GÖKHAN TUZLADAN
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, belediye bütçesinin yüzde 45 oranında eridiğini söyledi. Gürkan yaşanan ekonomik güçlük için “Ne yapacağız bilmiyoruz. Biz kurumsal olarak bilmiyorsak vatandaş ne yapıyor gerçekten şaşırıyorum. Konuşamadığım ender zamanlardan biri” dedi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan belediyelerin bile yapılan zamlardan dolayı zor duruma düştüğünü, her yıl yapılan bir sonraki yıl bütçesinin açıklanan zamlarla yüzde 45 oranında eridiğini bildirdi.
"NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ"
Belediye olarak birçok işin enerjiye dayalı olduğunu belirten Gürkan, şöyle konuştu:
“Tabii ki çok fazla zam var. Yılbaşı akşamı elektriğe yapılan zam. Bizim Edirne Belediyesi olarak yüzden fazla aboneliğimiz var. Şimdi arkadaşlarım çalışma yapıyorlar. Ben geçen gün de söyledim, biz Kasım ayı meclisinde 2022 yılı bütçesini onayladık. Belediyenin dün itibarıyla bütçesi uygulamaya girdi. Ama uygulamaya girmeden aralık ayında yüzde 35'i eridi bütçenin. Şu anda da yaklaşık yüzde 10’u eridi. Yani yüzde 45. Ne yapacağız bilmiyoruz. Biz kurumsal olarak bilmiyorsak vatandaş ne yapıyor gerçekten şaşırıyorum.”
Emeklilere yapılan zamma ilişkin de konuşan Gürkan, “Dün emeklilerin en düşük emekli maaşı bin 500 liradan 2 bin 500 lira oldu. 2 bin 500 lira ile ben geçinemem. Geçinen nasıl geçiniyor onu da bilmiyorum. Geçinen varsa buraya gelsin diyeceğiz ama nasıl geçiniyor onu da bilmiyoruz” dedi.
"GELİN ÇIKIN BU İŞİN İÇİNDEN"
Vatandaşın işinin zor olduğunu ancak belediye olarak işlerinin iki kat daha zor olduğunu belirten Gürkan konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Allah yardımcımız olsun. İnsanlar çaresiz kaldığında çözüm bulamadığında bu cümleleri kuruyorlar. Gerçekten çok zor vatandaşın işi. Çok zor. Bizim işimiz 2 kez çok zor, hem vatandaştan o alacakları tahsil etmek durumundayız hem de vatandaşın beklediği hizmeti kesintisiz sürdürmek durumundayız. Personelimizin maaşlarını ödemek durumundayız. Gider maliyetleri çok arttı. Sabah arkadaşlarımla başka bir toplantıdaydık. Edirne'de yapmamız gereken bir sürü iş var. Vatandaş yol bekliyor ama aynı vatandaş faturaları ödeyemiyor. Biz o faturaları tahsil edemezsek, alacakları tahsil edemezsek bu hizmetleri nasıl sürdüreceğiz? Mart 2020'de 1 tanker asfaltın hammaddesi olan Tüpraş'ın sattığı ve peşin para ile aldığımız bir tanker bütüm 26 bin liraydı. Şu anda 180 bin lira. Gelin çıkın işin içinden."
"TAHSİLAT ORANI YÜZDE 52 DÜŞTÜ"
Belediyelerin bütçelerinin revize edilmesi gerektiğini aksi halde hizmetlerde aksamaların yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Gürkan, “Bütün belediyelerin bütçesini revize etmesi gerekiyor. Fiyatı yükseltmek tek başına bir çözüm değil. Vatandaşın ödeme gücünü aşıyorsanız ne yapacağız? Vatandaşın üstüne çökecek halimiz yok ki! Ama bu belediyelerin en büyük sorunu hizmetlerinin kesintisiz olma mecburiyeti. Vatandaş haklı olarak istiyor ama kaynak belli, şartlar belli. Biz dövize endeksli mevduat hesabı da çıkaramıyoruz öyle bir sıkıntımız var" diye konuştu.
“KONUŞAMADIĞIM ENDER ZAMANLARDAN BİRİDİR BU”
Belediyenin tahsilat oranlarının yüzde 52 oranında düştüğünü söyleyen Gürkan, “Vatandaşta olmadığını gerçekten görüyoruz. Yasal işlem yapalım ama ne yapacağız? Canını mı alalım vatandaşın. Vatandaşlarım beni bağışlasın bazı şeyleri yasal zorunluluklardan ötürü yapıyoruz, yapmak zorundayız. Yasa bunu bize mecbur tutuyor. Ama diğer taraftan da o hizmetleri sürdürebilmemiz için de mutlaka bir gelir elde etmemiz gerekiyor. Diyecek bir şey bulamıyoruz. Konuşamadığım ender zamanlardan biridir bu” dedi.