CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a hitaben, "KOBİ'lerin bankalara olan borçları, eylülde bir önceki aya göre 26 milyar lira artarak 993,5 milyar liraya kadar yükseldi. Bu borcun 54,7 milyarlık kısmı ise zamanında ödenmediği için bankalar tarafından takibe alınan, diğer bir ifadeyle de icraya verilen kredilerden oluşuyor. Esnaf kepenk kapatıyor, yılın ilk 9 ayında 71 bin 344 esnaf kepenk kapattı. Sayın Bakan, esnaf tefecilerin eline düşmüş durumda, borcunu borçla kapatıyor" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndan Ticaret Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçesi üzerine görüşmeler sürüyor. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Bülent Kuşoğlu, toplantıda söz alarak değerlendirme yaptı.
"BİZİM GİBİ GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELER SIKINTIYA GİRECEK"
Bülent Kuşoğlu, Bakan Muş’un yaptığı sunumdaki petrol ve doğal gaz fiyatlarına atıf yaparak, “Brent petrol yüzde 64, Avrupa doğal gaz fiyatlarının ise yüzde 250 artış gösterdiğini söyleyerek başladınız. Doğrudur. Bunu, dünyada bir kriz olduğu, uluslararası bir kriz olduğunu belirtmek, rakamlandırmak için özellikle belirttiniz ve zor bir dönemde olduğumuzu, sıkıntılı bir dönemde olduğumuzu belirtmek için altını çizdiniz diye düşünüyorum. Dünyada petrol ve doğal gaz fiyatlarında bir artış var, emtia fiyatlarında bir artış var. Bir kriz var, enflasyon var. Sıkıntılar çok fazla dünyada, ancak doğal gazda, petrolde, emtia fiyatlarındaki bu artışı bu krizi fırsata çeviren ülkeler de var. Enerji üreten ülkeler büyük bir avantajla yakalamış vaziyetteler. Gelişmekte olan ülkeler de daha önce olduğu gibi kendi ürettikleri ürünlerin, özellikle yüksek teknolojik ürünlerin fiyatlarını artırarak yeni bir denge oluşturacaklar. Arada bizim gibi ülkeler, gelişmekte olan ülkeler, sıkıntıya girecek” dedi.
“‘FAİZ BİR SEBEPTİR" MANTALİTESİYLE YAKLAŞILDIĞINDAN BU DURUM ORTAYA ÇIKIYOR"
Paranın istikrarının çok önemli olduğunu vurgulayan Kuşoğlu, “Fiyat istikrarı denilen hadise de aslında Merkez Bankası’nın görevi olan, fiyat istikrarı da odur, oradan kaynaklanıyor, Türkiye’deki fiyatları dünya parasıyla dünya fiyatlarıyla uygun hale getirmek. Yalnız bu uygulanan politikayla Cumhurbaşkanlığı’nca belirlenen, Merkez Bankası’na da empoze edilen politikayla, ekonomi ve maliye öğretimi veren bütün fakültelerimizde öğretilenlerin tersine, dünyadaki bilinenin tersine bir iş yaparak ‘faiz bir sebeptir’ mantalitesiyle yaklaşıldığından, bu durum ortaya çıkıyor” dedi.
"CEZALANDIRILMASI GEREKEN BİR KONU"
Eski Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'a da değinen CHP'li Kuşoğlu, "En önemli usulsüzlük sizden önceki sayın Bakan’ın yaptığı konudur, yani bunun mevzuatta yeri yoktur, düzenlenmemesi gereken bir konudur. Bu, tamamen etik konusu bir durum, ancak Bakan’ın cezasız kalmaması lazım, yani bunun mevzuatta yerinin olmaması lazım. Yazılı hâle gelmez ama bu genel geleneğimize, göreneğimize, kültürümüze aykırı bir durumdur. Bir bakanın asla yapmaması gereken ve muhakkak cezalandırılması gereken bir husustur, en önemli konudur bu” diyerek konunun takipsiz kalmaması konusunda çağrı yaptı.
"SAYENİZDE ESNAF CAN ÇEKİŞİYOR"
CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Ekonominin kitabını yazdık” sözlerine atıf yaparak, “Sayın Bakan, ekonominin kitabını yazamadınız ama esnafın defterini amiyane tabirle bir düzel dürdünüz. Küçük esnaf iyice küçük. Günü kurtarmaya çalışıyor. Pandemide sosyal destek vermeden aç, kapa yapa yapa esnafı bitirdiniz. Adeta esnafı yüzüstü bıraktınız. Sonra da olmayan gelirle ‘borcunu öde’ dediniz. Hangi birinin altından kalkacak bu esnaf? Sayenizce esnaf can çekişiyor. Sayın Bakan, yaşamaktan geçti, hayatta kalmaya çalışıyor. ‘Yapılandırma yapacağız’ dediniz, vergi dairelerinin önü iş ve işçi bulma kurumunun önü gibi uzun kuyruklarla dolu” dedi.
"ESNAF TEFECİLERİN ELİNE DÜŞMÜŞ DURUMDA"
CHP İstanbul Milletvekili Emine Gülizar Emecan da Türkiye'de asgari ücretin ortalama ücrete dönüştüğünü ifade ederken şunları söyledi:
“Toplum olarak, toplumun büyük bir kesimi giderek hızla yoksullaşıyor. İstihdam da artmıyor. Temmuz 2018’de gerçek işsizlik oranı yüzde 16,3’ken Eylül 2021’de yüzde 21,9’a yükselmiş. İhracatçılar yüksek kur değil, istikrarlı kur istiyorlar. Fiyat istikrarsızlığının yarattığı ağır yük, ticaret odaları tarafından da dile getiriliyor. Başta enerji ve tüm ham maddelerde çok ciddi fiyat artışı, dış ticaret yapan şirketler açısından fiyat verme zorluğuna da neden oluyor. Bunu birçok ortamda paylaşıyorlar ve iş yaptıkları firmalara da mailler göndererek satış yapamayacaklarını bildiriyorlar. KOBİ’lere baktığımızda, bankalara olan borçları eylülde bir önceki aya göre 26 milyar lira artarak 993,5 milyar liraya kadar yükseldi. Bu borcun 54,7 milyarlık kısmı ise zamanında ödenmediği için bankalar tarafından takibe alınan, diğer bir ifadeyle de icraya verilen kredilerden oluşuyor. Esnaf kepenk kapatıyor, yılın ilk 9 ayında 71 bin 344 esnaf kepenk kapattı. Sayın Bakan, esnaf tefecilerin eline düşmüş durumda, borcunu borçla kapatıyor.”