CHP'Lİ GÜRER: "VATANDAŞ SÜTE ERİŞİMİNDE SIKINTI YAŞAMAYA BAŞLAYACAK"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi fiyatlarının pahalılığı nedeniyle süt üreticisinin üretimden çekildiğini, tüketicinin pahalıürün almak zorunda kaldığını söyledi. Gürer,...

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, girdi fiyatlarının pahalılığı nedeniyle süt üreticisinin üretimden çekildiğini, tüketicinin pahalıürün almak zorunda kaldığını söyledi. Gürer, "Ülkemizde sütü alan sanayici aynı zamanda yemi de satıyor. Yeme çok kolay zam yapıyor. Ama çiğ sütü üreticiden en düşük fiyattan almaya çalışıyor. Sanayici hem yem satarken para kazanıyor hem düşük fiyatta süt alırken para kazanıyor. Besicinin, süt üreticisinin maliyetleri daha aşağıya çekilsin. Yoksa vatandaş süte erişiminde de artık sıkıntı yaşamaya başlayacak" dedi.

CHP’li Gürer, yem fiyatlarındaki hızlı artış nedeniyle besicilerin ineklerini kesime götürdüğünü söyledi. Sütün litresinin 3 lira 20 kuruş olarak belirlenmesinden dolayıüreticilerin kazanamadığını, tüketicinin de pahalıürün aldığını ifade eden Gürer, şöyle konuştu:

SANAYİCİ KENDİ BELİRLEDİĞİ FİYATTAN SÜTÜ ALIYOR:“Yem fiyatlarındaki hızlı artış, süt inekçiliği yapanların ineklerini kesime götürmesine sebep oldu. Ulusal Süt Konseyi, 3 lira 20 kuruş olarak çiğ süt fiyatını belirlese de bu fiyatta besicilerin sütlerini satabilme olanakları yok. Çünkü sanayici, bölgesel olarak yapmış olduğu kendi iç anlaşmasıyla sütü belirlediği fiyattan alıyor.

ÜRETİCİ SATTIĞI 1 LİTRE SÜTLE 800 GRAM YEM ALABİLİYOR: Sütün içeriğine göre de fiyat değişkenliği oluşturuluyor. Besici, üretici, ne yazık ki sütten para kazanmıyor. Çünkü 1 litre süt sattığında daha önceleri 1 kilo 300 gram yem alabilirken bugün 800 gram zor yem alıyor. Yem fiyatları da hayvancılığın önemli kalemlerini oluşturduğu için hayvancılık yapmaktan, süt inekçiliği yapmaktan soğuyor. Sonuç itibariyle para kazanmıyor. Tüketici de pahalıürün alıyor.

TÜKETİCİ PAHALI ÜRÜN ALIYOR: Süt üreticisinin yem fiyatlarından dolayı yaşadığı mağduriyeti fiyatlara yansıtamamasına rağmen aradaki aracı kurumlar, ortaya çıkan farklı artışları sütün litre fiyatına yansıtıyorlar. Böylece süt rafta pahalanıyor. O zaman da tüketici pahalıürün alıyor.

YEMİN HAM MADDESİ YURT DIŞINDAN: Yemde yurt dışına bağlıyız. Özellikle mısır, soya, ayçiçeği, pamuk tohumu küspesi gibi yemlerin ham maddesini oluşturan ürünler yurt dışından getiriliyor. Yurt içinde üretimin yetersiz oluşu, döviz fiyatları oynadıkça fiyatları doğrudan etkileniyor. Gerçi döviz düştüğünde yem satıcısı fiyatları geriye çekmiyor.

VATANDAŞ SÜTE ERİŞİMİNDE SIKINTI YAŞAMAYA BAŞLAYACAK: Ayrıca ülkemizde sütü alan sanayici aynı zamanda yemi de satıyor. Yeme çok kolay zam yapıyor. Ama çiğ sütte üreticiden alırken en düşük fiyattan da ürün almaya çalışıyor. Sanayici hem yem satarken para kazanıyor hem düşük fiyatta süt alırken para kazanıyor. Kazansın, ama girdi fiyatları düşürülsün. Besicinin, süt üreticisinin maliyetleri daha aşağıya çekilsin. Böylece tüketiciye giden ürünün fiyatında da düşme olsun. Yoksa vatandaş süte erişiminde de artık sıkıntı yaşamaya başlayacak. Gidiş ona doğru.”

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

A MİLLİ FUTBOL TAKIMI’NIN, MACARİSTAN İLE İSTANBUL’DA OYNAYACAĞI STAT BELLİ OLDU
Kulübümüz Asli Üyesi Osman Çıkıllı'yı kaybettik
MİLLİ VOLEYBOLCULAR ELİF ŞAHİN VE SALİHA ŞAHİN, ’İYİLİK ELÇİLERİ’ OLDU
MUSTAFA CENGİZ KABRİ BAŞINDA ANILDI
Rahmi M. Koç Müzesi’nde 30. yıla özel Beygir Gücü sergisi açıldı