e-Fatura Nedir?

e-Fatura, süreçlerin dijital bir şekilde yürütülmesini sağlayan önemli bir belgedir.

e-Fatura, süreçlerin dijital bir şekilde yürütülmesini sağlayan önemli bir belgedir. Kâğıda basılı fatura ile kıyaslandığında içerik bakımından herhangi bir farkı olmamasına rağmen süreçlerin daha sürdürülebilir bir şekilde gerçekleştirilmesine olanak tanır. Bütün fatura süreçlerinin dijital hale gelmesini sağlayan e-Fatura, işletmelere de birçok farklı avantaj sunar. Yasal olarak geçerliliğe sahip olan bu belge, faturalarınızı standartlara uygun bir biçimde düzenlemenizi de kolaylaştırır. e-Fatura da her fatura gibi alıcı ve satıcı arasındaki alışverişin belgelenmesi için düzenlenir. Geleneksel faturadan farklı olarak satıcı, e-Faturayı alıcıya dijital ortamda gönderir.

e-Fatura Gelir İdaresi Başkanlığının e-Fatura Portalı ile düzenlenebileceği gibi çeşitli yazılımlarla da düzenlenebilir. Örneğin, Logo’nun e-Fatura uygulaması, süreçleri dijital hale getirmenizi kolaylaştırır. Gelir İdaresi Başkanlığının standartlarına göre faturalarınızı düzenlemenize yardımcı olur, süreçleri mevzuata uygun bir şekilde gerçekleştirmenizi mümkün kılar ve hızlı bir biçimde fatura işlemlerinizi tamamlamanızı destekler. Bununla beraber ilgili şartları karşılayan işletmelerin e-Fatura kullanmaya geçmek zorunda olduğunu bilmelisiniz. Belirlenen ceza ücretlerini ödememek, süreçlerinizi doğru bir biçimde yönetmek ve herhangi bir sorun yaşamamak için e-Fatura mükellefi olup olmadığınızı araştırmalısınız.

e-Fatura Zorunluluğu

e-Faturaya geçiş bazı durumlarda zorunludur. Aşağıdaki maddeleri inceleyerek e-Fatura zorunluluğu hakkında bilgi alabilir, kendi mükellefiyet durumunuza dair fikir edinebilirsiniz.

  • Eğer 2023 yılında toplam brüt satış hasılatınız 3.000.000 TL ve üzerinde olduysa 2024 yılında e-Faturaya geçmeniz zorunludur.
  • Gayrimenkul ve motorlu araçların alımı, satımı ve kiralamasıyla ilgilenen işletmeler de ise durum biraz daha farklıdır. Eğer bu tür bir işletmeye sahipseniz 2023 yılında 500.000 TL tutarında brüt satış hasılatı yapmanız e-Fatura mükellefi olmanız için yeterlidir. Benzer şekilde elektronik ortamda ticaret yapan kişiler için de durum aynıdır.
  • Sebze ve meyve ticareti yapan komisyoncular / tüccarlar da e-Fatura mükellefidir. Sebze ve meyve ticareti yapanların işe başladıktan sonra 3 ay içinde e-Faturaya geçiş yapmaları gerekir. Bu sektörde geçiş için herhangi bir hasılat şartı yoktur.

e-Fatura Kullanma Avantajları

e-Fatura kullanmanın genel avantajları şu şekildedir:

  • Süreçleri dijital bir şekilde yürütebilirsiniz.
  • Önemli belgelere dijital ortamdan kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
  • Fatura kesme ya da gönderme gibi işlemleri kısa süre içinde gerçekleştirebilirsiniz.
  • Fatura ve muhasebe süreçlerini entegre ederek otomatik bir sistem kurabilirsiniz.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

TANITIM Haberleri

ERP Programı Nedir?
Instagram Takipçi Sayısı Yükseltme: Etkili Stratejilerle Büyüme Rehberi
e-Fatura Programı Nedir?
e- Fatura Programı Nedir?
QUA Granite’eİletişim ve Pazarlama Teşvik Ödülü