İstanbul’un en yeşil ilçelerinden biri olan Başakşehir’de, çevre ve insan sağlığını olumsuz yönde etkileyen atık yağlar aralıksız toplanıyor. Başakşehir Belediyesi, bu kapsamda geçen yıl 147 ton atık yağ topladı. Atık yağların toprağa veya su kaynaklarına karışması engellenerek çevre kirliliğinin de önüne geçiliyor.
30 ayrı noktada atık yağ toplama alanı
Başakşehir Belediyesi tarafından ilçenin 30 noktasında Mobil Atık Merkezi konumlandırıldı. Atık Nakit uygulamasına dâhil olan tüm sitelere atık yağ bidonu konulurken, işletme ve kamu binalarından toplama sağlandı. Başakşehirlilerin evlerde biriktirdiği 5 litre ve üzeri atık yağlar ise lojistik ekipleri tarafından toplanıyor. Başakşehir Belediyesi ekipleri, ilçe genelinde vatandaşlara geri dönüşüm hakkında bilgilendirme yaparak, çevre gönüllülerinin sayısını her geçen gün artırıyor. Ayrıca lisanslı firmalardan her ay düzenli raporlar alınarak çalışmalar kayıt altına alınıyor.
Bitkisel atık yağların çevreye etkileri
Kullanılmış bitkisel yağlar, atık su kirliliğinin yüzde 25‘ini oluştururken; bir litre kullanılmış yağ, 1 milyon litre içme suyunu yani 15 kişinin bir yılda alması gereken suyu içilmez hale getiriyor. Atık yağlar, atık su giderlerinde ve kanalizasyon hatlarında birikerek boru kesitlerinin daralmasına ve tıkanmalara sebep oluyor. Evsel atıklarla karıştırılan atık yağlar, katı atık depolama sahalarında yangınlara da neden oluyor. Atık yağlar kanalizasyona döküldüğü zaman su yüzeyini kaplayarak su sistemine zarar veriyor, güneş ışığını engelleyerek havadan suya oksijen transferini önlüyor. Zamanla sudaki oksijen miktarının tükenmesini hızlandırıyor. Denize, akarsuya ve göle ulaşan bitkisel atık yağlar, buralarda yaşayan canlı türlerine zarar veriyor.