Eğitim Sen’in Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesi için TBMM önünde yapmak isteğini basın açıklamasına polis izin vermedi. Eğitimciler, taleplerini Milli Eğitim Bakanlığı önünde dile getirdi. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, "Bugün öğretmenlerimize el kaldırıldı. Bu da yetmedi, halkımızın vekillerine el kaldırıldı. Bunu kınıyoruz... Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne buradan sesleniyoruz. Bu tasarıyı geri çekin" dedi.
Eğitim Sen üyeleri, TBMM Genel Kurulu’nda görüşülecek olan Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun geri çekilmesi talebi dile getirmek için bugün Meclis önünde basın açıklaması yapmak istedi. Eğitim Sen üyelerine, CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya, İstanbul Milletvekili Ali şeker ve Türkiye İşçi Partisi İstanbul Milletvekili Saliha Sera Kadıgil Sütlü de destek.
POLİS İZİN VERMEDİ
Ancak polis, sendikanın Meclis önünde açıklama yapmasına izin vermedi. Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul, burada yaptığı kısa açıklamada, Meclis önünde daha önce açıklama yapmak isteyen Eğitim-İş sendikası üyelerine yönelik polis müdahalesini kınadı. Kurul, açıklamayı Milli Eğitim Bakanlığı önünde yapacaklarını duyurdu.
Milli Eğitim Bakanlığı önünde basın açıklamasını, Eğitim Sen Ankara 1 Nolu Şube Başkanı Sacit Ünalmış yaptı. Ünalmış, şunları söyledi:
“Geldiğimiz aşamada görülmektedir ki Öğretmen Meslek Kanunu’nun kamuoyuna sunuluş biçimi ve oluşturulan beklenti tamamen boştur. Öncelikle öğretmenlik mesleği bir kariyer mesleği değil bir ihtisas mesleğidir. Bu nedenle uzman öğretmen ve başöğretmen kademelerinin mesleğimizi ayrıştırarak ciddi sorunlar üreteceğini görmek gerekir.
Kamuoyuna sunulan 3600 ek gösterge ise yürürlük tarihi olarak konulan 15 Ocak 2023 tarihinden kaynaklı, bir hak değil seçim yatırımına dönüşmüş durumdadır. Adaylık kaldırma sınavının kaldırılması, aday öğretmenlerin iş güvencesini ortadan kaldıran çok ciddi riskler içermektedir. Sözleşmeli öğretmen ve kadrolu öğretmenler arasındaki ayrımın ortadan kaldıracağı iddiası ise tamamen gerçek dışıdır. Kanun teklifinin sadece bir bölümünde sözleşmeli öğretmenlere sağlık ve can güvenliği gerekçesiyle mazeret tayini yapma hakkı getirilmektedir.”
"BU TASARIYI GERİ ÇEKİN"
Eğitim Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ise burada yaptığı açıklamada şöyle konuştu:
“Bugün neden buradayız? Birincisi; çocuklarımızın insan onuruna yaraşır bir geleceği yaşaması için bu geleceği inşa etmede önemli bir emek sarf eden öğretmenlerimizin insan onuruna uygun bir yaşam sürebilmesi son derece önemlidir. Bugün getirilen yasa tasarısı, bu geleceği inşa etmek değil, bu geleceği adeta bozmak için çıkartılmış bir yasadır. Çalışma barışını doğrudan ortadan kaldıran, velilerle eğitim yöneticilerinin, öğretmenlerin ilişkilerini bozan bir yasadır. Aylardır Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bu görüşlerimizi anlatmak için randevu almaya çalışıyoruz. Ancak sesimizi bugün alanlarda duyurabiliyoruz.
Bugün sabah öğretmenlerimiz Meclis’in önünde bir açıklama yapmak istediler. Ama Sezen Aksu’ya dil koparma metaforuyla yaklaşıldıysa bugün öğretmenlerimize de el kaldırıldı. Bu da yetmedi, halkımızın vekillerine el kaldırıldı. Bunu kınıyoruz.
AKP ve MHP döneminde öğretmenler zaten paramparça edilmişlerdi. Bir yandan kadrolu öğretmenler, bir yandan sözleşmeli öğretmenler… Siyasal iktidarı bu kesmedi. Şimdi yeniden öğretmenleri öğretmen, uzman öğretmen, başöğretmen diye bölmek istiyorlar. Oysa öğretmenlerimizi sınav odaklı sistemden kurtarmak istiyorduk. Oysa biz, öğrencilerimizi sınav odaklı bir sistemin zararlarından korumak istiyorduk ve bu sistemin kaldırılmasını talep ediyorduk. Şimdi aynı sistem, öğretmenlerimizi birbiriyle yarıştıran, birbirleriyle notlarını paylaşmayan kişiler haline getirmek istiyor. Öğretmenlik mesleğinin onurunu ortadan kaldıran bir süreçtir bu.
Bugün en çok ihtiyaç duyduğumuz şey dayanışma. Bugün en az dikkate alınması gereken şey ise rekabet. Okullarımız demokratikleştiğinde, öğretmenlerimiz düşüncelerini özgürce ifade edebildiklerinde, öğretmenlerimizin tamamına insan onuruna yaraşır bir ücret ödendiğinde bu çalışma barışı sağlanabilecektir. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne buradan sesleniyoruz. Bu tasarıyı geri çekin."