AHMET ÜNSAL
CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Manisa’nın Turgutlu, Ahmetli ve Salihli ilçelerindeki esnafı ziyaret ederek sorunlarını dinledi. Başevirgen, “Esnaf krizden çıkamıyor, dükkanlar peş peşe kapanıyor” dedi.
Bekir Başevirgen, iki gün süren esnaf ziyaretlerinin ardından yaptığı değerlendirmede, esnafların ekonomik kriz ve pandeminin etkisinden çıkamadığını söyledi. Başevirgen, “Hayat normale döndü ama esnaf normalleşemiyor. Giderek derinleşen ekonomik kriz ile birlikte yaklaşık iki yıldır devam eden koronavirüs salgını en çok ekonomiyi ve küçük esnafı etkiledi. İş yapamaz hale gelen esnaf, dükkânların kapısına kilit vurmaya devam ediyor” dedi.
“VATANDAŞ ALAMAMAKTAN, ESNAF SATAMAMAKTAN DERTLİ”
Türkiye’de yılın ikinci çeyreğinde en az 61 bin 736 esnafın iflas ederek kepenk kapattığını söyleyen Başevirgen, şunları kaydetti:
“Düşen alım gücü nedeniyle vatandaş mal alamamaktan, esnaf ise mal satamamaktan dertli. Piyasada nakit para dönmüyor. Böyle devam ederse iflaslar ne yazık ki artarak devam edecek. Esnaf, pandemide kapalı kaldığı sürece borç biriktirdi. Ağır vergi yükü, yüksek kira bedelleri, stopaj, elektrik, su, doğalgaz faturaları, kullanmaya mecbur bırakıldıkları ve ödenemeyen krediler nedeniyle borç içinde yaşamaya devam ediyor. Siftahsız geçen günler esnafın belini bükmeye devam ediyor. Esnafın dayanacak gücü kalmadı. Tek çareyi dükkanını kapatmakta buluyor.”
“ELEKTRİK FATURALARI EN BÜYÜK DERT OLDU”
Son zamanlarda yüksek elektrik faturalarının esnafı ve halkı mağdur etmeye devam ettiğini vurgulayan Başevirgen, açıklamasınışöyle sürdürdü:
“Elektrik faturalarına son 3 yılda yüzde 122 oranında zam geldi. Pandemi nedeniyle zor günler geçiren halk ve esnaf, yüksek elektrik faturalarından şikayetçi. Elektrik faturaları en büyük dert oldu. Ekim ayında en az yüzde 20’lik bir zam daha bekleniyor. Halen toparlanamayan esnafa bir darbe de elektrik faturaları vuruyor. Çoğu günü siftahsız kapatan esnafın elektrik, su, doğalgaz gibi fahiş miktarlarda gelen faturalarıödeyecek gücü yok.”
“ESNAF TEK TEK BATIYOR, HANGİ EKONOMİ BÜYÜMÜŞ”
Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi verilerine göre bu yılın ilk 8 ayında meslekten ve sicilden terkinini yaparak iflas eden esnaf sayısının 61 bin 736’ya yükseldiğini belirten Başevirgen, şunları kaydetti:
“Bu iflasların 21 bin 731’i ise normalleşme sürecinin başladığı haziran ve ağustos aylarında yaşandı. Bu yılın ilk sekiz ayında her 100 esnaftan 35’i, kapanmanın olmadığıüç ayda iflas etti. TÜİK verilerine göre Türkiye ekonomisi sözde yüzde 21,7 oranında büyürken esnafların payına düşen dükkanlara kilit vurmak oldu. Esnaf tek tek batıyor, hangi ekonomi büyümüş?
“MANİSA’DA 8 AYDA BİN 778 ESNAF DAHA KAPISINA KİLİT VURDU”
Hayat normalleşti ama esnaf normalleşemiyor. Ülkede dükkanların yüzde 35'i normalleşme döneminde kapandı. ‘Normalleşme desteği verilmezse esnafın iflası engellenemez’ demiştik. Haklılığımız bir kez daha ortaya çıktı. Manisa Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan aldığımız son verilere göre bu yılın ilk 8 ayında Manisa’da bin 778 esnaf daha kapısına kilit vurdu. Sadece haziran, temmuz ve ağustos aylarında kapanan dükkan sayısı 560’ı buldu.
“BÜYÜK SERMAYEYİ DEĞİL KÜÇÜK ESNAFI DESTEKLEYİN”
İktidarın salgın süresi boyunca büyük sermaye sahiplerini desteklediğini belirten Bekir Başevirgen, “Ekonomik kriz en çok dar gelirli küçük esnafı etkiledi. Büyük sermaye sahipleri korunup kollanırken küçük esnaf gözden çıkartıldı. Salgında iktidar, zengini daha da zengin yaptı, küçük esnaf ise daha çok borçlandırıldı. Esnafın bu darboğazdan çıkması için mutlaka desteklenmesi gerekiyor. İktidar artık büyük sermayeyi değil ayakta kalmaya çalışan küçük esnafı desteklesin.”