CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın bütçe görüşmelerinde; CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kanal İstanbul projesi için büyükelçilere gönderdiği mektup için “Sayın Genel Başkanımız bu kredi verenlere diyor ki, bu tiksindirici borçları, bu gayrı meşru borçları ödemeyeceğiz, diyor. Burada milletin menfaati var, nerede var ülkeyi yabancılara şikâyet etmek, ayıptır” dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2020 yılı kesin hesabı ve 2022 yılı bütçesi üzerindeki görüşmelerde söz alan CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu, bakan Murat Kurum’un kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarını değerlendirdi. Bekaroğlu, şunları söyledi:
“Günün sonunda bakıyoruz. Milyonlarca insan kendi konutunda kalmıyor ama ülkenin bir milyon, iki milyon konut fazlası var. Böyle bir ülke. Bu çok açık net gösteriyor ki bu işe ticari bakmışsınız… Binalarla ilgili araştırmalar var. Asbestle ilgili... Konut sayısı artıyor ama kendi konutuna sahip olmayan insanların sayısı da artıyor.”
Dikey mimari, yatay mimari ve millet bahçeleri konusunda iktidarın çok eleştiri aldığını belirten Bekaroğlu, “50 senede değiştirilemeyecek bir tahribat yaptınız şehircilik açısından” dedi.
BEKAROĞLU: "MİLLİYETÇİ, MUKADDESATÇI, DİNDAR İNSANLARIZ" DİYE GEÇİNİYORSUNUZ"
Bekaroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"İstanbul bırakmadınız yatay mimariyi nerede yapacaksınız Sayın Bakanım denizde mi? İstanbul sizin elinizden alındı diye işgal mi edildi? Bu ne biçim davranış. Nereye götürüyorsunuz ülkeyi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul da yerel belediyeler millet parkları yaparak, mahvettiğiniz yeşil alanları yeniden kazandıracaksınız. Ankara’da millet parkı falan açıyorsunuz Ankara’nın Belediye Başkanı nerede? Park yapan merkezi hükümet nerede görülmüş.
İkizdere’de taş ocağı yapmak için acele kamulaştırma yaptınız. Nedir bunun aciliyeti? Acil durum İkizdere’de yapılan bu müdahalenin bir an önce durdurulmasıdır. Jandarmayı adamın emrine verdiniz Mehmet Cengiz’in emrine… Türkiye Cumhuriyeti devleti, jandarmasına, nöbet tutan jandarmasına yemek paketi veremeyecek de Cengiz ona yemek dağıtıyor. Siz ne biçim… "Milliyetçi, mukaddesatçı, dindar insanlarız" filan diye geçiniyorsunuz ondan sonra. Bu yapılacak bir şey mi size söylüyorum?"
Bekaroğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kanal İstanbul projesi ile ilgili büyükelçilere gönderdiği mektuba gelen eleştirileri şöyle değerlendirdiniz:
“En az 100 milyar lira gelecek kuşakları borçlandırdınız. Bu borçlara uluslararası literatürde, ‘tiksindirci borçlar’ deniyor. Çünkü burada kamu yararı yoktur. Burada yapılanlar, edilenlerin ne olduğunu kredi verenler de biliyor. Sayın Genel Başkanımız bu kredi verenlere diyor ki, bu tiksindirici borçları, bu gayrı meşru borçları ödemeyeceğiz, diyor. Burada milletin menfaati var, nerede var ülkeyi yabancılara şikâyet etmek, ayıptır.”
GİRGİN: "YANAN YERLERE ‘EKTİK’ DENİLEN FİDANLARIN BÜYÜYÜP OTEL OLDUĞUNU GÖRDÜK, BUNA DUR DİYECEK MİSİNİZ?"
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise şunları söyledi:
“Sayın Bakan, bu yaz yüzde 68’i orman olan Muğla’nın yüzde 8’i, yani 670 bin hektar orman alanı iktidarın, yangınları anında söndürmeye yönelik bir hazırlığı olmadığı için kül oldu. Şimdi karşımızdaki soru şu: Bu alanlar yapılaşmaya açılacak mı? Çeşitli izinler verilerek talan edilecek mi? Siz Çevre Bakanı olarak, bu nadir coğrafyayı betonlaştırmak, sularını kirletmek hem doğasını, hem de binlerce yıllık ‘doğal yaşam kültürü’nü yok etmek isteyen talepler önünüze geldiğinde hayır diyecek misiniz? Sayın Bakan biz daha önce, yanan yerlere ‘ektik’ denilen fidanların büyüyüp otel olduğunu gördük, buna dur diyecek misiniz?”
"BÜTÇENİN YİNE YÜZDE 50’SİNDEN FAZLASI ŞEHİRCİLİĞE AYRILMIŞ, İKLİM KRİZİYLE MÜCADELEYE AYRILMAMIŞ"
TBMM Çevre Komisyonu’nun CHP Grubu Sözcüsü, İzmir Milletvekili Murat Bakan ise şöyle konuştu:
“Bütçe artmış ama zaten geçen sene bütçe genel bütçenin yüzde 27’siydi şu an genel bütçenin şu an yüzde 35’ine yükselmiş. Dünya da tüm finansman iklim finansmanına döndüğü noktada… Ve azaltım, uyum politikaları için ciddi finansmana ihtiyacın olduğunu herkes tarafından söylenirken Türkiye’nin merkezi bütçesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın sadece yüzde 35 bütçe almış olması gerçekten iklim politikaları bakımından son derece bizi tatmin etmeyen bir noktada. Bu bütçenin yine yüzde 50’sinden fazlası şehirciliğe ayrılmış, yani iklim kriziyle mücadeleye ayrılmamış.”