GÖKHAN TUZLADAN
Edirne’nin, Saros Körfezi’nde 8 kilometre kıyısı olan Enez ilçesi Belediye BaşkanıÖzkan Günenç, “İller Bankası payımızı 4 bin 200 nüfusa göre alırken burada 50- 60 bin kişiye hizmet vermeye çalışıyoruz. Sahil kasabalarının kaderi bu aslında. Yaklaşık 7 bin 500 yazlık konutumuz var. Tatilini geçiren vatandaşlarımızın, 3 veya 4 aylık dönemde ikametgahlarını buraya alıp, İller Bankası payını 10-15 bine çıkarabiliriz” açıklamasını yaptı.
Edirne’de, Enez Belediyesi; turistik yoğunluğun yükünü kaldırmaya çalışıyor. Belediye, katı atık alanında 4 bin kişilik altyapı ile 60-70 bin kişiye hizmet vermeye çalışıyor. Enez Belediye BaşkanıÖzkan Günenç,
“Enez, kışın 4 bin 200 nüfusa sahip olan, fakat yazın 60 bin, 70 bin gibi yoğun bir nüfusa sahip olan bir ilçe. Enez Belediyesi olarak mücavir alanımız çok geniş. Enez merkez, Trapez ve Kışlaaltı dediğimiz Altınkum bölgemiz, sahil kesimimiz var.
Sahil kasabalarının kaderi bu aslında. Bununla ilgili mevcut hükümetten küçük ilçelerin, sahil kasabalarının beklentisi var. Şöyle beklentisi var; bizim İller Bankası payımızı 4 bin 200 nüfusa göre alırken burada 50- 60 bin kişiye hizmet vermeye çalışıyoruz. Tabi bu konuda ister, istemez ekonomik olarak sıkıntıya düşüyoruz. Ekonomi olmayınca hizmet de zorlaşıyor tabii ki. Biz kendi imkanlarımızla Emlak Vergisi, su gelirlerimizle beraber buradaki vatandaşlarımızın refah seviyesini en üst düzeyde tutmaya çalışıyoruz.
“YAZLIKÇILAR İKAMETGAHLARINI TATİL DÖNEMİNDE İLÇEYE TAŞISIN”
Beklentileri karşılamak için şunu yapmak lazım. Burada yaklaşık 7 bin 500 yazlık konutumuz var. Yani burada gelip tatilini geçiren vatandaşlarımızın, en azından yaz döneminde 3 veya 4 aylık dönemde ikametgahlarını buraya alıp, işte bugün 4 bin 200 nüfusa göre alacağımız İller Bankası payını 10-15 bine çıkarabiliriz. Bu sefer ekonomik olarak biraz daha güçlenebilirsek, sahile hizmet etmemiz daha da kolaylaşır o zaman.
“ARITMA TESİSİ KAPASİTESİNİN ÜSTÜNDE ÇALIŞIYOR”
Biyolojik arıtmamız şu anda faal halde çalışmaktadır. 30 bin kişi kapasiteli bir tesistir burası. Fakat bayram tatillerinde, hafta sonlarında şu an Enez Saros’un incisi pozisyonunda ve çok ilgi görüyor. Kapasitenin çok üzerinde insan sayısına hizmet vermeye uğraşıyoruz. Belli zamanlarda sıkışıyoruz, zorlanıyoruz, kapasitemizin üzerinde olduğu için zor zamanlar geçiriyoruz. Ama elimizdeki imkanlarla en iyisini yapmaya çalışıp mücadele ediyoruz.
Bizim biyolojik arıtmamız, suyu arıttıktan sonra dere yatağına bırakılıyor. Ben 42 yaşındayım, ilk defa bu sene denizin yeşil olduğunu gördüm. Tabii bu doğa olayları ile alakalı. Şimdi Marmara Denizi ile ilgili müsilajla ilgili sıkıntıları herkes biliyor. Enez’de belediye haricinde İlçe Sağlık Müdürlüğü düzenli olarak 10 günde bir, 15 günde bir denizden, içme suyundan ve arıtmanın döküldüğü yerlerden numune olarak tahlillerini yaptırıyor ve bugüne kadar bununla ilgili bir kötü bir tanesi çıkmadı. Bununla ilgili kaymakamlığımız da geçmiş günlerde sosyal medyadan bir açıklama yaptı Fakat ne var, işte vatandaşlarımızın dilinde bir dedikodu gazetesi var ya kulaktan kulağa yanlış bilgilerle insanları yanlış yönlendiriyorlar. Şu anda bizim arıtmamızın çalışmasında falan hiçbir sıkıntımız yok.”