CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, 25 CHP’li milletvekili ile birlikte yurt sorununun Meclis’te araştırılması için komisyon kurulmasını istedi. Yeşil, “579 yurt yapmakla övünüyorlar. 579 yurt kaç saray eder? üniversiteli gençlerin yurt sorunu görmezden gelinemeyecek kadar ciddi bir noktaya gelmiştir” değerlendirmesini yaptı.
CHP Ankara Milletvekili Nihat Yeşil ve 25 milletvekili ile TBMM’ye “Yükseköğrenim gören öğrencilerin barınma ihtiyaçları ile Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü'nün yurt kapasitesinin artan talebi karşılamamasının nedenlerinin araştırılarak, öğrencilerin yurt ihtiyacına dayalı yaşanan mağduriyetlerinin önüne geçilebilmesi” için araştırma komisyonu kurulmasını teklif etti.
Yeşil, “İktidarlarında 579 yurt yapmakla övünüyorlar. 579 yurt, döviz hesabıyla ülke ekonomisinin on yıllarca ipotek altına alındığı, hasta garantisi verilmiş kaç Şehir Hastanesi eder, araç garantisi verilmiş köprü ve otoyol eder? Kaç yazlık ve kışlık saray eder?” değerlendirmesini yaptı. Yeşil’in, önergesindeki açıklamalarışöyle:
"YURT SORUNU BÜYÜMEDEN PLANLAMA ŞART: Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki yurtlara olan talebin, eğitim-öğretim dönemleri başındaki mevcut durumu ile eğitim-öğretim döneminin sonundaki kontenjan farkı da belirlenmeli ve öğrencilerin devlet yurtlarından ayrılmasındaki temel sebepler araştırılarak, devlet yurtlarının sağladığı imkanlardaki yetersizlik ve fiziki koşulların iyileştirilmesi ile, öğrencilerin bu yurtlardaki memnuniyet seviyesi de yükseltilmelidir.
GÖSTERMELİK ADIMLAR ATTILAR:‘Her ile bir üniversite’ sloganıyla yola çıkıp üniversite içindeki fakülte ve meslek yüksekokullarının olduğu illerde tabelaları değiştirip ‘üniversite’ sayısını arttırdılar. Bunu yaparken dahi öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının çözülmesi noktasında göstermelik adımlar attılar. Gelinen noktada geçen sene örgün eğitimin sekteye uğramasıyla birlikte üniversiteli gençlerin yurt sorunu görmezden gelinemeyecek kadar ciddi bir noktaya gelmiştir. Acil olarak bir planlama yapılarak bölge, il ve ilçe bazındaki üniversitelerimizdeki öğrenci kontenjanları ile yurt kontenjanlarının tespit edilerek fark olan bölgelerde ciddi bir çalışma yapılması gerekiyor. Üniversiteye kayıt yaptıran öğrencilerimiz barınma sorununu çözemediği için parklarda eylem yapmak istiyor, onu dahi çok gören bir anlayışın en temel hak olan barınma sorununu görmezden gelmesini doğru bulmuyoruz. Eğer bu sorun çözülemezse ne yazık ki öğrencilerimiz ekonomik imkanlarının elvermemesi nedeniyle memleketlerine geri dönmek zorunda kalabilirler. Bunu asla görmezden gelemeyiz ve görmeyeceğiz de.
CHP BELEDİYELER ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR: Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Mansur Yavaş, Ankaralıöğrencilerimizin barınma sorununu, Şefkat Evleri ve kiralanan oteller vasıtasıyla çözeceğini duyurdu. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız 3 öğrenci yurdunun açılışını gerçekleştirdi ve hedef 5 bin kişilik öğrenci yurdu dedi. Biz taşın altına elimizi koyuyoruz. Sosyal belediyecilik anlayışıyla bu önemli sorunu çözmek adına çalışıyoruz. Öğrencilerimizin barınma sorununun çözümü noktasında esas sorumluluğu bulunanlardan da aynıözveriyi bekliyoruz.”