CHP İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, diş hekimliği fakültesi ve fakülte kontenjanlarındaki artış nedeniyle; atanamayan diş hekimleri sorununa dikkat çekti. Akkuş İlgezdi, “İktidar bu fakültelere ayrılan 8 bin 866 kontenjan ile dünyanın en büyük işsiz diş hekimleri ordusunu kurma yolunda hızla ilerlemektedir” dedi.
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, “Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası” kapsamında diş hekimlerinin sorunlarına dikkat çekti.
Akkuş İlgezdi, diş hekimliği fakültelerinin ve fakülte kontenjanlarının artması nedeniyle hekimlerin atanamadığına dikkat çekerek, “Ülkemizde 103 diş hekimliği fakültesi açıldı. Bunların büyük çoğunluğu da bu iktidar döneminde. Ne yazık ki iktidar bu fakültelere ayrılan 8 bin 866 kontenjan ile dünyanın en büyük işsiz diş hekimleri ordusunu kurma yolunda hızla ilerlemektedir” değerlendirmesini yaptı.
Akkuş İlgezdi, hekimlerin sorunlarının arkasında 2003 yılından beri uygulanan, “Sağlıkta Dönüşüm Programı” olduğunu belirterek, “Bu ‘piyasacı sağlık’ anlayışı, hasta-hekim ilişkisini bozdu. Hekimler ve hastalar için öncelikli talebimiz, sağlık sistemi tümüyle çökmeden bu akıl ve bilim dışı anlayışın terk edilmesi gerektiğini” belirtti.
“YEMEK MOLASI VERMEDEN ÇALIŞTIKLARI GÜNLER OLDU”
Pandemi döneminde diş hekimlerinin, tüm sağlık çalışanları gibi en ön safta hayatlarını ortaya koyarak mücadele ettiğini ve etmeye devam ettiğini kaydeden Akkuş İlgezdi, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Aktif olarak sahada olan diş hekimleri filyasyonda çalıştırıldıkları halde kişisel koruyucu ekipmanlara bile ulaşamadılar. Evlerine gidemedikleri, sevdiklerine sarılamadıkları, yemek molası vermeden çalıştıkları günler oldu. Görev saatleri ve çalışma koşulları düzeltilmediği gibi günbegün kötüleşti. Sağlık hakkı kesintiye uğramasın, hastalar mağdur olmasın diye bütün riskleri göze alıp, hizmet verdiler. Karşılığında ise özlük hakları sürekli budandı.”
Akkuş İlgezdi, diş hekimlerinin sorunlarının ortadan kaldırılması için şunları sıraladı:
“- Kontenjanları 2022’den başlamak üzere hızla azaltın.
- Önümüzdeki 2 eğitim döneminde diş hekimliği fakültelerine öğrenci almayın.
- Ülkemizin en zor ve en pahalı eğitimini alan gençlerimizi ucuz işgücü haline getirmeyin.
- İki veya daha fazla diş hekiminin bir arada çalıştığı klinikleri pandemi koşullarına göre düzenleyin.
- Enfeksiyon kontrolü açısından vazgeçilmez olan yardımcı personel eksikliğini derhal giderin.
- Aşırı yoğunluk oluşturan ve bulaş riskini artıran 24 saatlik acil nöbet poliklinik hizmetlerini amacına uygun bir sisteme dönüştürün.
- Birden fazla hekimin bir arada çalıştığı çoklu kliniklerde uygulanan vardiya sistemine son verin
- Yıllardır uygulanan performans sisteminden vazgeçin. Koruyucu önleyici ağız diş sağlığını önceleyen sağlık politikalarını geliştirin
- Ağız diş sağlık hizmetlerinin verilmesinde, kamu özel ayırımı yapılmaksızın, ülkedeki tüm diş hekimlerinin işgücünden yararlanın.”