BURCU KAHRİMAN
Tam demokrasi vurgusuyla "Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem" önerisinde bulunan 6 muhalefet partisi, önerilerini ortak bir metinde toplamak istiyor. Çalışmaların çok başında olduklarını söyleyen Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali Serdar Eriş, "Bir metnin altına imza atılmış değil. Bir ortak anlaşma söz konusu" dedi.
Ortak bir parlamenter sistem önerisi için bugüne kadar iki kez bir araya gelen 6 muhalefet partisinin yöneticileri, bundan sonraki toplantıları Meclis'te yapma kararı almıştı.
Toplantılara, geçen seçimde Millet İttifakı içinde yer alan CHP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve Demokrat Parti'nin yanı sıra ittifak dışından DEVA Partisi ve Gelecek Partisi yöneticileri de katılıyor.
"GENEL BAŞKANLARIN OLURU VAR"
ANKA Haber Ajansı’na konuşan Demokrat Parti Genel Başkan Yardımcısı Hukukçu Ali Serdar Eriş, şunları söyledi:
“Genel başkanların bilgisi ve iyi niyetiyle biz orada partilerimizi temsilen bulunduk. Yani genel başkanların bu işe oluru var. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin yürümediğini, ülkenin geldiği noktayı herkes gözlemliyor. Meclis çok pasifize hale getirildi. Kanun hükmünde kararnamelerle Meclis’te kanun çıkarmadan, Cumhurbaşkanı tek başına ülkeyi yönetiyor. Meclis, her yıl Bütçe Kanunu ile bütçeyi onaylar. Bunda bile Meclis gereğini yapamayacak durumda. Yapmadığı takdirde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne göre, yeniden değerleme oranıyla bütçeyi dahi geçirebiliyor. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin terk edilmesi için bir geçiş süresi gerekiyor, çünkü yeni bir anayasa değişikliği Meclis’te belli bir çoğunluğu gerektiriyor. Yapılacak seçimde parlamentoda böyle bir aritmetik yakalanamazsa ve yakalansa bile hemen seçim sonrası bir günde Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi terk edilerek başbakanlık veya kuvvetlendirilmiş parlamento sistemini getirmek mümkün olmayabilir. Tüm partiler bu konuda mutabık. Bir geçiş süresi sonrasında bu konuda bir aksiyon, bir çalışma yapılabilir. Ama daha oralara gelinmedi. Bu çalışma daha çok başında. Geçiş sürecinin nasıl olacağını, kuvvetlendirilmiş parlamento sisteminden partiler neyi anlıyor, ne de ortak paydayı bulabildikleri konusunda bu çalışmalar detayına inmedi.”
Üçüncü ve sonraki toplantılarda detaylara inileceğine işaret eden Eriş, "Bir metnin altına imza atılmış değil. Bütün partiler, bu konudaki niyetlerini ortaya koydular. Görüşlerini ifade ettiler, temsilcileri vasıtasıyla. Tüm partilerin örtüştüğü çok konu var. Ama bunlar, sonraki teknik toplantılarda tek tek görüşülecek. Birebir, daha bu ilkeler şekillenmiş ve görüşülmüş değil. Ana ilke Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin terk edilerek parlamentonun kuvvetlendirilmesi, eski sistemde olduğu gibi, anayasa değişikliğinden önceki olduğu gibi, içinden hükümetin, başbakanın seçildiği, bakanların milletvekillerinden seçildiği ki dışarıdan da seçilebilir, bir hükümet sistemi konusunda tüm partiler mutabık. Bunun hangi oranlarla, nasıl yapılacağı, ne zaman hayata geçirileceği tamamen bundan sonraki toplantılarda ortaya çıkacak" diye konuştu.
"BİR ORTAK ANLAŞMA SÖZ KONUSU"
Metinle ilgili bir masa başıçalışmasının ekim içerisinde, Meclis’te yapılacak bir toplantıyla başlayacağını aktaran Eriş, açıklamalarınışöyle sürdürdü:
"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin getirdiği zararları görüp, tekrar ülkeyi kuvvetlendirilmiş parlamento sistemine veya Meclis’in içinden hükümet ve başbakan çıkacak, bakanlar kurulu çıkacak şekilde bir sistemin gelmesi gerektiğini, tek adam sistemli Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin bu ülkeye yaramadığını hem ekonomik hem dış politika açısından ülkenin geldiği durumun bir vahamet oluşturduğunu, bunu değiştirmek için ‘görüşmeye başlayalım’ derseniz bütün partiler ‘varız konuşalım, görüşelim, bir metin çıkaralım’ der. Bunun için bir araya geldik. Burada bir ortak anlaşma söz konusu. Metinle ilgili bir masa başıçalışması dersek, ona da yakında ekim içerisinde başlayacağız, Meclis’te yapılacak bir toplantıyla."