Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK), bankalara yönelik ‘Yeşil Finans Yol Haritası’nı belirledi. BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, “Mevcut durumu tersine çeviremezsek iklim krizi ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz görünüyor. Bu nedenle iklim değişimini durdurmaya yönelik politikaların küresel bazda doğru bir şekilde belirlenmesinin ve de hızlı bir şekilde uygulanmasının büyük önemi bulunmaktadır” dedi.
BDDK'nın ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’ kapsamında hazırladığı ‘2022-2025 Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı’nın 24 Aralık'ta kabul edildiği belirtildi. BDDK’nın internet sitesinde yer alan plan kapsamında, yurt dışı yeşil finans piyasalarından daha fazla faydalanılmasının amaçlandığı belirtilerek şöyle denildi:
"Paris İklim Anlaşması kapsamında ülkemizce verilen taahhütlerin ve ilan edilen plan ve politikaların etkili şekilde hayata geçirilebilmesinde iklimle bağlantılı risk ve fırsatları etkin şekilde yönetebilen ve sürdürülebilir yatırım ve projeler için gerekli finansmanı uygun koşullarda sağlayabilen bir finans sektörünün tesis edilmesi;
Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı ve "55’e Uyum Paketi" uyarınca sınırda karbon düzenlemesi mekanizmasının mali yükümlülükler doğurmaya başlayacağı ve ülkemiz ekonomik ve finansal sistemi için önemli bir geçiş tarihi olan 2026 yılından önce bankacılık sektörümüzün gerekli adaptasyonu sağlaması;
Başta bankacılık sektörü olmak üzere finansal sistemin giderek daha fazla maruz kalmaya başladığı iklim değişikliğine bağlı fiziksel risklerle düşük karbon ekonomisine geçişe bağlı geçiş risklerinin ölçülmesi, analiz edilmesi ve yönetilmesine yönelik aksiyonlara yer verilmiş olup, sürdürülebilirlik başlığı altında küresel yatırım stratejilerinde yer alan çevresel, sosyal ve yönetişimsel ölçütlerin bankacılık sektörümüz tarafından daha fazla dikkate alınması ve bu sayede yurt dışı yeşil finans piyasalarından daha fazla faydalanılması amaçlanmaktadır.”
BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben de Sürdürülebilir Bankacılık Stratejik Planı hakkında şu değerlendirmeleri yaptı:
EN ÖNEMLİ KONU KARBON SALINIMININ AZALTILMASIDIR: “Dünyanın iklim değişikliğine bağlı ciddi bir tehdit altında olduğu artık inkâr edilemez bir gerçektir. Bu durumun etkilerini, her geçen gün daha sık gördüğümüz aşırı hava olayları, büyük orman yangınları ve toprak kayması veya sel gibi hava ile ilgili doğal afetlerden de hissediyoruz. Bilim adamları, iklim değişikliğine neden olan küresel ısınmayı kanıtları ile ortaya koymaktadır. Eğer önümüzdeki 10 yıllarda mevcut durumu tersine çeviremezsek ısınmanın geri döndürülemez hale geleceği bir iklim krizi ile karşı karşıya kalmamız kaçınılmaz görünüyor. Bu nedenle iklim değişimini durdurmaya yönelik politikaların küresel bazda doğru bir şekilde belirlenmesinin ve de hızlı bir şekilde uygulanmasının büyük önemi bulunmaktadır. Bu noktada en önemli konu, küresel ısınmanın en önemli sebebi olan karbon salınımının azaltılmasıdır.
YEŞİL DÖNÜŞÜM YATIRIMLARI İÇİN CİDDİ BİR FİNANSMANA İHTİYAÇ VAR: Yeşillendirme sürecinin hiç şüphesiz en önemli boyutlarından birini finansman faaliyetleri oluşturmaktadır. Tüm dünyada yeşil finansman faaliyetlerine yönelik çabalar her geçen gün artmaktadır. Bunun ilk nedeni, yeşil dönüşüm yatırımları için ciddi bir finansman kaynağına ihtiyaç duyulmasıdır. Finansal piyasalar, iklim krizi ile mücadele için gerekli kaynağı sağlamak üzere finansal yatırımlara yönlendirilmelidir. İkinci olarak finansal sektörün özellikle de bankaların dönüştürücü gücü kullanılarak reel sektörlerin yeşil dönüşümünün hızlandırılması sağlanabilecektir. Bu iki nitelik, yeşil finans ve bankacılık faaliyetlerini iklim krizi ile mücadelede kritik bir noktaya taşımaktadır.
KURUMUMUZA DA SÜRDÜRÜLEBİLİR BANKACILIK STRATEJİ BELGESİNİN HAZIRLANMASI GÖREVİ VERİLMİŞTİR: Ülkemizde yeşil dönüşümün genel stratejisi ve adımları, Temmuz 2021’de yayımlanan ‘Yeşil Mutabakat Eylem Planı’ ile belirlenmiştir. Söz konusu Eylem Planı'nda kurumumuza da "Sürdürülebilir Bankacılık Strateji Belgesi'nin hazırlanması görevi verilmiştir. Bu belgenin temel amacı, önümüzdeki dönemlerde Türk bankacılık sektörünün sürdürülebilir bir bankacılık altyapısı kurması için gereken genel strateji ve politikaların belirlenmesidir. Bu bağlamda, strateji belgesinin hazırlanmasında ilgili taraflarla özellikle de Türkiye Bankalar Birliği ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği üyesi bankalarla yakın iş birliği yapılarak sektör temsilcilerinin katkısının alınmasına önem verilmiştir.”