Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “İstanbul Sözleşmesi’nin sadece metin olduğunu, tek başına sebep olamayacağı gibi tek başına ortadan kaldıramayacağını söyledim. Arkasında duramayacağım tek konuşmam yoktur. Yeter ki çarpıtmayın” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda bugün Sağlık Bakanlığı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile bağlı olan kurumların kesin hesabı ve bütçeleri ele alındı.
Grupların konuşmasının ardından yürütmeye söz verildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ardından Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, sunum yaptı.
“GEREKLİ DİSİPLİN İŞLEMLERİ YAPTIM”
Derya Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü’nde uyuşturucu ilaç bulunması ile ilgili muhalefetten gelen eleştirilere yönelik “Bağımlılıkla mücadele… Hasan Baltacı, bakanlığın uyuşturucu üssü olduğu yönünde akla ziyan bir iddiada bulundu. Kendisine soru önergesi gönderdikten sonra açıklıkla cevap verdik. Gerekli disiplin işlemleri yaptım. Hassasiyetimiz çok açık. Bağımlılık gibi özellikle madde bağımlılığı gibi ciddi meseleyi tahfif ederek konuşmayı zül kabul ediyorum. Sanki bağımlılıkla hele uyuşturucu bağımlılığı gibi meseleyle mücadele edilmiyor gibi yansıtılması, konunun istismar edilmesi yanlış” dedi.
Derya Yanık, çocuk hizmetleri kapsamında her iki çocuğa bir bakım personeli verildiğini söyledi. Yanık, “2022 yılında Türkiye Çocuk Araştırma projesi ile araştırmalar yapacağız” bilgisini verdi.
“442 BİN SAHTE RAPOR İDDİASI DOĞRU DEĞİL”
Sayıştay'ın, son üç yılda Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından engelli olmayan 442 bin 309 kişiye, 11.6 milyar TL usulsüz ödeme yapıldığı tespitine Derya Yanık, şu yanıtı verdi:
“Bunu defalarca açıkladık. 697 milyar gibi ödeme yapılması mümkün değil. Varsayalım ki dil sürçmesi. Milyon diyor. 442 bin kişinin engelli raporu olmadan yardım yapıldığı iddiası doğru değil. 442 bin kişinin engelli raporu var. Vatandaş bütün evraklarını teslim ediyor. Biz gerekli ödemeleri temin ediyoruz. 2006 yılından beri biz fiziksel olarak alıyor ve ödemelerini yapıyoruz ancak e rapor sistemi 2020 yılında faaliyete geçti. Bazı raporlar sisteme girmedi. İki bakanlığın arasında fark olduğu bahisle Sayıştay farkı çıkardı. Ortada herhangi bir ihlal yok. Fazla bir ödeme yok. Doğrudan doğruya engelli olan, engelliliği tespit edilmiş vatandaşlarımıza ödediğimiz.”
"ÖMRÜM ŞİDDETLE MÜCADELEYLE GEÇİYOR"
Kadına yönelik şiddetle ilgili ‘tolere edilebilir’ dediği yönündeki eleştirilere yönelik Derya Yanık, “O komisyonda bütün milletvekilleri vardı. Kimsenin itiraz etmediği, gayet iyi anladığı, bir hafta sonra yine geldiğimde eleştirmediği bir konuşmayı çıkarmak. O bende tutmaz. 25 senedir benim ömrüm şiddetle mücadeleyle geçiyor. Şiddetten bahsedenler; Diyarbakır Annelerine bakacak, Kandil’de 9 yaşında çıkarılan çocuklara bakacak. Şiddeti konuşacak en son grup sizsiniz. Burada tutmaz. Bizim ne söylediğimiz açık” dedi.
"İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TEK BAŞINA SEBEP OLAMAYACAĞI GİBİ TEK BAŞINA ORTADAN KALDIRMAZ"
Yanık, “İstanbul Sözleşmesi’nden çıktıktan sonra şiddet azaldı gibi korelasyon kurduğumu söyledi. Bizatihi bu korelasyonun yanlış olduğunu ifade ettim. İstanbul Sözleşmesi’nin sadece metin olduğunu, tek başına sebep olamayacağı gibi tek başına ortadan kaldıramayacağını söyledim. Arkasında duramayacağım tek konuşmam yoktur. Yeter ki çarpıtmayın. 20 yıldır kadınların siyasette, sosyal hayatta, günlük hayatta varlığını destekleyen iktidar var” dedi.