CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Afganistan’da Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) için çalışan yerel tercümanların tahliye edilmediği iddiasını Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, “Tüm ülkeler kendilerine Afganistan’da yardım eden tercümanlarını ve diğer Afganları Afganistan’dan kurtarmaya çalışırken Türkiye'nin hiçbir şey yapmadan beklemesi doğru değildir” dedi. Çakırözer, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da “Afganistan’da TSK için çalışmış tercümanların Türkiye’den yardım istediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu yardım talepleri sonrasında Türkiye’nin bir girişimi olmuş mudur” diye sordu.
Utku Çakırözer, başta ABD olmak üzere birçok NATO ülkesi Afganistan’da kendi birlikleri için görev yapan yerel tercümanları Afganistan’dan tahliye ederken Türk birliklerinin hizmetinde çalışan Afganlıların Türkiye’ye gelme taleplerinin karşılıksız bırakıldığı iddialarını Meclis kürsüsünde gündeme getirdi. Çakırözer, TBMM Genel Kurulu’nda geçen perşembe günü yaptığı konuşmada şunları kaydetti:
“YILLARCA HİZMET VERDİLER”
“Büyükelçiliğimize yardım istemek için koşan Afgan tercümanlara hakaret edildiği iddiaları hepimizi üzmekte. Ne olursa olsun orada bizim askerlerimizin iyiliği, huzuru, güveni için görev yapan bu insanların yaşadığı korku ve büyük kaygılar karşısında Ankara’nın sessizliği, insani de vicdani de değildir. Meclis kürsüsünden bu konuda iktidara bir an önce adım atması çağrısında bulunmak isterim. Tüm ülkeler kendilerine Afganistan’da yardım eden tercümanlarını ve diğer Afganları Afganistan’dan kurtarmaya çalışırken Türkiye'nin hiçbir şey yapmadan beklemesi doğru değildir. Bir an önce bu insanları Taliban’ın zulmünden kurtarmamız gerekir.
“BM’NİN YAPTIRIM UYGULADIĞI ŞAHISLARA KIRMIZI HALI”
Hem kendi ülkemizin hem de Birleşmiş Milletler’in teröre destek verdiği için yaptırım uyguladığı şahısların Türkiye'de kırmızı halıyla, bakan protokolüyle karşılanması doğru değildir. Afganistan’da insanları asarak meydanlarda sergileyen; kadınlara, gazetecilere, etnik gruplara yeniden baskı uygulayan; kız çocuklarının eğitime erişimini, kadınların toplumsal hayata erişimini engelleyen; terörle, uyuşturucuyla ve yasa dışı göçle mücadele için hiçbir somut adım atmayan Taliban yönetiminin Ankara’da el üstünde tutulması, bu anlayışı meşrulaştırmaktan başka bir amaca hizmet etmez. Bu düşünceler sadece benim düşüncelerim değil, inanıyorum ki dünyanın dört bir yanında, ama özellikle Afganistan’dan milyonlarca kadının, kız çocuğunun, baskı altındaki aydınların talebidir.”
“KAÇ KİŞİ TÜRKİYE’YE GELMEK İSTEDİ”
Çakırözer, Afgan tercümanların durumuna ilişkin Hulusi Akar’ın yanıtlaması talebiyle TBMM’ye soru önergesi de verdi. Çakırözer, Akar’dan şu sorulara yanıt istedi:
“Son 20 yıl içinde Afganistan’da Türk askeri ve sivil kurumlarında hizmet vermiş Afgan sayısı kaçtır? Bu insanlardan kaçı Türkiye’ye gelmek istemiştir?
Afganistan’da TSK için çalışmış tercümanların Türkiye’den yardım istediği iddiaları doğru mudur? Doğru ise bu yardım talepleri sonrasında Türkiye’nin bir girişimi olmuş mudur?
Uzun yıllar oradaki Türk kurumlarına hizmet etmiş bu insanların güvenliklerinin sağlanması yönünde Türkiye nasıl bir çalışma yürütmektedir?
Türkiye’nin göçmen politikası belirlenirken bulundukları ülkelerdeki Türk kurumlarında hizmet veren bu insanlar için özel bir politika ya da çalışma düşünülmekte midir?”