CHP ve İYİ Parti’nin Fransa’da sivil toplum kuruluşu statüsündeki yurtdışı birlikleri ve Paris Atatürk Dostları Derneği (LADAP); Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran’ın Paris’te sivil toplum kuruluşları ile buluşmasına davet edilmemelerine tepki gösterdi. Açıklamada, “Bizleri yok sayan yetkililerimizin bu tutumunu kınıyoruz ve kabul etmiyoruz” denildi.
Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran, 18 Kasım’da Fransa’nın başkenti Paris’te, Türk sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya geldi. CHP ve İYİ Parti’nin, yurt dışında sivil toplum kuruluşu statüsünde kabul edilen yurtdışı birlikleri ile LADAP, toplantıya davet edilmemelerine tepki gösterdi. Yapılan ortak açıklamada, şu değerlendirme yapıldı:
“TC Dışişleri Bakan Yardımcısı’nın, 18 kasım 2021 perşembe günü, Paris’te Türk Sivil Toplum Kuruluşları’nın (STK) Temsilcileriyle görüştüğünü sosyal medya üzerinden öğrenmiş bulunuyoruz. Bakan Yardımcısı’nın STK temsilcileriyle yaptığı toplantı ve görüşmelerin görüntüleri sosyal medyada yayınlandı.
Fransa’da yaşayan Türk toplumunun nezdinde faaliyet yürüten biz diğer STK temsilcileri bu bilgi karşısında oldukça şaşkınız. Paris’teki Büyükelçiliğimiz ile Başkonsolosluğumuzun düzenlendiği tüm etkinliklere davet edilirken, bu son buluşma ile ilgili olarak bizlere davet niteliğinde hiçbir bilgi verilmedi.
Sosyal medya üzerinden yayınlanan video görüntülerinde sürekli birlik ve beraberlik konusunu vurgulayan Dışişleri Bakanlığımızın temsilcisi, toplantı sırasında bu yöndeki söylemlerine kendisi uymadı ve bizleri yok saydı. Konuyla ilgili başvurduğumuz Başkonsolosluğumuzdan ise herhangi bir açıklama alamadık.
Bizler, Türkiye Cumhuriyeti ile Fransa Cumhuriyeti yasalarına bağlı, her iki ülkenin anayasalarında yer alan temel ilkelere saygılı (eşitlik ve laiklik gibi demokratik değerler) ve Fransız toplumuna da yararlı olmayı amaçlaya sivil toplum kuruluşlarıyız. Bizleri yok sayan yetkililerimizin bu tutumunu kınıyoruz ve kabul etmiyoruz.”
CHP Fransa Birliği Temsilcisi Uğur Güven ise ANKA Haber Ajansı’na şu açıklamayı yaptı:
“Biz genelde büyükelçilik ve konsoloslukla uyumlu bir şekilde çalışıyoruz. Bu tarz toplantılarda, sivil toplum kuruluşlarına haber verilirdi. Bu toplantı büyükelçilikte gerçekleşmiş. Biz ilk önce AKP’li arkadaşlar istemiştir ve böyle bir toplantı olmuştur, dedik. Ama sosyal medyada gördüğümüz paylaşımlarda 850 bin yurttaşın sorunları görüşüldü deniliyor. Böyle olunca bize de ‘biz neden yokuz’ diye sorguladık. Bizim orada olmamamız abes geldi. Konu ile ilgili bilgi almak için Elçilik ve Konsolosluğu aradığımızda cevap alamadık ve bize bir geri dönüş olmadı.”