Tatil bölgelerinde normalleşme süreciyle başlayan hareketlilik, dokuz günlük Kurban Bayramı tatiliyle zirveye ulaştı. Akdeniz ve Ege’nin yanı sıra Karadeniz kıyıları da tıklım tıklım doldu.
Muğla'nın Marmaris, Fethiye, Datça gibi turizm merkezlerine, Türkiye’nin dört bir yanından binlerce kişi tatil için gelmeye devam ediyor. Bir hafta önceden başlayan araç kuyrukları, bayram yaklaştıkça daha da artıyor.
AKYAKA'DA ÇADIR ALANLARI DOLDU
Ula ilçesi Akyaka mahallesinde çadır kurmanın yasak olduğu alanlarda bile doluluk yaşanıyor. Özellikle yerli turistin yoğun ilgi gösterdiği Akyaka, karavan ve çadırlarla dolup taştı.
“MUĞLA’DA HER ŞEY BELEŞ Mİ?”
Arkadaşlarıyla birlikte Menteşe’den Ula istikametine doğru giden bir vatandaş, aracının içinden telefonunun kamerasıyla yolda oluşan uzun kuyruğu çekti. “Ulaya varamadık daha, 1 saat 45 dakika oldu. Arkadaş bu kadar millet nereye gidiyor ya. Bu trafiğe ne olmuş bilmiyorum. Ne kadar İstanbullu, İzmirli varsa hepsi burada. Muğla’da her şey beleş mi, bilemedim. Niye geliyorlar bu kadar” diye yakındı.
36 SAATTE 75 BİN ARAÇ GEÇİŞ YAPTI
Muğla'ya gelen tatilcilerin bir diğer rotası ise Marmaris ve Datça oldu. Uzun kuyrukların hala devam ettiği Marmaris-Datça yolundaki kontrol noktasında normal günlerde 13 bin civarında araç geçiş yaparken geçtiğimiz hafta sonu bayram nedeniyle 36 saatte 75 bin aracın geçtiği belirtildi.
“BAYRAM 3-4 GÜN ÖNCE BAŞLAMIŞ OLDU”
Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Güney Ege Turistik Otelciler ve İşletmecileri Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğu, Marmaris’te otellerin doluluk oranlarının yüzde 100 olduğunu belirterek, "3 yıldız ve üzeri her şey dahil çalışan nitelikli otellerimizin hepsi dolu. Doluluk deniz kıyısı otellerde yüzde 100. Niteliksiz dediğimiz apart otel gibi konaklama tesislerin çoğunluğu açmadı. Kurban Bayramıöncesi ciddi rezervasyon vardı. Bayram 3-4 gün önce başlamış oldu. Bizler hazırlığımız yaptık, misafirlerimizi bekliyoruz" dedi.
BODRUM 1 MİLYONU AŞTI
Muğla’nın Bodrum ilçesi, en çok akın yaşanan yerlerden biri oldu. Yerleşik nüfusu 180 bin olan ve pandemi döneminde yaklaşık 500 bine ulaşan ilçenin nüfusu, bu tatilde 1 milyonu aştı; sahillerde adım atacak yer kalmadı.
Kumbahçe, Gümbet, Ortakent, Yahşi plajlarında son 4-5 yılda görülmeyen kalabalık görüntüler ortaya çıktı. Plajlarda adım atacak yer kalmadı. Tatilciler bol bol güneşlendi, sıcak hava nedeniyle saatlerce denizden çıkmadı. Bazı turistler ise su sporları yaparak, su topu ve frizbi oynayarak eğlenmeyi tercih etti. Öğle saatlerinde plaja gelenler ise sahilde yer bulamayınca diğer plajlara gitti. Plajlara giden yollarda trafik tıkandı, zaman zaman maddi hasarlı kazalar meydana geldi.
“HERKES İÇİN SEVİNÇ KAYNAĞI OLDU”
Bodrum’da otel işletmecisi olan ve aynı zamanda Dünyanın En Güzel Koyları Birliği eski başkanı, şimdi ise Genel Sekreterliği görevini sürdüren Galip Gür, şu değerlendirmeyi yaptı: “Şimdi yaz sezonu ve bayram tatili yoğunluğu eklendi. Dolayısıyla trafik arttı, yoğunluk arttı. Bazı haberler duyuyoruz; aşırı trafik ve yoğunluktan dolayıçok endişeliymişiz gibi. Bu bence normal. Çünkü insanlar pandemi dolayısıyla tatil yapmayıçok özlediler. Bunun üzerine bayramın tatilinin denk gelmesi ve ayrıca turizm sezonu olması da tabi herkes için bir sevinç kaynağı oldu.
“BU YOĞUNLUK NORMAL”
Ülkemiz çok büyük bir ülke. 85 milyon nüfusa sahip. Turizm merkezlerimizin sayısı da belli. Onun için bu merkezlere insanlarımızın yoğun ilgi göstermesi tabii ki doğal. Trafik de olacaktır, yoğunluk da olacaktır, birçok yerde yer bulamama sorunu da olacaktır. Bence bunları biraz doğal karşılamak lazım. Bu sadece Bodrum’a özgü bir şey değil. Sanki Bodrum’da bir facia yaşanıyormuş gibi lanse ediliyor ama şu anda tüm turistik bölgelerde Çeşme, Kuşadası gibi bölgelerde bir hareketlilik, bir yoğunluk vardır. Bu da bence doğal, bunu doğal karşılamak lazım.
