DSİ BÖLGE MÜDÜR YARDIMCISI ÖZTÜRK: "KANAL EDİRNE TAŞKIN RİSKİNİ AZALTTI"

Edirne’de DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı olarak atanan Ünal Öztürk, Meriç Nehri paralelindeki “Kanal Edirne’nin” taşkınların önüne geçilmesinde...

GÖKHAN TUZLADAN

Edirne’de DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı olarak atanan Ünal Öztürk, Meriç Nehri paralelindeki “Kanal Edirne’nin” taşkınların önüne geçilmesinde etkili olduğunu açıkladı. Öztürk, “Kanal bittikten sonra herhangi bir taşkın olmadı. Geçen sene Meriç nehrinde yaşadığımız debi 900 metreküp/saniyeydi. Bu senede 450 metreküp/saniyelere ulaştı” dedi.

Her yıl yaşanan nehir taşkınları ile gündeme gelen Edirne’de 2019 yılında devreye alınan “Kanal Edirne”, 7 kilometre uzunluğu, 90 metre üst açıklık, 60 metre de taban açıklığı ve 6 metre yüksekliği ile Meriç nehri su seviyesini artması ile tahliye görevini üstleniyor. 

"YERLEŞİM ALANLARI TAŞKINDAN KORUNUYOR"

Bin 200 metreküp/saniye seviyelerine ulaştığında yatağından çıkma riski bulunan Meriç Nehri, 300 metre küp/saniye seviyesinde Kanal Edirne’ye akmaya başlıyor. Bu sayede Meriç nehri taşkın riski azaltılarak başta yakın yerleşim yeri olan Karaağaç Mahallesi olmak üzere diğer yerleşim alanları da taşkından etkilenmemiş oluyor.

Son günlerde bölgede etkili olan yağışlar ve Bulgaristan topraklarından doğarak Edirne’den geçen ve Saros körfezine dökülen Arda, Meriç ve Tunca nehirlerinin debilerinde gözlenen artış her ne kadar belirli seviyeye ulaşmış olsa da Kanal Edirne sayesinde taşkının bertaraf edildiği belirtildi.

DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı Ünal Öztürk, “Kanal bittikten sonra herhangi bir taşkın olmadı. Geçen sene Meriç Nehri’nde yaşadığımız debi 900 metreküp/saniyeydi. Bu sene 450 metreküp/saniyelere ulaştı” dedi.

DSİ 11. Bölge Müdür Yardımcısı Ünal Öztürk, şunları söyledi:

“Kanal olmasaydı, Meriç nehrinde 2 bin 500 metreküp/saniyelere gelindiğinde taşkınlar yaşanacaktı. Bu kanalla nispeten debiyi absorbe etmiş olduk. Edirne ilimiz Tunca, Arda ve Meriç nehirlerinin birleştiği noktada olması asabiyle zaman zaman taşkınlar yaşanıyor. Bu taşkınların önlenmesi nedeniyle bölge müdürlüğümüz 2014-2015 yıllarında bir proje yürüttü. 2019 yılında kanalımız tamamlandı. Taşkın, Meriç nehrinde 2 bin 500 metreküp/saniyede geliyor. Yaklaşık 700 metreküplük kısmını bu kanal absorbe ediyor. Yani bypass ederek Karaağaç ve Edirne bölgelerinde kısmen taşkın riskini azaltmış oluyor."

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ÖZEL HABER Haberleri

MPL lisansı nasıl atpl'e dönüşür
Fırıldak Kubi Kime Denir?
Türkiye'de ilk metroyu kim yaptı?
Toplumun merak ettiği konular nelerdir?
Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir?