Beylikdüzü'nde yapılan Çardak Altı Sohbetleri’nin 6. gününde bu kez ressam ve hat sanatçısı Etem Çalışkan ile tarihçi Sinan Meydan “Gelecek ve Tarih” konulu söyleşide Atatürk’ü anlattı. Festival kapsamında, 4 Eylül Sivas Kongresi’nin 102. yılı kutlama etkinlikleri de gerçekleşirken Türk halk müziğinin başarılı temsilcilerinden Hüseyin Turan sevilen türkülerini "Barış ve Sevgi" için seslendirdi.
Beylikdüzü Belediyesi tarafından düzenlenen 8. Barış ve Sevgi Buluşmaları; Çardak Altı Sohbetleri’nden mezatlara, konserlerden spor turnuvalarına kadar pek çok renkli etkinliğe ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Edebiyat, kültür sanat, müzik ve siyaset gibi pek çok alanda önde gelen ismi İstanbullular ile bir araya getiren festivalin altıncı günü de, Gündüz Mezatı ile başladı. Her gün “Gelecek” temasıyla farklı bir konunun ele alındığıÇardak Altı Sohbetleri ise iki önemli ismi ağırladı. Dopdolu geçen günün devamında saatler 21.30’u gösterdiğinde Türk halk müziğinin sevilen ismi Hüseyin Turan, Yaşam Vadisi 6 Mayıs Gençliğimiz Var Sahnesi’nde yerini aldı. Konserde sanatçıya plaket takdimini; Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı Turan Taşkın Özer, CHP Bahçelievler İlçe BaşkanıÖzgür Çelik ve Beylikdüzü Sivaslılar Derneği Yönetimi yaptı. Turan’a aynı zamanda Beylikdüzü Belediyesi’nin kent tarımını desteklemek için hayata geçirdiği Yaşam Bahçesi’nin mahsullerinden ve atalık tohumlardan oluşan bir sepet hediye edildi.
ATATÜRK'Ü ANLATTILAR
Moderatörlüğünü Pelin Batu’nun üstlendiği Çardak Altı Sohbetleri altıncı gününde, ressam ve hat sanatçısı Etem Çalışkan ile tarihçi Sinan Meydan’ı konuk etti. “Gelecek ve Tarih” konulu söyleşi, vatandaşlar tarafından beğeni topladı. Meşhur Atatürk tasviri ve Anıtkabir’de yaptığıçalışmalarla tanınan Etem Çalışkan, “Anıtkabir bir mezarlıktan ziyade bir müze değerindedir. Anıtkabir yapılırken, duvarlarıörülürken, taş ustalarıçalışırken yaşamaya değerdi ve ben yaşadım. Anıtkabir’e hizmet etmek onurdur.” dedi. Tarihçi Sinan Meydan ise “Atatürk bir savaş dâhisi olmasının ötesinde bir barış dâhisidir. Aynı zamanda olağanüstü de entelektüel bir liderdir. Anıtkabir’e gittiğinizde Atatürk Kütüphanesi’ni göreceksiniz. Orada 4 bine yakın kitap var ve onlar Atatürk’ümüzün altınıçizerek okuduğu kitaplar. Atatürk iyi bir okur olmasının yanı sıra iyi de bir yazardı. Okuduğu kadar pek çok da kitap yazmış. Atatürk, sadece devlet kuran büyük önder olmasının ötesinde gerçek bir entelektüel lider” ifadelerini kullandı.
4 EYLÜL UNUTULMADI
Festival kapsamında aynı zamanda, Sivas Kongresi’nin 102’inci yıldönümü ile 10. Dünya Sivaslılar Günü etkinliği düzenlendi. Yaşam Vadisi Çanakkale Rölyefi Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni ile başlayan etkinliğe; Beylikdüzü Kaymakamı Mustafa Altınpınar, CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, siyasi parti temsilcileri, Beylikdüzü Sivaslılar Derneği yönetimi ve vatandaşlar katıldı. Manda ve himayenin reddedildiği ve Cumhuriyetin temellerinin atıldığıözel gün, günün anlam ve önemini anlatan resim sergisiyle taçlandı.
Etkinlikte konuşma yapan Belediye BaşkanıÇalık, “4 Eylül, Türkiye Cumhuriyeti’nin kırılma anlarından biridir. Bu ülke inşallah kurucu değerlerine bağlı evlatlar yetiştirir. 4 Eylülleri, 23 Nisanları, 19 Mayısları Beylikdüzü’nde anmaya ve anlatmaya devam edeceğiz.” dedi. Kaymakam Altınpınar ise “102 yıl önce Türk milleti ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ şiarıyla bir araya geldi. Bu sebeple Sivas Kongresi, büyük önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde gerçekleştirdiğimiz Kurtuluş Savaşı’nda çok önemli bir mihenk taşı olmuştur. Sivas kongre binasının bir kopyası olan kültür merkezinin ilçemize kazandırılmasında sürece doğrudan katkı veren Belediye Başkanımıza da çok teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.