BODRUM’DA YANAN ALANLAR ESKİ GÖRÜNÜMÜNE KAVUŞACAK

Bodrum Belediyesi ve UludağÜniversitesi iş birliği ile Bodrum’da yanan alanlarının envanteri ve rehabilitasyonu için Bodrum’a gelen akademisyenlerin yaptıkları...

Bodrum Belediyesi ve UludağÜniversitesi iş birliği ile Bodrum’da yanan alanlarının envanteri ve rehabilitasyonu için Bodrum’a gelen akademisyenlerin yaptıkları incelemelerde sona yaklaşıldı. Muğla Orman Bölge Müdürlüğü'nün çalışmalarına ışık tutması amacıyla başlatılan ve yanan alanların rehabilitesinde önemli rol oynayacak veri raporlarının sonuçları ortaya çıkmaya başladı.

UludağÜniversitesi Büyükorhan Meslek Yüksekokulu Ormancılık ve Orman Ürünleri Program BaşkanıÖğretim Görevlisi Ömer Güntan, bölgede yanan alanların rehabilitasyonu ve durum tespiti için geçtiğimiz Eylül ayında bir haftaya yakın bölgede ön etüt çalışmaları yaptı. Bodrum, Mazı, Mumcular, Gökpınar, Gökbel, Dereköy, Umurca, Pınarlıbelen ve Yeniköy mevkilerinde yanan alanların envanteri, ilk izlenimler ve araştırmalar rapor ile belirlendi.

Umurça’da 132 hektar, Mazı’da 8200 hektar, Pınarlıbelen’de 2.1 hektar, Çiftlik’te 59.4 hektar, Dereköy Mahallesinde 320 hektar ile toplam 8713,5 hektar olarak belirlenen raporda, bölgenin topografik haritasıçıkarılarak yanan yerlerin bulunduğu alanların eğim, yükselti ve bitki örtüsünün genel karakteri tespit edildi. Delice zeytin, Sakızağacı, Çitlembik, Lavanta, Papatya, Hindiba, Funda, Püren, Adaçayı, Kuşkonmaz, Katırtırnağı, Çobançantası gibi yüzlerce doğal bitki örtüsü tespit edilen flora ve faunaya sahip yangın bölgesinde ayrıca iklim koşulları tespit edilerek, Kültürel Peyzaj Envanteri, Peyzaj Analizi, Su Fonksiyonu Analizi, Erozyon Fonksiyonu Analizi ile Karakter Fonksiyonu Analizleri vb. başlıklar altında değerlendirmeler yapıldı. Hazırlanan değerlendirme raporu, Muğla Orman Bölge Müdürlüğü yetkilileri ile de paylaşıldı.

Raporlama çalışmalarında yanan alanlarda, toplam 12 adet örnek alan seçildi. Burada yanan bitkiler seçilerek, gözlem altına alındı. Bu örnek alanlar farklı bakı, farklı yükseklik ve farklı meşçere olan 1.Saf Kızılçam meşçeresi, 2.Maki meşçeresi, 3.Kızılçam Maki meşçeresi gibi tipleri olmasına dikkat edildi. Seçilen örnek alanlar ve alanlardaki örnek bitkiler 1 haftalık periyotlarla vejetasyon dönemi sonu olan aralık ayına kadar Bodrum Belediyesi tarafından takip edilecek. Belediye Peyzaj Mimarları ile Belediye Ziraat Mühendisleri tarafından drone ile kayıt altına alınarak alanın değişimi incelenecek.

Yine Aralık ayına kadar alınan drone kayıtları sonucunda bitkilerin alana gelip gelmemesi yani bitkilerin eğilimi ile alakalı Doğa Bilimlerinde İstatiksel Modelleme Teknikleri kullanılarak Güntan tarafından 2. bir rapor hazırlanacağı belirtildi.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ASAYİŞ Haberleri

KÜÇÜKÇEKMECE’DE SİTEDE KORKUTAN YANGIN
İSTANBUL İL EMNİYET MÜDÜRÜ YILDIZ, PENDİK’TE HUZUR UYGULAMASINA KATILDI
EYÜPSULTAN’DA EŞİ TARAFINDAN SİLAHLA VURULARAK ÖLDÜRÜLEN KADIN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDI
AVCILAR’DA YOL VERMEME KAVGASI KADIN SÜRÜCÜ KOLUNDAN BIÇAKLADI
EYÜPSULTAN’DAKİ CİNAYETE İLİŞKİN YENİ GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI