CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, boşaltılması için 31 Ağustos'a kadar süre tanınan Rami Gıda Çarşısı'nda esnafı ziyaret etti. Tekin’e dert yanan bir esnaf, yaşanan ekonomik zorluklara rağmen vergilerini ödediklerini, pandemide kapasiteleri yüzde 15’e düşmesine rağmen devletten para talep etmediklerini belirterek, "Ama artık yorulduk. Şu an annesi babasıölmüş yetim çocuklar gibiyiz” dedi.
Gürsel Tekin, yaklaşık bin 200 işyeri bulunan Eyüp Sultan'daki Rami Gıda Çarşısı'nda esnafın sorunlarını dinledi. Başakşehir’de kurulan yeni İstanbul Gıda Toptancılar Çarşısı'na gitmeleri için karşılaştıkları baskıdan şikayetçi eden esnaf, üyesi oldukları derneğin de kendilerine sahip çıkmadığını anlattı.
Bir esnaf, "Dönemin Belediye Başkanı Bedrettin Dalan ve o günkü hükümetin geçici bir projesiyle biz Rami’ye geldik. 36 yıldır iktisadi hayatımıza burada devam ettik. Burada bulunan esnafın hepsi Kuvayı Milliye ruhlu, hepsi toplumun değişik katmanlarına meşru zeminde hizmet ediyor. Hepimiz kısmen kamu hizmeti görüyoruz. Hiçbir zaman devletin karşısına çıkan arkadaşımız olmadı. Vergimizi verdik bu pandemide. Yüzde 15 kapasiteye düştük, ama devletimizden para talebinde bulunmadık. Hep kendimizi sübvanse ettik. Ama artık yorulduk” diye konuştu.
"RAKAMLAR ASTRONOMİK"
İstanbul Gıda Toptancılar Çarşısı'ndaki dükkanlar için astronomik rakamlar istendiğini belirten esnaf, "Esnafın alım gücü kalmadı. Yönetimde bulunan bazı edepten, ahlaktan yoksun arkadaşlar, sektör dışındaki insanlara dükkanları sattılar. Kayabaşı denilen yerde yol yok, metro yok. Bu yorgun ekonomide bizi, tazyikle oraya göndermeye çalışıyorlar” dedi.
"EKONOMİÇOK KÖTÜ"
Ekonominin çok kötü olduğunu, işlerinin iyi olmadığını anlatan esnaf, "Esnaf çok yorgun vekilim. Şu an annesi babasıölmüş yetim çocuklar gibi kaldık. Ne olur desteğinizi esirgemeyin bizden” diye konuştu.
"BİR KOLİ SUYUN FİYATI 4 AYDA YÜZDE 30 ARTTI"
Tekin'in gıda fiyatlarındaki artışı sormasıüzerine esnaf, bir koli su fiyatının 4 ayda yüzde 30 arttığını söyledi. Esnaf, "Sofraların vazgeçilmezi olan kırmızı mercimeğin toptan fiyatı 8 liraydı, şu an da 12 lira. Ben bunun uzmanıyım, 50 yıldır mercimekçiyim. Öbür tarafta yağ, 142 liraydı 18’lik yağ, şu an 250 lira" dedi.
"ANADOLU'DA ÜRETEN KALMADI"
1971'de 3 milyon olan İstanbul nüfusunun kayıtdışılarla birlikte 30 milyonu bulduğunu belirten esnaf, "Anadolu’nun nüfusunu bitirdin, büyükşehirleri ranta çevirdin. Ne oldu, Anadolu’da üreten kalmadı” diye konuştu.