“DENİZDE, EVİNİZDE RAHAT VAKİT GEÇİRİN”
Trafik tabi var ama trafikte fazla vakit geçirmeyeceksiniz, daha çok denizde, evinizde rahat bir vakit geçireceksiniz. Bu yoğunluktan turizmci ve esnaf memnun. Uzun süredir hem turizmci hem esnaf büyük bir sıkıntı içerisindeydi ve bu yoğunluk onlara ilaç gibi geldi. Bu sezonun normal sezonlardan biraz daha uzun süreceğini tahmin ediyoruz.”
BOZCAADA DOLDU TAŞTI
Sakin ortamı ile anılan Çanakkale’nin Bozcaada ilçesi de akından payına düşeni aldı. Bozcaada’da araç park edecek alanın kalmadığı gözlenirken, arabalı vapur seferlerinin sabah ve akşam yapılması istendi. Bozcaada başta olmak üzere Gökçeada’da da konaklama tesislerin tamamen dolduğu belirtildi.
KITALARARASI KUYRUK ÇİLESİ
Bu arada tatilci akını nedeniyle Avrupa ile Asya kıtalarını gemi ulaşımı ile birleştiren Çanakkale’de trafik felç oldu. Tatilciler, Eceabat, Gelibolu İlçelerinde arabalı vapur kuyruğu oluşturdu. Aynı yoğunluğun, cuma günü başlayacak dönüşle ters yönde yaşanması bekleniyor.
KARADENİZ SAHİLLERİ, GÜNEYİ ARATMIYOR
Batı Karadeniz de Kurban Bayramı ile gelen uzun tatilde turizmden payını aldı. Karadeniz kıyıları da Akdeniz ve Ege kıyılarını aratmayacak yoğunluğa ulaştı. Kastamonu ve Düzce'nin sahilleri tıklım tıklım doldu. İşletmeciler ise bu yaz sezonunda umutlu olduklarını söyledi.
KASTAMONU
Kastamonu’da da yerli ve yabancı turistler, sahil ilçelerine akın etti. Genellikle İstanbul, Ankara gibi büyük şehirlerden tatil için gelen vatandaşlar, deniz ve temiz havanın tadınıçıkarmak için Abana, Doğanyurt, Cide, Çatalzeytin, İnebolu ilçelerinde sahilleri doldurdu.
AKÇAKOCA
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde sahiller doldu. Yerli ve yabancı turistler Karadeniz’in soğuk sularında serinlemenin tadınıçıkarıyor. Pandemi nedeniyle 1,5 yıldır zor günler geçiren turizm işletmecileri ise 1 Temmuz itibariyle işlerin açıldığını ifade ederek şunları söyledi:
Turizm İşletmecisi Filiz Demirtaş: Ülke olarak kötü bir dönem geçirdik, kötü bir kış geçirdik. 1 Temmuz’dan itibaren umutluyuz. Akçakoca çok kalabalık, daha da kalabalık olacak inşallah. Sorunsuz bir sezon geçirmek istiyoruz. Sorunsuz ve kazançlı, herkesin keyif aldığı bir sezon geçirmek istiyoruz. Herkes gibi zor bir dönemden geçtik şimdi onu telafi etmeye çalışıyoruz. Dilerim bir daha yaşamayız, hepimizin için bir son olur.
İşletmeci Ahmet İnceoğlu: Güzel bir süreçten geçiyorduk pandemiye yakalandık. Bir, bir buçuk sene kadar kapalı günler geçirdik. Zordu, tüm esnaf arkadaşlarıma Allah kolaylık versin. Bir aydır açığız, tam açılma ile tamamen açıldı her şey, hareketlilik başladı. Güzel başladık, güzel gidiyoruz. Umudumuz var, umudumuz yüksek. Havamız, denizimiz, insanımız güzel.
BALIKESİR’DE TRAFİK YOĞUNLUĞU
Kurban Bayramıöncesi Balıkesir’in turizmiyle öne çıkan Bandırma, Erdek, Ayvalık, Akçay, Altınoluk sahillerinde yerli ve yabancı turistlerin tatil için gelmesiyle birlikte otel, pansiyon gibi işletmelerde de yüzde 100 doluluğa ulaşıldı ve yer kalmadı. Tatilcilerin bayram öncesi Balıkesir’e akın etmesiyle birlikte plajlarda da yoğunluk yaşanıyor.
BOLU DAĞI GEÇİŞİ NORMALE DÖNDÜ
Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı kesiminde, Kurban Bayramı tatili dolayısıyla özellikle İstanbul’dan yola çıkan sürücülerin oluşturduğu yoğunluk dört gün sürdü. Zaman zaman yol üzerinde meydana gelen trafik kazaları trafiği durma noktasına getirdi. Karayolları ve polis ekiplerince güzergahta yoğun çalışma sürdürüldü. Bolu Dağı’nda trafik, bugün itibariyle normale döndü.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
* Video 1 Muğla
* Video 2 Bodrum
* Video 3 Çanakkale – Bozcaada
* Video 4 Kastamonu
* Video 5 Düzce - Akçakoca
* Video 6 Balıkesir
* Video 7 Bolu