Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı konusundaki sıkıntıları da gayet iyi biliyoruz. Maliyetleri düşürmek ve fırsatçılarla mücadele etmek suretiyle, en kısa sürede enflasyonu da kontrol altına alarak raflardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 2021 Unesco Ahi Evran Anma Yılı kapsamında düzenlenen Ahi Evran İzinde Esnaf Buluşması'nda konuştu. Erdoğan şeker pancarında taban fiyatı, ton başına 420 lira olarak açıkladı. Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
“ESNAF MESLEĞİNDEN İBARET BİRİ DEĞİL: Ahiliğin gücü; ilim, sanat ve ahlakı birleştirip ekonomik ve sosyal hayatta kalitenin ve güvenirliğin garantisi olan kuralları taviz vermeden uygulamasından kaynaklanmaktadır. Ahiliğin sosyal rolü, üreticiyle tüketici arasında olduğu kadar; zengin ile fakir, emek ile sermaye arasında kurduğu dengeden gelmektedir. Sosyal adalet ve istikrarın reçetesi işte bu dengedir. İnsanlığın bugün geldiği nokta; teknolojide ve bilimde kat edilen mesafe, asırlara sari böyle bir birikimin neticesidir. Bugünkü teknolojiye, bilime, ekonomik ve sosyal düzene asırlar öncesinden zemin hazırlanmış olmasaydı kendimizi şu an çok farklı ve dramatik bir yerde bulabilirdik. Ahi olabilmek için öncelikle çalışmak, bir meslek sahibi olabilmek gerekir. Ahi Evran'ın da debbağ yani deri ustası olduğu rivayet edilir. Esnaf sadece alan, satan, varlığı yaptığı meslekten ibaret biri değildir. Aynı zamanda o muhitin gözü, kulağı, sesi, hamisi, yol göstericisidir.
ESNAFIN OLDUĞU YERDE DİN, DİL, IRK AYRIMI OLMAZ:Ülkemizde esnafın araştırma şirketlerine, sosyologlara, siyaset bilimcilere taşçıkartacak sağlam tahminler yapmasının gerisinde bu kadim kültür vardır. Ailesinde esnaf olmayan kimseyi bulamazsınız. Büyük şirketlerimizin, atölyelerimizin, sanayicilerimizin hemen hepsinin hikayesi küçük bir dükkândan başlar. Esnafımızı bugünümüzün emaneti, yarınımızın teminatı olarak görüyoruz. Kapısı 72 millete açık esnafın olduğu yerde din, dil, ırk ayrımı olmaz.
SALGININ YÜKÜNÜ AZALTMAK İÇİN TEDBİRLER ALDIK: Salgının, esnafımız üzerindeki yükünü hafifletmek için tedbirler aldık. Esnafımızın kefaret kooperatifleri ya da doğrudan Halkbank'tan kullandıkları kredilerin geri ödemelerini 3 defa erteledik. Kredi ve Kefaret Kooperatifi ortağı esnafımızın borçlarını 2 yıl art arda yapılandırdık. 16 Mart 2020- 5 Şubat 2021 arasında 760 bin esnaf yaklaşık 19 milyar TL faiz indirimi kredisi kullandı. Bankaların verdiği kredilerle 2020 içinde toplam kullanılan kredi miktarı 43 milyar lira. Faiz indirimli kredilerden faydalanan esnaf sayısı 985 bine ulaştı. Salgın nedeniyle iş yapamayan ve temerrüde düşen esnafımızın kredi sicillerine mücbir sebep kaydı düşürülmesini sağladık. Kredilerden yararlanma şartlarını kolaylaştırdık. Bir defaya mahsus olmak üzere 3 bin ve 5 bin TL'lik dilimler halinde toplam 4,3 milyar TL'nin üzerinde ödeme yaptık. İcra ve iflas takiplerini durdurduk. Yıllık gelir vergisi ödeme sürelerini uzatıp SGK ödemelerini erteledik.
KAYIPLARIMIZI TELAFİ EDEREK YOLUMUZA DEVAM EDİYORUZ: Bir türlü kökünü kurulamadığımız kadrolu felaket tellalları endişe ve karamsarlık yaymaya uğraşsa da siz bu gayretlerimizi biliyorsunuz. Felaket tellallarına kalsak Türkiye bugüne kadar defalarca batmıştı, bitmişti, yerle yeksan olmuştu. Hamdolsun gelişmişülkelerin bile ciddi sarsıntılar yaşadığı günlerde biz kayıplarımızı telafi ederek yolumuza devam ediyoruz.
SIKINTILARIMIZ VAR AMA ÇOK ÇALIŞTIĞIMIZDA ÜSTESİNDEN GELEMEYECEĞİMİZ HUSUSLAR DEĞİL: Türkiye'nin felaketinden kendine iktidar çıkarmaya çalışanların da utanması olmadığını görüyoruz. Sıkıntılarımız, dertlerimiz elbette var ama hiçbiri gönül gönüle vererek çok çalıştığımızda üstesinden gelemediğimiz hususlar değil. İşte ekonomideki son gelişmeleri görüyorsunuz. Aldığımız tedbirler sayesinde dünyanın en büyük büyüme rakamlarını yakaladık. İhracatta rekor üzerine rekor kırıyoruz. İstihdam salgın öncesinin bile üzerine çıktı. Yatırımcılarımız makine bulmakta, hammadde temininde, lojistikte zorlanıyor. Kimi ülkeler gibi hazırda paramız ya da zahmetsiz para getiren kaynaklarımız olmadığı halde bu başarıları yakaladık.
ENFLASYONUN YOL AÇTIĞI HAYAT PAHALILIĞINI BİLİYORUZ: Enflasyonun yol açtığı hayat pahalılığı konusundaki sıkıntıları da gayet iyi biliyoruz. Maliyetleri düşürmek ve fırsatçılarla mücadele etmek suretiyle, en kısa sürede enflasyonu da kontrol altına alarak raflardaki, etiketlerdeki fahiş fiyat artışlarının önüne geçeceğiz. Kırşehir’den 2021 şeker pancarı alım fiyatlarını açıklamak istiyorum. Geçtiğimiz yıl şeker pancarıüretiminde 23 milyon tonla cumhuriyet tarihi rekoru kırmıştık. Geçen yıl ton başına 336 lira belirlemiştik. Bu yılki fiyatımız ton başına 420 liradır. Yüzde 25 artışın hayırlı olmasını diliyorum."