GÖKHAN TUZLADAN
Edirne Kadın Merkezi Danışma Derneği (EKAMEDER) ile Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası iş birliğinde “Şiddeti Birlikte Frenliyoruz” konulu bir proje başlattı.
İlk olarak Edirne Otogar'ındaki Taksi durağında başlatılan çalışma ile ticari taksi sürücülerine, şiddete maruz kalmış bir kadının araçlarına bindiği zaman neler yapması gerektiği anlatıldı ve sertifika verildi. Ayrıca araç camlarına çıkartmalar yapıştırıldı ve manifesto imza altına alındı.
EKAMEDER ile Edirne Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası’nın Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği ve Bursa Mor Salkım Kadın Dayanışma Derneği desteğiyle ile gerçekleştirilen proje ile 150 şoföre ulaşılması hedefleniyor.
“DÖRT DİLDE BROŞÜR HAZIRLANDI”
Proje koordinatörü Hülya Bodur, taksi şoförlerinin kadına yönelik şiddetle mücadeleye ilişkin farkındalık oluşturmayı amaçlandıklarını ve bilinç artırılmasını sağlamaya çalıştıklarını kaydetti. Bodur, şunları söyledi:
“Toplumsal cinsiyet eşitliği, kadına yönelik şiddetle mücadele, ayrımcılık, şiddetsiz iletişim kollarında şoförlerimizle birlikte kısa bilgilendirmeler yapılacak. Araçlarına çıkartmaları yapıştırıyoruz. Dört dilde broşürlerimizi koyuyoruz. Projeye Heinrich Böll Vakfı Derneği destek veriyor. Onun Türkiye Temsilciliğinin verdiği destekle bu projeyi sürdürüyoruz. Umarım kamuoyuna da bir farkındalık oluşur. Kadına yönelik şiddet bütün toplumun sorunudur.”
EKAMADER BaşkanıŞahide Ağaoğlu ise “Şiddete uğramış bir kadın olmasın istiyorum” diyerek taksi şoförlerinin bu durumla çok karşılaştığına dikkat çekti ve şöyle konuştu:
“Toplumun her yerinde olduğu gibi. Kadına yönelik şiddetin çok ağır yaşandığı bir ülkeyiz biz. Bundan dolayı kadın derneği olarak, Kadın Danışma Merkezi olarak Edirne bu çalışmayı uzun zamandır kadına yönelik şiddete dair çalışmalar yapıyoruz. Taksi şoförlerinin karşılaştığı birebir şiddet görmüş kadının hemen kendini koruyarak şiddet yaşatan kişiyle de muhatap olabilir, öncelikle kendini koruyarak şiddet görmüş kadını başvuru yapabileceği yerlere götürmek, acil hastaneye götürmek, acil karakol kuvvetlerine götürmek, Cumhuriyet Savcılığına götürmek taksi şoförünün bilgisi ve görevi olacaktır.”
Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Şahin de kendilerine dernek aracılığı ile bir başvuru yapıldığını ve hayata geçirmek için destek olmaya hazır oldukları belirtti. Şahin, şöyle konuştu:
“Edirne’de 9-10 tane taksi durağını gezip, şoför arkadaşlarımıza böyle bir durumda ne yapmaları gerektiğini, nerelere başvuracaklarını ve kendilerini koruyup aynı zamanda şiddet gören bayanı sahiplenip, ona yardımcı olmayla ilgili onlara bilgilendirme broşürler dağıttık. Bundan sonra da toplantı yapıp kendileri ile ilgili, kendilerine bunları da anlatacağız. Biz ‘Kadına şiddete hayır’ diyoruz, esnaf olarak. 515 taksici arkadaşımız var bizim Edirne’de birebir çalışan. Bugüne kadar bu konularla ilgili birçok övgüler aldık. Çünkü sahip çıktılar. Binen vatandaşı kendi aileleri, kız kardeşi, anneleri gibi gördükleri için buradan bütün taksici arkadaşlara teşekkür ediyorum.”
Açıklamaların ardından taksiciler ile dernek yetkilileri arasında manifesto imzalanarak proje hayata geçirilmiş oldu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
* Şiddeti Frenliyoruz Pankartı
* Arabalara ‘Şiddet Frenliyoruz’ Yazısının Yapıştırılması
* Proje Koordinatörü Hülya Bodur
* Dernek BaşkanıŞahide Ağaoğlu
* Edirne Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ali Şahin