DİSK, KESK, TMMOB ve TTB ortak açıklama yayınlayarak, Yemeksepeti’ni boykot çağrısında bulundu. Açıklamada, “Halkımızı Yemeksepeti işçileri ve DİSK/Nakliyat-İş’le dayanışmaya çağırıyoruz: Yemeksepeti işvereninin işçi ve sendika düşmanlığına ortak olmayalım” çağrısı yaptı.
DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Nakliyat-İş Sendikası’nın yetki belgesi almasına 280 kişi kalan Yemeksepeti’nde örgütlenmeye öncülük eden 3 işçiyi işten çıkartan Yemeksepeti’ni boykot etme çağrısında bulundu. Emek-meslek örgütlerinin yaptığı ortak açıklama şöyle:
"MOTO KURYE ÇALIŞANLAR ESNAF KURYE OLARAK ÇALIŞMAYA ZORLANMAKTADIR"
“Büyük çoğunluğu moto kurye olarak çalışan Yemeksepeti çalışanları, esnaf kurye olarak çalışmaya zorlanmaktadır. Çalışanların birlikte örgütlenme ortamı ortadan kaldırılmak istenmektedir. Bu süreçte İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa gibi illerde istifa edip ayrılanların sayısı artmıştır. İstanbul’da DİSK/Nakliyat-İş Sendikası’nın örgütlenmesine öncülük yapan 3 işçi 2021 Temmuz ayının başında işten çıkarılmıştır.
2001 yılında çevrimiçi yemek siparişi hizmeti vererek faaliyete başlayan Yemeksepeti, daha sonra BanaBi depoları ile market alışveriş hizmeti de vermeye başlamış ve 2015 yılında dünya tekeli olan Alman Delivery Hero’ya 589 milyon dolara satılmış ve pandemi döneminde de katlanarak büyümeye devam etmiştir.
"YEMEK VE MARKET SİPARİŞİ VERMEYELİM, BOYKOT EDELİM"
Yemeksepeti’ni bugünlere getiren Yemeksepeti işçileri ve halkımızdır. Ancak geçen süreçte Yemeksepeti işçilerinin aldıklarıücret, reel olarak düşmüş işçiler yoksullaşmış, sipariş ve prim baskısı boyun, bel fıtığı ile diğer sağlık sorunları altında çalışmak durumunda bırakılmıştır.
Yemeksepeti işvereninin işçi ve sendika düşmanlığını protesto etmek, işçilerin insanca yaşayabilecek bir ücret ve insan onuruna yaraşır çalışma koşulları için mücadelesi ile dayanışmada bulunmak amacıyla Yemeksepeti’nden yemek ve market siparişi vermeyelim, boykot edelim. Yemeksepeti işvereninin işçi ve sendika düşmanlığına ortak olmayalım!”
NE OLMUŞTU?
DİSK’e bağlı Nakliyat-İş Sendikası, Yemeksepeti’nin bulunduğu illerde 2 bin 200 kişiyi örgütlemişti. Yemeksepeti işveren temsilcileri, yüzde 40 çoğunluk olan 2 bin 480 üyeye ulaşmak üzereyken işçilerin istifaya zorlandığı belirtilmişti. Ardından, Yemeksepeti’nin; faaliyet gösterdiği Taşımacılık İşkolunu, “10 nolu Ticaret, Eğitim, Büro İşkolu” olarak değiştirdiği belirtilmişti. Bunun sonucu olarak da 2 bin DİSK/Nakliyat- İş Sendikasıüyesi işçinin üyeliği düşürüldüğü açıklanmıştı. Temmuz 2021’de örgütlenmeye öncülük eden 3 işçi işten çıkartılmıştı.