SANCAR KIZILKAYA
Marmara Denizi’ni deniz salyasından (müsilajı) temizlemek için belirlenen 22 maddelik eylem planı ile oluşturulan ve başkanlığını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal’ın yaptığı Bilim ve Teknik Kurulu, ilk toplantısını bugün yaptı.
Marmara Denizi Eylem Planı’nın ilk maddesine göre kurulan 21 kişilik Bilim ve Teknik Kurulu, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi’nde toplandı. Toplantıöncesinde Marmara Belediyeler Birliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ortak basın toplantısı gerçekleştirdi.
“RAPORLAMALAR GERÇEKLEŞTİRİLECEK”
Başkan Büyükakın, “Geçtiğimiz günlerde Bilim ve Teknik Kurulumuzu kamuoyu ile paylaştık. Kurulumuz bu hafta itibari ile çalışmaya başlıyor. Bilim ve Teknik Kurulu, raporlamalar gerçekleştirecek. Ben Marmara Belediyeler Birliği sıfatı ile buradayım. Kurulun başkanlığını TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal yürütecek. Kurul üyelerimize zaman ayırdıkları için teşekkür ediyor ve çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.
“İHA’LARLA PİLOT UYGULAMA”
Büyükakın “Denizlerimizin korunması noktasında uçaklar daha caydırıcı oluyor. Ama bunun olumsuz yönleri de var. Biz İHA gibi bir sistem kurarak, daha düzenli ve daha geniş bir coğrafyaya yayılan bir denetim yapmak için bir pilot çalışma yapıyoruz. Olumlu bir dönüş alabilirsek daha da genişleteceğiz. Bu konuda Bilim ve Teknik Kurulumuzun gündeminde olacak” diye konuştu.
“FARKLI KONULAR DA MASAYA YATIRILACAK”
Daha sonra konuşan ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal da şunları söyledi:
“Bilim ve Teknik Kurulu olarak ilk toplantımızı gerçekleştiriyoruz. Bu kurula olan ilgi bizi heyecanlandırıyor. Aynı zamanda da sorumluluklarımız artıyor. 11 farklı kurumdan 22 araştırmacı insan olarak buradayız. Coğrafya, fizik, kimya, biyoloji, su bilimleri gibi farklı bölümlerden bilim insanlarımız bu kurulda yer alıyor. Karşılaştığımız konu müsilaj olarak gözükebilir. Ancak farklı konuları da içeren ve geleceği de etkileyebilecek konuları masaya yatıracağız.
“BÜTÜN DETAYLARIYLA ELE ALACAĞIZ”
Süreci ve konuyu bütün detaylarıyla ele alacağız. Çalışmaların denizlerdeki bıraktığı etki ve arıtma süreci gibi belediyeleri de ilgilendiren noktalar olacak. Sürece katkı koymaya çalışacağız. Sadece müsilaj ve Marmara Denizi ile kalmayıp ülkemizin bütün denizler ile ilgili çalışmalar yapacağız. İklim değişikliği konusunda her yaştan ilginin olmasını bekliyoruz. Toplantılarda aldığımız kararları süreç içerisinde kamuoyu ile paylaşacağız. Ama her şeyi halletmemizi bekleyemeyiz.”
KURUL'DA KİMLER VAR?
Marmara Denizi Eylem Planı Bilim ve Teknik Kurulu Kurul Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, TÜBİTAK Başkanı
Kurul Üyeleri
Doç. Dr. Ahsen Yüksek, İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Ayşen Erdinçler, Boğaziçi Üniversitesi / İBB
Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Ortadoğu Teknik Üniversitesi / MARMOD
Prof. Dr. Bülent Keskinler, Gebze Teknik Üniversitesi
Doç. Dr. Çolpan Polat Beken, TÜBİTAK MAM
Prof. Dr. Funda Yercan, Piri Reis Üniversitesi
Prof. Dr. Güçlü İnsel, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Güleda Engin, Yıldız Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Gülşen Altuğ, İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. İzzet Öztürk, İstanbul Teknik Üniversitesi / TÜBA
Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Melike Gürel, İstanbul Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Mete Yılmaz, Bursa Teknik Üniversitesi
Prof. Dr. Mustafa Sarı, Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
Prof. Dr. Nuray Çağlar, İstanbul Üniversitesi
Prof. Dr. Nüket Sivri, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa
Dr. Osman Okur, TÜBİTAK MAM Başkanı
Prof. Dr. Saadet Karakulak, İstanbul Üniversitesi
Dr. Selma Ayaz, TÜBİTAK MAM Ens. Md.
Prof. Dr. Sevil Veli, Kocaeli Üniversitesi