DARÜLACEZE 5 TAŞINMAZINI 11,3 MİLYON LİRADAN SATIŞA ÇIKARDI

Osmanlı Padişahı 2. Abdühamid döneminde kurulan Darülaceze, içinde zeytinlik arazinin de bulunduğu beş taşınmazını toplam 11 milyon 300 bin liradan satışa...

Osmanlı Padişahı 2. Abdühamid döneminde kurulan Darülaceze, içinde zeytinlik arazinin de bulunduğu beş taşınmazını 11 milyon 300 bin liradan satışa çıkardı.

2. Abdühamid döneminde kimsesiz çocuklar ve cami avlularında yatan kimsesiz muhtaçlar için kurulan Darülaceze, bazı taşınmazlarını satışa çıkardı. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı olan Darülaceze, Resmi Gazete’ye verdiği ilanda, 11 milyon 300 bin lira değerindeki taşınmazlarını satacağını duyurdu. İlana göre Darülaceze, Balıkesir’in Marmara ilçesindeki beş farklı taşınmazını 3 Şubat 2022 tarihinde düzenlenecek ihale ile satacak. Satılacak taşınmazlar arasında 60 bin metrekarelik tarla ve zeytinlik de bulunuyor.

Darülaceze Başkanlığı’nın bütçesi, genel bütçeden gelen payın yanı sıra hayırsever vatandaşların bağışları, Darülaceze’ye ait gayrimenkullerin kira gelirleri, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerin tahsil ettikleri Eğlence Vergisi Geliri’nin yüzde 10’nundan oluşuyor.

Darülaceze’de kimlerin kalabileceği ise kurumun sitesinde şöyle açıklanıyor:

“Darülaceze’ye ancak, İstanbul’da doğmuş veya en az 5 seneden beri devamlı oturmakta olan çalışma gücünü kaybetmiş, bakıma ve korunmaya muhtaç kimsesiz fakir olanlarla geçinebilecek kâfi mala malik olmakla beraber, çalışamayacak durumda olanlardan kanunen bakmakla mükellef kimsesi mevcut olmayan 18 yaşını doldurmuş engelli, güçsüz ve yaşlılar; 0-3 yaş grubu kimsesiz çocuklar ve koruma altında olan çocuklar; çocuklarının kendilerine bakamayacak durumda olduklarını mahkeme ilanı ile belgeleyenler; sağlık bakımından diğerine bakamayacak durumda olduklarını devlet hastanelerinden alacakları sağlık kurul raporu ile tespit ettiren evli kişiler; herhangi bir bulaşıcı hastalığı ve akıl hastalığı olmayanlar Kurum’a kabul edilir.”

NASIL KURULDU

Darülaceze’nin kuruluş süreci 1877 Osmanlı-Rus Savaşı’na kadar uzanıyor. Bu savaşın ardından göçler başladı, 1877-79 arasında İstanbul’a dört yüz bine yakın göçmen geldi. Sokaklarda evsiz, barksız, hasta, kimsesiz çocuk ve dilenciler arttı.

İstanbul’daki dilencileri, kimsesiz çocukları, cami avlusunda yatan kimsesiz muhtaçları bir araya toplayıp ıslah ederek sanat sahibi yapmak, kimsesizlerin son ömürlerini huzur içinde yaşamalarını sağlamak maksadıyla zamanın padişahı II. Abdülhamid, bir Darülaceze kurulmasını ferman ile emir buyurdu. Bu ferman sonrası oluşturulan komisyonun tetkikleri neticesinde, Darülaceze’nin Okmeydanı’nda kurulmasının muvafık olacağı ve inşaatının 72 bin altın liraya çıkabileceğini padişaha arz edildi. Bunun üzerine Darülaceze’nin Okmeydanı’nda inşasına başlanması, padişahın 25 Mart 1306 (6 Nisan 1890) tarihli fermanı ile emredildi ve bu ferman 30 Mart 1306 (11 Nisan 1890) tarihli Resmi Tebliğ ile yayımlanarak yürürlüğe girdi.

2. Abdülhamid, Darülaceze’nin kuruluş masraflarını karşılamak üzere 7 bin altın lira kıymetindeki eşyasını hediye etti, 10 bin lira da nakit olarak bağışladı. Ayrıca Darülaceze'nin yapımı için düzenlenen yardım kampanyasında 50 bin altın lira toplandı.

Böylelikle temin edilen inşaat parası ile 6 Ekim 1892 tarihinde 21 koyun kesilerek Darülaceze’nin temeli atıldı ve Abdülhamid’in cülusunun sene-i devriyesi olan 19 Ağustos 1895 tarihinde binaların inşaatı tamamlanarak anahtarları Abdülhamid’e teslim edildi. Darülaceze’nin resmi açılışı 31 Ocak 1896 tarihinde yapıldı.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ÖZEL HABER Haberleri

MPL lisansı nasıl atpl'e dönüşür
Fırıldak Kubi Kime Denir?
Türkiye'de ilk metroyu kim yaptı?
Toplumun merak ettiği konular nelerdir?
Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir?