CHP'Lİ BAYIR, DEÜ'NÜN YABANCI ÖĞRENCİ KARARINI TBMM'YE TAŞIDI: "DEÜ REKTÖRÜ, ÜNİVERSİTENİN BORCU EĞİTİMİ SATARAK KARŞILAYAMAZ"

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) yeni öğretim dönemi için açtığı 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 115’ini yabancıöğrencilere ayırmasını...

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Dokuz Eylül Üniversitesi'nin (DEÜ) yeni öğretim dönemi için açtığı 21 bin 260 kişilik kontenjanın 10 bin 115’ini yabancıöğrencilere ayırmasını TBMM gündemine taşıdı. Bayır, "Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü, üniversite borcunu eğitimi satarak karşılayamaz" dedi.

Rektörlüğünü AKP eski İzmir Milletvekili Nükhet Hotar'ın yaptığı Dokuz Eylül Üniversitesi, 2021-2022 öğretim yılı için yabancıöğrenci kontenjanını 10 bin 115 olarak açıklamış; bölüm ücretlerinin 2 bin 800 TL ile 54 bin TL arasında olduğu bilgisi de kontenjan broşüründe yer almıştı.

Tacettin Bayır, konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanı Mehmet Özer'in yanıtlaması istemiyle TBMM'ye soru önergesi verdi. Bayır, önergesinde, "Bir tarafta yıllarca çaba gösteren öğrencilerimiz, diğer tarafta ise sadece üniversitenin gerçekleştirdiği sınava girerek yıllık ücreti verdikten sonra okuyacak olan yabancıöğrenciler. 9 Eylül Üniversitesi Rektörü, üniversite borcunu eğitimi satarak karşılayamaz" dedi.

"HANGİ GEREKÇE İLE ARTIRILDI"

DEÜ’deki yabancıöğrenci kontenjanının 41 kat artırıldığını belirten Bayır, şunları kaydetti:

"Dokuz Eylül Üniversitesi, sadece hukuk fakültesi için 500 kişilik kontenjanın 250'sini yabancıöğrencilere ayrıldı. Yabancıöğrenciler, üniversite sınavına girmeden yıllık 7 bin 300 Türk lirası karşılığında hukuk fakültesinde okuyabilecek. Bu, eşitlik ilkesiyle bağdaşmayan bir durumdur. Bu uygulama haksızdır. Öğrenciler arasındaki etkileşimi bozan bir uygulamadır.

Taraf olduğumuz Lizbon Sözleşmesi ve Bologna sürecine rağmen denklik bekleyen yaklaşık 64 bin gencimiz var. Yurt dışında eğitim görüp yatay geçiş ile Türkiye'de, kendi ülkesinde eğitimine devam etmek isteyen öğrenciler üniversiteye kabul edilmezken hangi gerekçe ile yabancı uyruklu öğrenciler alınmaktadır? Ücretli yabancıöğrenci sayısı, hangi kriterler baz alınarak belirlenmiş ve artırılmıştır? Yabancıöğrenci kontenjan artırımı, hangi gerekçe ile yapılmıştır? Biz bu sorularımızın cevaplarını net bir biçimde bekliyoruz.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SİYASET Haberleri

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: "İNSANLIĞIN TÜM KURUMLARIYLA KAN KAYBETTİĞİ DÖNEMDEYİZ"
ULAŞTIRMA VE ALTYAPI BAKANI URALOĞLU, YUNAN BAKAN STİLYANİDİS İLE BİR ARAYA GELDİ
BAKAN URALOĞLU: “KALKINMA YOLU PROJESİ BİTME NOKTASINA GELDİ”
TBMM İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONU ÜYELERİNDEN YENİDOĞAN ÇETESİ AÇIKLAMASI
BAŞKAN KÖYMEN: "MALTEPE’Yİ KÜLTÜR VE SANATIN MERKEZİ HALİNE GETİRECEĞİZ"