Emekli Baba ile Oğlu Aynı İş Kuyruğunda...

Gençlerin veEmeklilerin Yoksullukla Mücadelesi

Esenyurt Belediyesinin düzenlediği 2024 İstihdam Fuarı, ülkeekonomisinin geldiği son durumunu gözler önüne serdi. Geçinemeyen emekli baba,maddi imkansızlıklardan dolayı üniversiteye gidemeyen oğluyla birlikte iş içinfuardaydı. Baba Abdulcabbar Sevinç, “Beş çocuğum var. Üçü okuyor. Gelirimizgiderimizi karşılamadığı için mecburen çalışmak zorundayım” dedi.

Türkiye'de artan enflasyon ve art arda gelen zamlardan dolayıgeçim derdi yaşayan emekliler, iş bulmakta zorlanan üniversite mezunları, evekonomisine katkı sağlamak isteyen kadınlar soluğu Esenyurt Belediyesinindüzenlediği 2024 İstihdam Fuarı’nda aldı. Okudukları alanda iş bulamayangençler, geçimlerini sağlamak için hizmet sektöründe iş başvurusu yaparken,emekliler ise ek bir gelir kapısı bulmak için firmalarla görüştü. Fuarda emeklibir baba ve oğlunun aynı iş kuyruğunda olması ülkede ekonominin geldiği sondurumu da gözler önüne serdi. Maddi imkansızlıklardan dolayı üniversiteyegidemeyen 25 yaşındaki Orhan Sevinç, kardeşlerini okutabilmek için emeklibabasıyla birlikte firmalarla görüşerek, geçimlerini sağlayabilecekleri bir işaradı.

“GelirimizGiderimizi Karşılamıyor”

Emekli maaşı ile bir ailenin geçimini sağlayamayacağını belirtenAbdulcabbar Sevinç, fuara başvuran yüzlerce emekliden sadece biriydi. Sevinç,“Emekli maaşımla geçinemiyorum. Onun için ek iş yapmam gerekiyor. Beş çocuğumvar. Üçü okuyor. Gelirimiz giderimizi karşılamıyor. Çalışmak zorundayım”ifadelerini kullandı.

“KardeşlerimiOkutmak İçin Okulu Bıraktım”

Oğlu Orhan Sevinç ise şöyle konuştu: “İşe alıyorlar ama verilenmaaşlar çok düşük. Kiradayız, asgari ücretle evin geçimini sağlayamıyorum.Günlük işlere gidiyordum işimin yanında ama iki işin yorgunluğuna dayanamayıncaişten ayrıldım. 4 aydır iş bulamıyorum. Kardeşlerimi okutmak için günlük işleredevam ediyorum. 14-15 saat çalışıyoruz. Böyle hem bedenen hem de psikolojikolarak yoruluyorum. Belediyemizin böyle bir fuar yapması çok güzel oldu.İnşallah kendim için bir iş bulabilirim.”

ÜniversiteMezunları Hizmet Sektörüne Mahkum Ediliyor!

Fuara, iş bulamayan üniversite mezunları da yoğun ilgi gösterdi.Beyaz yakada iş bulamayan lisanslı işsizler, geçinebilmek için mavi yaka işlerebaşvurdu. Burcu Daşdemir de o gençlerden biri. Kendi mesleğinde iş bulamadığınısöyleyen Daşdemir, “Herkes tecrübe istiyor ama biri bizi işe almadan tecrübeedinemeyiz. Üniversite mezunuyuz fakat şu an fabrikalarda iş arıyoruz ya da 17bin lira maaşla çalışmamız isteniyor. İş başvurusunda bulunuyoruz, herkes 1hafta sonra döneceğiz diyor. Bu fuar bizim için güzel oldu. Mülakatlarakatılamıyorduk, burada hepsi bir arada. Aklımıza uyan yerlere başvuruyapabiliyoruz. İnşallah burası bana da umut kapısı olur” diye konuştu.

“BuradaHerkese, Her Şarta Göre İş Var”

Bir buçuk aydır iş aradığını söyleyen 6 çocuk babası FarukTüfenci, “İşsiz kalmak çok zor. Bugün fuara gelerek firmalarla görüştüm.Önümüzdeki hafta iş başı yapacağım. Belediye Başkanımıza çok teşekkür ederim.Burada herkese, her şarta göre iş var. Herkes kendine göre iş bulabiliyor”ifadelerini kullandı.

“OkulTaksidimi Ödemek İçin İş Arıyorum”

Okul taksitlerini ödemek için iş aramaya gelen üniversiteöğrencisi Rabia Kocabey, “Geçinmek çok zor. Bu durumda olmak istemezdim, ben deokurken arkadaşlarımla gezmek isterdim. Ama hayat şartları maalesef...Emeklilerde dinlenecekleri, torun sevecekleri dönemde çalışmak zorundalar. Çoküzgünüm” dedi.

“Asgari Ücretle Geçinmek Çok Zor”

Altı aydır iş aradığını belirten Sinan Öztürk, “Kiracıyım. Öncekiiş yerimde 19 bin lira maaş veriyorlardı. Kiram 17 bin lira oldu. Bana 2 binlira kalıyor. O parayla nasıl geçineceğim? Mecburen işimden ayrılmak zorundakaldım. Şimdi annem babam yardımcı oluyor geçimimize. İş bulmak zaten zor amaiş bulduktan sonra verilen ücretle de geçinmek zor. Şartlar çok ağır. Bir haftaçalışmazsan resmen bir ay geri gidiyorsun. Kredi kartına başvurmak zorundakalıyorsun. Ondan sonra onu da ödeyemiyorsun. Ama bu fuar çok iyi oldu.Başkanımız iyi bir şey yapmış. Birçok kişiye umut olacak. Belki de benim içinde gelir kaynağı olur” ifadelerini kullandı.

4 Bin 730Kişi İstihdam Edildi

Sosyal belediyecilik alanında Esenyurt’ta önemli çalışmalar yapanBelediye Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özer’in artan işsizlikle mücadele amacıyladüzenlediği fuara, üç gün boyunca binlerce vatandaş başvurdu. Nazım HikmetKültür Merkezi’nde gerçekleşen istihdam fuarında sağlıktan teknolojiye, gıdadantekstile kadar farklı sektörlerden 240 firma, iş arayanlarla bir araya gelerekyüzlerce istihdam sağladı. Fuarda iş sahibi olanlarla birlikte Esenyurt’ta 8ayda istihdam edilenlerin sayısı 4 bin 730’a ulaştı.


İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

YEREL YÖNETİMLER Haberleri

AVCILAR BELEDİYESİ YENİ BİNASINA KAVUŞUYOR
Başkan Özmen “ Belediyemiz haciz ve gelirlerimize el konulması riski ile karşı karşıya”
BAŞKAN ONURSAL ADIGÜZEL, ATAŞEHİRLİ YEREL BASIN ÇALIŞANLARIYLA BİR ARAYA GELDİ
İSTANBUL GENÇLİK OYUNLARI’NDA BÜYÜK FİNAL YAKLAŞIYOR
İstanbul Valisi Davut Gül’den Başkan Eren Ali Bingöl’e ziyaret