CHP'Lİ EMECAN: "DEVLET SU İŞLERİ, DANIŞMANLIK VE PROJE YAPIM İHALELERİNİ ÖZEL ŞİRKETLERE BIRAKTI"

CHP İstanbul Milletvekili Gülizar Emecan, Devlet Su İşleri Kurumu'nun çok sayıda projenin yapım işini özel şirketlere bıraktığını açıkladı. Sadece 2021’in...

CHP İstanbul Milletvekili Gülizar Emecan, Devlet Su İşleri Kurumu'nun çok sayıda projenin yapım işini özel şirketlere bıraktığını açıkladı. Sadece 2021’in temmuz, ağustos ve eylül aylarında 60’ın üzerinde danışmanlık ve proje yapım ihalesi yayımlandığı bildirildi. 

CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, dün; TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2022 yılı bütçesi görüşmelerinde, Sayıştay’ın bakanlık ile ilgili tespitlerini değerlendirdi.

Emecan’ın aktardıklarına göre; Antalya, Aydın, Diyarbakır, Gaziantep, İstanbul, Kayseri, Kocaeli, Malatya, Ordu, Trabzon, Hatay, Tekirdağ ve Van su ve kanalizasyon idaresi genel müdürlükleri, su ölçümleriyle ilgili hiç bildirim yapmadı. Emecan, şunları söyledi:

“PROJE HAZIRLAMA İŞİ İHALELERLE ÖZEL ŞİRKETLERE BIRAKILIYOR: Teknik kapasite, donanım, teknik ve idari personel açısından yeterli kapasitede olan kurumda 2019-2023 Stratejik Plan verilerine göre 6 bin 348 teknik hizmetler sınıfı personeli çalışıyor. Toplam personel sayısının yüzde 70’i teknik personelden oluşan kurumda, DSİ’nin görev alanı ile ilgili her türlü planlama raporlarının ve yapım projelerinin hazırlanması ile görevli Etüt ve Planlama ile Proje ve İnşaat Daire Başkanlıkları da bulunuyor. Buna karşın proje hazırlama işi ihalelerle özel şirketlere bırakılıyor.

DEVLET SU İŞLERİ İHALE YAĞDIRDI: Kamu İhale Kurumu’nun kamuya açık ihale ilanlarından derlenen bilgilere göre, Genel Müdürlük çok sayıda projenin yapım işini şirketlere bıraktı. Sadece 2021’in temmuz, ağustos ve eylül ayları tarihli 60’ın üzerinde danışmanlık ve proje yapım ihalesi yayımlandı. Bazıları açık olarak yapılan ihalelerden bir kısmında da belli istekliler arasında ihale usulü tercih edildi. Son iki yılda sonuçlananlardan bazıları ile sözleşme tutarları şöyle: ‘İstanbul-Kabakoz Barajı Proje Yapımı; 2,9 milyon TL.  İstanbul Hamzalı Barajı Proje Yapımı 2,3 milyon TL. Şırnak-Silopi Grup Projeleri Planlama Raporu Yapımı 5,8 milyon TL. Kızılırmak Havzasından Konya Kapalı Havzasına Su Aktarılması Planlama 5,9 milyon TL. Samsun-Ladik Tersakan Barajı İçme-Kullanma ve Sulama Suyu Temini Projesi Planlama Raporu 2,9 milyon TL.’

DSİ, 2 BİN METRE YOL İNŞASI İÇİN MÜTEAHHİTTE 71 BİN 950 METRE YOL PARASI ÖDENDİ: Bilirkişi raporuna göre, hak edişlerde ödemesi yapılan yol miktarı 71 bin 950 metre olmasına karşın yapılan yol miktarının sadece 2 bin metre olduğu ve 69 bin 950 metrelik bir imalata rastlanamadığının altı çizildi. Raporda, yolun yapılmamasına karşın hakediş ödemesinin yapılmasının kamu zararına yol açtığı belirtildi. Bu tespit üzerine yapılan hesap yargılamasında sorumlular savunmalarında, fazla ödemenin imalat ve metraj hatasından kaynaklandığını iddia etti. Bürokratlar, fazla ödemelerin, işe ait kesin hakediş yapılıncaya kadar düzeltilebileceğini ve bu süreçte bu nedenle kamu zararının oluşmadığını da savundu. Ayrıca, belgesiz olduğu gerekçesiyle yerel tohumların satışını yasaklayan Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, ekmeklik buğday, arpa, nohut ve mercimek gibi ürünlerde yetkisiz olarak üretilen elit sınıftaki tohumluklara sertifika verildiği ortaya çıktı. 2017-2019 yılları arasında toplam 56.950 kilogram tohumun yetkisiz kuruluşlar tarafından üretildiği bilgisine yer verildi.

Genel uygunluk bildiriminde yer alan bilgilere göre kurumun işlemleriyle ilgili yapılan hesap yargılaması sonucu 27 milyon 807 bin liralık tutarın sorumlularından tahsiline karar verilmiş ancak kurumdaki sorumlulardan son rakamlarla sadece 7 milyon 969 bin TL tahsil edilebilmiş. Sayın Bakan, son tahsilat miktarı, şu andaki güncel miktar bu noktada nedir?

Sayın Bakan, kendi bünyenizde bu çalışmaları yapamamanızın nedenini sorgulamamız gerekiyor aslında. Çünkü tecrübeli personel açısından, hem nicelik hem de nitelik açısından bir can kaybınız var. Tecrübeli personel, gerekli atama ve yükselmeleri alamadığından ya emekli oldu ya da kurumu terk etmek zorunda kaldı. Yerlerini tecrübesiz, siyaseten sizlere yakın kadrolar aldı. Şimdi de maalesef çalışamıyorlar gördüğümüz kadarıyla. Devlet Su İşleri, projelendirme işlerini dahi özel şirketler aracılığıyla yapmaya yöneldi. Yani kurumsal çöküşten DSİ de nasibini aldı."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

KAAN AYHAN’IN SAĞLIK DURUMUYLA İLGİLİ AÇIKLAMA
26 Kasım Salı günü yapılacak yurt dışı yarış programı ve erken bahis oranları
ENGİN FIRAT: "TÜRKİYE MİLLİ TAKIMI’NDAN TEKLİF ALIRSAM GURURLA KABUL EDERİM"
FENERBAHÇE’DE, SLAVİA PRAG MAÇI HAZIRLIKLARI BAŞLADI
BAŞAKŞEHİR - PETROCUB MAÇINA KOSOVALI HAKEM