Haber: EDDA SÖNMEZ - Kamera: ADEM KARABAYIR
Yetersiz yurtlar ve fahiş ev kiraları dolayısıyla barınacak yer bulamayan üniversite öğrencileri, İstanbul'da sağanak yağış altında parklarda sabahladı. Beşiktaş'taki Sporcular Parkı ile Maçka Parkı'nda çimlerin ve bankların üzerinde uyumaya çalışan üniversite öğrencilerini zaman zaman vatandaşlar ziyaret ederek destekledi. Öğrencileri ziyaret edenler arasında kendi çocuğu da üniversitede okuyan gazeteci Tuluhan Tekelioğlu da yer aldı.
Üniversite okumak üzere geldikleri kentlerde devlet yurduna yerleşemeyen ve yüksek kiralar dolayısıyla kalacak yer bulamayan öğrenciler kamuoyunun dikkatini çekmek, seslerini duyurabilmek ve mecbur kaldıkları için 4'üncü günü de sokaklarda, parklarda geçirdi. Önceki günlerde, Kadıköy, Bakırköy'deki parklarda sabahlayan öğrenciler, dün ise Beşiktaş ilçesinin Sporcular Parkı ile Maçka Parkı'nda sağanak yağış artında zor bir gece geçirdi.
"NE BİZE YURT VAR NE DE EV"
Yağışlı havaya rağmen parklardan ayrılmayan öğrenciler, "Yağmur yağıyor ama gidecek yerimiz olmadığı için burada nöbetimiz devam ediyor. Barınma en temel hakkımızdır. Barınma hakkımızı alana kadar buradan gitmeyeceğiz. Ne bize yurt var ne de ev. Burada nöbetimiz devam edecek" açıklamasını yaptı.
“BARINMA HAKKIMIZI DA PARASIZ EĞİTİM HAKKIMIZI DA ALACAĞIZ”
Gençlik Hareketi Koordinasyonu Sözcüsü Ece Köroğlu, "Sadece kendimiz için değil yüzbinlerin hakkı için buradayız. Barınma hakkımızı da parasız eğitim hakkımıza da alacağız. Buradan gitmeyeceğiz protestomuza devam edeceğiz. Barınma haktır. Biz bu hakkımız için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Mücadelemize devam edeceğiz. Bugün buradayız sabaha kadar da burada kalacağız" diye konuştu.
Kendilerine "Barınamıyoruz Hareketi" adını veren öğrencileri Maçka Parkı'nda ziyaret eden gazeteci Tuluhan Tekelioğlu, burada kendiliğinden gelişen, politik olmayan bir protestonun söz konusu olduğunu söyledi. Tekelioğlu şöyle konuştu:
"Öğrenciler burada barınma haklarını istiyorlar. İstanbul bu işi iyice abartmış bir şekilde. Sadece öğrencilere değil kiracılara da son derece vicdansız bir şekilde davranıyor ev sahipleri. Onlara sesleniyorum ve sizler de anne babasınız diyorum öncelikle ev sahiplerine. Yani çocuğunuzun geleceğini düşünüyorsanız gençlerin de geleceğini düşünün ve onlara bu vicdansızlığı yapmayın. Ve devlet eğer devletse öğrencilerin temel barınma hakkını yerine getirmelidir. Bir anne olarak bunu söylüyorum, bir gazeteci olarak değil. Medyayı buraya destek için bekliyoruz.”
"YURT FİYATLARI O ZAMAN 15 LİRACIKTI"
Maçka Parkı'nda sabahlayan öğrenciler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "2002 yılında KHK bursu 45 liracıktı" sözünü hatırlatarak, şunları söylediler:
- Fakat o zaman da yurt fiyatları 15 liracıktı. Cebimizde 30 liracık daha kalıyordu. Şu anda KHK bursu 650 liracık fakat yurt fiyatları 2 bin 300, 2 bin 400 lira. Yani dört katını daha ödememiz gerekiyor ve cebimizde hiç paramız kalmıyor. O yüzden bu şartlar altında yaşamanın mümkün olmadığını düşünüyorum. Eğitim haktır. Barınma haktır. Ve bunları parasız bir şekilde gerçekleştirebileceğimizi düşünüyorum. Denetimin kesinlikle emlak ve eğitimle ilgili piyasalarda gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ve ben bu sorunları daha az yaşasam da daha yoğun bir şekilde bu sorunlarla karşılaşan arkadaşlarım için buradayım.
