MELİS ANTER
Muğla’nın Milas İlçesi’nde balıkçıların doğal liman olarak kullandığı koydaki ahşap iskeleler söküldü. Balıkçı tekneleri denizin ortasında kaldı.
Meşelik Köyü sınırları içinde kalan Kuyucak Koyu’nda ahşap iskeleler, Güllük Liman Başkanlığı’nın talimatıyla kaldırıldı.
Yıkım için 50 jandarma, sahil güvenlik botları, zabıtayla Kuyucak Koyu’na gelen ekipler, balıkçılardan iskelelere bağlı teknelerini çözmelerini isteyince gerginlik yaşandı.
“BİZ YUNAN VATANDAŞI DEĞİLİZ, TÜRK VATANDAŞIYIZ”
Evli ve iki çocuk babası 57 yaşındaki Osman Ünal, iskelelerin yıkımıyla ilgili kendilerine usulüne uygun tebligat yapılmadığını belirterek, şunları söyledi:
“Eşimle beraber burada yaşıyoruz. 2014’ten beri teknem var ve burada bağlı. Yaklaşık 10 gün önce eşime, Liman Başkanlığı’ndan aradıklarını ifade eden bir telefon geldi. Telefondaki kişi, ‘bir tebligatınız var, hemen gelin alın’ dedi. ‘Siz hasta mısınız, sağ mısınız’ diye soran yok. Bizim tebligat adresimiz onlarda var. Resmi daireysen, böyle bir işlem yapacaksan evrakını da resmi şekilde tebliğ edeceksin. Biz evraka bakacağız, hukuki ve resmi yönden yapılacak bir şey varsa cevabımızı yazarız; gelecek cevaba göre işlemimizi yaparız.
Eğer hukukta hakkımızı arayacaksak hukuki yola başvururuz, yargı sonucu ne çıkarsa kabulümüz. Biz devletten, kanundan üstün değiliz. Bizim yasal olarak her şeyimiz var, belgelerimiz var. Teknelerimiz yasal, kayıtlı. Bunları kaydeden de Liman Başkanlığı. Ama bizi buradan sürmek isteyen de Liman Başkanlığı.
Gördüğünüz gibi kepçeler, kamyonlar, güvenlik güçleri burada. Yani biz Yunan vatandaşı değiliz. Biz Türk vatandaşıyız. Ben, 25 yıl devlete hizmet vermişim. Böyle bir uygulama ile hiçbir zaman karşılaşmadım. Varsa resmi olarak tebligat yaparsın. Biz kaçakçı değiliz. Gayrı kanuni bir işlem yapmıyoruz. Sonuçta hepimiz bu ülkenin vatandaşıyız. Devletin yapması gereken, bizim can ve mal güvenliğimizi sağlamak.”
“DEVLET VERGİ ALIYOR, NİYE YER GÖSTERMİYOR”
İş makinaları iskeleleri sökerken zarar görmemesi için teknelerinin iplerini çözen balıkçılar, beş yıldızlı turistik tesisin bulunduğu koyun ortasına demirlemek zorunda kaldılar. Bu arada bazı balıkçıların gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.
Başka bir teknenin sahibi olan dört çocuk babası Ahmet Çiftçi ise tepkisini şöyle dile getirdi:
“Bünyesinde bu kadar tekne var. Ama niye bunların vergilerini alırken devlet bize yer göstermiyor? Bugün bizden ne istediklerini bilmiyoruz. Sadece ‘buradan teknelerinizi çıkarın’ diyorlar. Ama nereye? Yer göstermiyorlar. Yer gösterilmezse ben nereye gideceğim? Bu kadar tekneyi bünyesine alırken akılları neredeydi? Bize yapılan yazılı bir tebligat da yok.
Ben üç yıldır buradayım ama 1995’ten beri Bodrum’da yaşıyorum. Ben de buranın bir insanıyım. Türk Bayrağı’nın dalgalandığı her yer benim vatanım. Liman Başkanlığı, ‘burayı terk edeceksiniz’ diyor. Tekneni nereye bağlarsan bağla. Hiçbir açıklama yok. Yapacağımız tek şey alarga. Ortaya, alargaya çapa atıp orada kalmak. Bize deseler ki ‘burayı boşaltıyoruz şurada size yer gösteriyoruz’, tamam biz ona kabulüz. Ama o da yok. Buradan ekmek yiyen bu kadar insan nereye gidecek?”
Yaklaşık 100 metrelik alana yayılan 20’ye yakın ahşap iskele, iş makinaları ile söküldü. Bu sırada balıkçıların, denizin ortasına demir atarak bekleyişlerini sürdürdükleri görüldü.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
* Osman Ünal
* Ahmet Çifçi
* Genel ve detay görüntüler