Ulusal yapay zekâ stratejisi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmî Gazete’de yayımlandı. 2021-2025 yıllarını kapsayan “Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi” 24 Ağustos’ta yapılacak etkinlikle paylaşılacak.
Ulusal yapay zekâ stratejisi ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Genelgesi Resmî Gazete’de yayımlandı. 2021-2025 yıllarını kapsayan strateji, yapay zeka alanının Gayri Safi Yurt İçi Hasıla’ya katkısının yüzde 5’e çıkarılması, yapay zekâ alanındaki istihdamın 50 bin kişiye yükseltilmesi, lisansüstü mezun sayısının 10 bin kişiye çıkarılmasını hedefliyor. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi’nin paylaştığı bilgilere göre, ‘Yerli ve millî’ yapay zekâ uygulamalarının kamu alımlarında önceliklendirilmesi, uluslararası yapay zekâ endekslerindeki sıralamalarda Türkiye’nin ilk 20 ülke arasında yer alması da stratejinin hedefleri arasında yer alıyor.
Yapay Zeka Stratejisi, 24 Ağustos’ta düzenlenecek bir tören ile kamuoyuna tanıtılacak. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç’un katılacağı tanıtım toplantısı, Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilecek.
YÖNLENDİRME KURULU KURULUYOR
“Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi Yönlendirme Kurulu” oluşturulacak. Cumhurbaşkanı Yardımcısı’nın başkanlık edeceği Kurul, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı ile Sanayi ve Teknoloji bakan yardımcısı tüm toplantılara katılacak. Toplantının gündemine göre ilgili bakanlıkların bakan yardımcıları ve YÖK Başkanı ile diğer temsilciler toplantıya davet edilecek. Kurula önerilerde bulunmak amacıyla ilgili özel sektör, akademi ve STK temsilcilerinin katılacağı“Yapay Zekâ Ekosistemi Danışma Grubu” da oluşturulacak.
ÖNSÖZÜ ERDOĞAN YAZDI
Stratejinin önsözünü Cumhurbaşkanı Erdoğan yazdı. Yapay zekâya dayalı sistemlerin; üretim süreçleri, meslekler, gündelik yaşam ve kurumsal yapılar üzerindeki köklü dönüştürücü etkisi olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun insanoğlunu yeni bir çağın eşiğine getirdiğini kaydetti. Erdoğan, “Uygulama alanı giderek artan yapay zekâ teknolojilerinin, küresel ekonomik yapıüzerinde internet devriminden daha büyük bir etki yaratması beklenmektedir” ifadelerini kullanarak sibernetiğin kurucusu El-Cezeri ile Türkiye’de yapay zekâya ilişkin ilk adımı Erzurum Atatürk Üniversitesi’nde yaptığı bir sunumla atan Ordinaryüs Profesör Cahit Arf’a atıfta bulundu.
6 ÖNCELİK 24 AMAÇ 119 TEDBİR
Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi’nde 6 stratejik öncelik belirlendi. Bunlar; yapay zekâ uzmanı yetiştirmek ve alanda istihdamı artırmak; araştırma, girişimcilik ve yenilikçiliği desteklemek; kaliteli veriye ve teknik altyapıya erişim, sosyo-ekonomik uyumu hızlandıracak düzenlemeler yapmak, uluslararası iş birliklerini güçlendirmek ve yapısal ve işgücü dönüşümünü hızlandırmak olarak sıralandı.
Stratejide bu öncelikler bağlamında 24 amaç ve 119 tedbir de bulunuyor. Stratejide belirlenen 2025 hedeflerinden bazılarışöyle:
-GSYİH’ya katkısı yüzde 5’e yükseltilecek.
-İstihdam en az 50 bin kişiye çıkarılacak.
-Merkezî ve yerel yönetim kamu kurum ve kuruluşlarında yapay zekâ alanındaki istihdam en az bin kişi olacak.
-Lisansüstü düzeyde mezun sayısı en az 10 bin kişiye ulaşacak.
-Yerel ekosistemin geliştirdiği uygulamaların kamu alımlarında önceliklendirilerek ticarileştirilmesi desteklenecek.
-Uluslararası kuruluşların güvenilir ve sorumlu yapay zekâ ile sınır ötesi veri paylaşımı alanındaki düzenleme çalışmalarına ve standartlaşma süreçlerine aktif olarak katkı verilecek.
-Uluslararası yapay zekâ endekslerindeki sıralamalarda Türkiye ilk 20 ülke arasında yer alacak.
24 AĞUSTOS’TA AÇIKLANACAK
Türkiye’nin ilk Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç tarafından 24 Ağustos’ta Türkiye’nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi’nde düzenlenecek tanıtım programı ile kamuoyuna açıklanacak. Programda yapay zeka teknolojileri de kullanılacak.