DAVUT GÜLEÇ
Bakır el sanatları ve camilere bakır alem yapılması Türkiye’de ve Kayseri’de ölmeye yüz tutmuş mesleklerin başında geliyor. Bakır ustasıİsmail Meşeci, “Devletten beklentim benim çok. Bu tür sanatlara, sadece bakırcı olarak değil sanat sahibi olanlara destek versinler. Yani bitmesin bu sanat. Gelecek nesillere aktaralım” dedi.
Kayseri’nin Kocasinan ilçesi Eskisanayi Mahallesinde bakır el sanatlarını oğlu ile devam ettirmeye çalışan 53 yaşındaki İsmail Meşeci sıkıntılarını, beklentilerini anlattı. Meşeci şöyle konuştu:
“ÖLMÜŞ BAKIRLARI CANLANDIRIYORUZ”
“Ölmeye yüz tutmuş meslekler arasında ama bizler tekrardan canlandırmaya çalışıyoruz. Burada minare alemi camilere, ondan sonra eski bakırları burada işleme. Yani ölmüş bakırları canlandırıyoruz, eski bakırları, atılmış bakırları. Temizliyoruz, yüzüne işleme yapıyoruz. Bu işlerle uğraşıyoruz. Kalay yaptıran eskisi kadar yok. Şimdi kalay da pahalı. Bakır da pahalı olduğu için millet daha ucuz olana gidiyor. Mesela alüminyum gibi çelik gibi. Gerçi onlarda pahalı ama bakır gibi değil. Bayağı zamlandı.
“MİNARE ALEMLERİ BOY BOY.. 800 TL’DEN 2.500 TL’YE”
Çırak maalesef bulamıyoruz. Alemden aleme değişir. Boy boy olur alemler. Kubbe alemi ve minare alemi olarak ikiye ayırırız. Kubbe alemleri 1 metreden, 60 santimetreden başlar. Biz 3 metreye kadar yaptık bunları. Bunları fiyatları minareye göre biraz pahalı. 2 metrelik minare alemi kubbe olarak 2 bin 500 lira. Minarelerde onlarda boy boy oluyor. 800 liradan başlıyor o da bin 500’e kadar çıkıyor.
“BAKIR HEM SIHHATTİR HEM LEZZETTİR”
Yani mesela Atalarından kalmış bazı mamuller var. Bakırın mesela eskiden evde olmayan yoktu bakır. Her evde bakır vardı. Şimdi elinde tutanlar getiriyorlar mesela eski-püskü şeyler böyle parlıyor, işleme oluyor değerleniyor, bir değer oluyor. Ve evine de dekor oluyor. Bakırda yenen yemeğin lezzetine hiçbir şey uymaz. Bakır hem sıhhattir hem de lezzetlidir.
“DEVLET BİZİ DESTEKLESİN”
Evlerinde eski eşyası, bakır eşyası veyahut başka objesi olanlar sahip olsunlar satmasınlar. Devletten beklentim benim çok. Bu tür sanatlara, sadece bakırcı olarak değil sanat sahibi olanlara destek versinler. Yani bitmesin bu sanat. Gelecek nesillere aktaralım. Devletimiz bizi desteklesin. Nasıl yaparsa o da devletin işi. Desteği nasıl yaparsa o da devletin işi. Şimdi biz burada gemisini kurtaran kaptanı oynamaya çalışıyoruz. Devlet bize desteği ne güzel ne yapabilir oturup konuşulması lazım. Bu bakırcılık olarak değil. Gelecek nesillere biz bunu aktarmamız lazım. Ki böyle bir sanatın olduğunu gençlerimizde, nesillerimizde bilsin.
“PANDEMİDE YATTIK AMA VERGİMİZ, ELEKTRİĞİMİZ ÇALIŞTI”
Pandemi döneminde yattık biz. Ama her şeyimiz çalıştı. Vergimiz çalıştı, elektriğimiz çalıştı, her şeyimiz çalıştı. Yani biz öyle destek istemiyoruz. Canlansın bu sanat. Fuar mı düzenler, bizi alır bir tarafıçarşıya merkeze iyi yerlere mi götürür. Yani ne bileyim. Zaten adam da kalmadı burada bakırcı olarak hiç kimse kalmadı. Hepsi yaşlı insanlardı rahmetlik oldu gitti.”
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
* İşyeri önündeki cami alemi, bakır ve alüminyum ürünler
* İşyerinde sergilenen eski ve yeni bakır ürünler
* İsmail Meşeci