Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Genel Başkan Yardımcısıİbrahim Çanakcı, TÜİK’in açıkladığı resmî enflasyon verilerine ilişkin, "Hatırlanacağıüzere; Merkez Bankası, politika faizlerini enflasyonun üzerinde tutacağını taahhüt etmişti. Enflasyondaki artışın sürmesi, halkımızın yüksek faizler nedeniyle ödediği ağır bedellerin artarak devam edeceği anlamına da gelmektedir" dedi.
DEVA Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları BaşkanıÇanakcı, TÜİK’in açıkladığı resmî enflasyon verilerine göre tüketici fiyatlarının (TÜFE) yüzde 19,25’e, yurt içi üretici fiyatlarının (Yİ-ÜFE) ise yüzde 45,52’ye ulaşmasını değerlendirdi.
Gıda fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Çanakcı'nın yaptığı yazılı açıklama şöyle:
ZAMLAR İKİ AY DAYANMADAN ERİDİ:“Gıda fiyatları, açlık ve yoksulluk sınırının en önemli göstergelerinden birisidir. Vatandaşın mutfağını ilgilendiren gıda fiyatlarındaki aylık artış yüzde 3,18, yıllık artış ise yüzde 29 seviyesine yükseldi. Böylece hükûmetin geçen ay memur, işçi ve emeklilere verdiği zamlar iki ay dayanmadan eridi. Zaten açlık sınırının altına düşen asgari ücretin alım gücü, bu artışlar sonucunda daha fazla geriledi."
Gıda fiyatlarının kuraklık nedeniyle arttığını söyleyen Çanakcı, sözlerini şöyle sürdürdü:
MERKEZ BANKASI’NIN TAHMİNLERİ GEÇERLİLİĞİNİ YİTİRDİ: “Küresel enflasyon baskısı artarak devam ediyor. Hükûmete, kurumlara ve politikalara güven kalmadı. Enflasyonla mücadelede başarı sağlanabileceğine dair inanç kayboldu. Tüm bunlar, Merkez Bankası’nın yıl sonu için açıklamış olduğu enflasyon tahminlerinin geçerliliğini yitirdiği anlamına geliyor.
BÜYÜME RAKAMLARIYLA ÖVÜNMEYİ BIRAKIN: Hükûmet ve Merkez Bankası, başını kuma gömmekten ve gerçekleri inkâr etmekten bir an önce vazgeçmelidir. İktidar, vatandaşımızın hiçbir şekilde hissetmediği, yoksulluğu ve işsizliği azaltmayan ve istihdam yaratmayan büyüme rakamlarıyla övünmeyi bırakmalıdır. İktidarın yapacağı en hayırlı iş, alım gücünü yükseltmektir. Halkımıza insan onuruna yaraşır iş, aş ve refah düzeyi sağlamaya odaklanmaktır.
TARİHİ EN YÜKSEK SEVİYE: Vatandaşların fiilen yaşadığı enflasyonun TÜİK’in açıkladığı verilerin çok üzerinde olduğu dikkate alındığında, hayat pahalılığının ne kadar dayanılmaz hale geldiği daha iyi anlaşılacaktır. Ağustos ayında, yurt içi üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasındaki makas yüzde 26,3 ile tarihî en yüksek seviyeye çıktı. Bu, tüketici enflasyonu üzerindeki baskıların önümüzdeki dönemde de devam edeceğini ortaya koymaktadır. Hatırlanacağıüzere; Merkez Bankası, politika faizlerini enflasyonun üzerinde tutacağını taahhüt etmişti. Enflasyondaki artışın sürmesi, halkımızın yüksek faizler nedeniyle ödediği ağır bedellerin artarak devam edeceği anlamına da gelmektedir.