CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'na,"Kamu-özel iş birliği (KÖİ) finansman modeli tercihinizle bütçede kara delik açtınız. Bütçeye en büyük yük olarak uyguladığınız soygunun düzenini getirdiniz. Her durumda şirketlerin lehine işleyen bir tezgâhla tüm ülkeyi yıllarca ödenecek ağır bir borç yüküne soktunuz” dedi.
TBMM Genel Kurulu’nda bugün, Milli Eğitim Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile bağlı olan kurumların kesip hesabı ve bütçeleri ele alındı. AKP, İYİ Parti, MHP ve HDP’nin ardından CHP temsilcileri sözü aldı. Teklifin geneli üzerine CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan konuştu.
Emecan, “Bugün ‘Barınamıyoruz’ diyen ve Ankara'ya gelerek seslerini duyurmak isteyen bir grup, yaklaşık 100-150 kadar öğrencinin hukuksuzca gözaltına alınmasını buradan kınamak istiyorum” dedi.
Emecan, "Ulaştırma Bakanlığı için bütçeden 62 milyar 531 milyon lira ayrılmış, ancak döviz kurlarındaki hızlı yükselişle birlikte bütçenin yarısına yakını da artık yok hükmünde. Yani olmayan bütçe üzerine konuşacağız. Bakan Bey, Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, ‘Akşama kadar Sayıştay raporlarıyla mı uğraşacağız’ gibi bir şey söyledi. Geçen yıl da bunlara benzer şeyler söylemişti. ‘Bunlar bulgudur’ demişti. Bu bütçe Bakan Bey'in 2'nci bütçesi ama bakanlığıyla ilgili usulsüzlük ve yolsuzluklara dair nereye hesap vereceğini de hâlâ öğrenemedi. Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne hesap vereceğini Sayın Bakan’a buradan iletmek istiyorum" eleştirisinde bulundu.
"BÜTÇEDE KARA DELİK AÇTINIZ"
Emecan, şöyle devam etti:
"Kamu-özel iş birliği finansman modeli tercihinizle bütçede kara delik açtınız. Bütçeye en büyük yük olarak uyguladığınız soygunun düzenini getirdiniz. Kamu-özel iş birliği proje modelinizle yandaş şirketlere ulaşılamayacak sayıda araç geçiş garantileri, uzun işletme süreleri, hazineden borç üstlenim garantileri verdiniz. Her durumda şirketlerin lehine işleyen bir tezgâhla tüm ülkeyi yıllarca ödenecek ağır bir borç yüküne soktunuz. Biz, yatırımlara elbette karşı değiliz ama bu anlayışa karşıyız.
2022 bütçesinde kamu-özel iş birliği ulaşım projeleri için ayrılan toplam garanti ödeneği de yaklaşık 22 milyar TL. Bu ödemelerin yaklaşık 21 milyarı Karayolları Genel Müdürlüğü bütçesinden yapılıyor ama dövizdeki artıştan dolayı bu hesaplar da tutmayacak.
Sayın Bakan, Bütçe Komisyonu’nda, "Bu projelerde, 2024 yılında gelir-gider dengesi başa baş noktaya gelecek" dedi ancak bu da ancak bu artışlarla bir hayal olarak kalır. Sonuç olarak sizin dönemizde Ulaştırma Bakanlığı bir kamu zararı bakanlığına, Karayolları Genel Müdürlüğü de Düyun-ı Umumiye'ye dönüşmüştür. Kamu-özel iş birliği projeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından acilen soruşturulmalı, bu yatırımlara verilen tüm garantiler gözden geçirilmeli, sözleşmeler Türk lirasına çevrilmeli ve acilen devleti uğrattığınız bu zararlar giderilmelidir. Biz iktidara gelince tüm bu söylediklerimizi yapacağız."
"KANAL İSTANBUL BİR RANT PROJESİDİR, BİR ULAŞTIRMA PROJESİ DEĞİLDİR VE YAPAMAYACAKSINIZ"
Kanal İstanbul’a ilişkin de eleştirilerde bulunan Emecan, "Sayın Bakan’a şunu sormak isterim: 2007 yılında boğazlardan 56 bin geminin geçtiğini, bugün trafiğin 43 bin gemiye düştüğünü ve dolayısıyla 14 yılda yüzde 24 azalma olduğunu neden söylemiyorsunuz? Artık, herkes biliyor ki Kanal İstanbul bir rant projesidir, bir ulaştırma projesi değildir ve yapamayacaksınız" dedi.
İktidarın temel eğitim politikasının ‘politikasızlık’ olduğuna dikkat çeken Emecan, "Her defasında ne diyor sayın iktidar mensupları? ‘Bütçede en çok payı eğitime ayırdık.’ Ancak öyle mi? 222 milyar 136 milyon lira olan MEB bütçesinin merkezi yönetim bütçesi içindeki büyüklüğü, personel giderleri ve sosyal güvenlik devlet primi giderlerinden kaynaklanmakta. Bu oran yüzde 81. Geriye kalan, bütçenin yüzde 19'u, yani 42 milyar. Onun da kur karşısında zaten 20 milyarı eridi, ortada bir bütçe falan kalmadı" diye konuştu.