“KALACAK YERİMİZ YOK. FAHİŞ KİRALAR DENETLENSİN”
- Yurt bulamayan birçok arkadaşımız var. Bizim kalacak yerimiz yok. Belki bazılarımız kalacak yer buldu ama yüzbinlerce gencin yaşadığı sorun bu. Biz bu yüzden buna karşılık bir cevap oluşturabilmek için dokuz maddelik bir çözüm önerisi ortaya koyduk. Madem çözüm bulmuyorsunuz, madem bir şey söylemiyorsunuz o halde gençlik çözümün ne olduğunu anlatacak dedik. Şunu çok iyi biliyoruz ki kira fiyatlarıçok fahiş fiyatlarda olabilir ama bunun çözümü var. Denetlenme yapılmalı mesela. Serbest piyasa denetlenmeli. Devlet bunları denetleyebilir, gerekirse kapatabilir.
“O KADAR TAŞ YAPMAKLA, BETON YAPMAKLA ÖVÜNENLER SADECE İKİ TANE DEVLET YURDU AÇMIŞLAR”
- Keza son 10 yılda İstanbul’da sadece iki tane devlet yurdu kurulmuş. O kadar taş yapmakla, beton yapmakla övünenler sadece iki tane devlet yurdu açmışlar. Buna karşılık kendi yandaşlarının özel yurt açmasını bütünüyle önünü açmışlar. Biz cemaat yurtlarının, yandaş yurtların kapatılması gerektiğini, buraların devlet yurduna çevrilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bir çözüm önerimiz bu. Bir çözüm önerimiz de bu fahiş fiyatların denetleniyor olması. Bir diğeri de o kadar AVM var boş. O kadar saray yaptılar bin odalı, 2 bin odalı, o kadar millet kıraathaneleri var, hiç kimsenin gitmediği. Ziyarethaneleri var kendi partileri için yaptığı. O zaman onların hepsi kapatılsın yerine yurt yapılsın diyorum. “
"ÜNİVERSİTELERİN AÇILMASINA GÜNLER KALA HALA KALACAK YERİMİZ YOK"
İstanbul'da üniversite öğrencilerinin sabahladığı bir diğer park da Beşiktaş’taki Sporcular Parkı oldu. Burada da öğrenciler, üniversitelerin açılmasına günler kala hala kalacak yer bulamadıkları için sokaklarda kaldıklarını söylediler. Devlet yurtlarında 6 kişilik odalara istenen ücretler KYK burs ve kredilerinin üzerine çıktığını anlatan öğrenciler şunları söyledi:
- Özel yurtlarda sıkış tepiş kalabilmemiz için bir asgari ücret ödememiz bekleniyor. Hali hazırda kiraları tavan yapmış evler ya öğrencilere kiralanmıyor ya kiralandığında daha fazla kira talep ediliyor. Barınamayanlar ne istiyor? Barınamayanların talebi çok net.
"BİZ BORÇLULARIZ, GEÇİNEMEYENLERİZ, EĞİTİM ALAMAYANLARIZ, SESİ DUYULAMAYANLARIZ"
- Zenginler için her gün yeni düzenlemeler yapan, milyonlarca lira vergi borcunu silen, milyonlarca lira teşvik eden iktidara sesleniyoruz. KYK yurtlarında ücretleri düşürün. Özel yurtların ve apartların ücretlerini denetleyin. Öğrenci evlerinde kiraları düşürecek uygulamalar yapın. Öğrencileri destekleyin. Biz borçlularız. Geçinemeyenleriz. Eğitim alamayanlarız. Sesi duyulamayanlarız. Ve bugün de barınamayanlarız. Milyonlarız. Eğer sen de barınma sorunu yaşıyorsan harekete katıl ve bizi takip et. Hareket planımızı ve toplantılarımızı önümüzdeki günlerde duyuracağız. Hep beraber hakkımız olanı almak için sesimizi yükseltelim. Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok. Gerisini onlar düşünsün.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ
- VİDEO: Maçka Parkı'nda yağış altındaki öğrenciler ve Gençlik Hareketi Koordinasyonu Sözcüsü Ece Köroğlu'nun konuşmaları,
- VİDEO: Maçka Parkı'nda kalan öğrencileri ziyaret eden gazeteci Tuluhan Tekelioğlu ve öğrencilerin konuşmaları,
- VİDEO: Sporcular Parkı'nda sabahlayan öğrencilerin görsel ve açıklamaları