Başkan Gürün, “Sokak Hayvanları İçin Çalışmaya Devam Edeceğiz”

Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından 4 Ekim Sokak Hayvanlarını Koruma Günü’nde Sokak Hayvanları Çalıştayı düzenlendi. Alanında uzman öğretim üyeleri ve veteriner hekimler başta olmak üzere bilim insanları ve sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla gerçekleşen çalıştayda sokak hayvanları ile ilgili birçok farklı konu ele alındı.

Ülke gündemini yakından ilgilendiren sokak hayvanları konusunda farkındalık yaratmak, akılcı, bilimsel yaklaşımlar ve ortak akılla çözüm üretmek için düzenlenen çalıştayın sonuç raporu da yayımlandı. Raporda sorunlar ve çözüm önerileri detaylı olarak ele alındı.

Başkan Gürün, “Sokak Hayvanlarımızın Yaşam Kalitesini Arttırmak İçin Çalışıyoruz”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, sokak hayvanlarının yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve can dostların hoşgörü kenti olan Muğla’da huzur içinde yaşayabilmeleri için herkese görevler düştüğünü söyledi. Başkan Gürün, “Günümüze baktığımızda hayvanların yaşadığı olumsuz koşullar ve yaşadıkları şiddet her geçen gün daha da artıyor. Biz bunun önüne geçebilmek adına Türkiye’nin en modern en büyük barınaklarından birini hizmete aldık. Burada can dostlarımızı tedavi ediyor, beslenmelerini sağlıyor, doğal yaşam alanlarıyla onları kendi yaşam alanlarında gibi hissetmelerini sağlıyoruz. Ayrıca mama üretim tesisi kurduk. Burada ürettiğimiz mamaları can dostlarımıza yaz kış demeden dağıtıyoruz. Hayvanlarımız için sokaklara kulübeler yerleştirdik. Burada barınmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Ancak bizim tek başımıza yapmış olduğumuz çalışmalar bir noktaya kadar yeterli olabiliyor. Öncelikle sokak hayvanları için geniş kapsamlı bir çalışma yaparak onları yaşam kalitesinin nasıl arttırabileceğine dair çözüm önerileri ortaya koymak gerekiyor. Düzenlemiş olduğumuz çalıştayın ana amacı da buydu. Bizim savunduğumuz öncelikli konu, hayvanların sağlıklı bir yaşam hakkı olduğu ve bunun için tüm önlemlerin alınması gerektiği konusudur. Burada vatandaşlara önemli bir görev düşmektedir. Çünkü hayvan sahibi olan insanlar bir süre sonra bu hayvanları sokağa bırakmakta, bu da hem hayvanların sokağa alışma sürecinde yaşamlarını yitirmelerine hem de kontrolsüz üreme ile yaşam kalitelerinin daha da düşmesine neden olmaktadır. Bunun önüne geçilmesi için mevzuattan doğan karmaşıklık önlenmeli, sistematik bir çalışma yapılarak hayvanlara çip takılmalıdır. Bu şekilde onların takibi sağlanmalı hayvanların sokağa terk edilmesinin önüne geçilmelidir. Ayrıca bu çip ile hayvanlarımızın sağlık durumu hakkında kontroller yapılmalı, eksik aşılarının devlet desteği ile tamamlanması sağlanarak hastalık kaynaklı ölümlerinin önüne geçilmelidir. Sadece şehir merkezlerinde değil tüm kırsalda da bu uygulama yapılarak sokak hayvanları için sistematik bir çalışma yapılmalı, kapsamlı bir kısırlaştırma çalışması ile sokak hayvanlarının düzensiz çoğalması engellenmelidir. Hayvanlarla bir arada yaşamayı öğrenmeli ve onları için gereken düzenlemeleri yapmak bizim asli görevimiz haline gelmelidir. Biz Muğla Büyükşehir Belediyesi olarak bu sorumlulukları aldık ve almaya da devam edeceğiz” dedi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ÖZEL HABER Haberleri

MPL lisansı nasıl atpl'e dönüşür
Fırıldak Kubi Kime Denir?
Türkiye'de ilk metroyu kim yaptı?
Toplumun merak ettiği konular nelerdir?
Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir?