FIRAT HAVZASINDA BALIKÇILIK GELİŞTİ, SOFRALAR BALIKLA TANIŞTI

Şanlıurfa’nın Atatürk Barajı havzasında yer alan Bozova İlçesinde Balıkçılık sektörü her geçen gün büyürken, sofralar da balıkla tanıştı. İlçede...

ABDÜLKADİR ÇELİKCAN

Şanlıurfa’nın Atatürk Barajı havzasında yer alan Bozova İlçesinde Balıkçılık sektörü her geçen gün büyürken, sofralar da balıkla tanıştı. İlçede geçimini balıkçılıkla sağlayan aileler av yasağının sona ermesiyle birlikte teknelerle göle açıldı, Atatürk Barajında ağlara takılan balıklar, tüketilmek üzere Şanlıurfa ve çevre illere gönderilmeye başlandı.

Gün doğmadan teknelerle açılan balıkçılar, "vira bismillah" diyerek önceden belirledikleri alanlara özenle hazırladıkları ağları bırakıyor. Balıkçılar sabahın ilk ışıkları suya vurmadan Fırat Nehri üzerinde teknelerle nasiplerini arıyor.

“Bereketli Hilal Bölgesi” diye adlandırılan Şanlıurfa’da, gelişen balıkçılık sofralara da yansıyor. 30’a yakın farklı balık türüne ev sahipliği yapan gölde en çok şabut, fırat turnası, aynalı sazan, bizir, karaca, sis balığı gibi türler Şanlıurfalıların sofralarını süslüyor.

Göl Havzasında tekne balıkçılığının yanı sıra olta balıkçılığına da ilgi her geçen gün artıyor. Her biri 3 ila 20 kilo arasında değişen şabut balığının olduğu Şanlıurfa, Adıyaman ve Diyarbakır havzasındaki gölde yaklaşık 300 aile geçimini balıkçılıkla sağlıyor.

Balıkçı Ramazan Akgün, avlanma yasağının olduğu dönemlerde korsan balıkçılar olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Ortalama 300 yakın balıkçı var, günlük balık dersen tekne başına 50 kiloda düşebiliyor 100 kiloda bu rakam değişebiliyor yani herkes o günkü kısmetini alıyor. Ağlara düşen balıklar, sazan var, Şabut var,  yayın bazen düşüyor, Yayın balığıönce çoktu sulama kanallarının açılmasıyla azaldı. Sulama kanalları ve tünellerin önüne ızgara sistemi konulsa iyi olurdu ve yayın balığı yine artar birkaç kez söyledik ama sesimiz duyan olmadı. Avladığımız balıklar öncelikli olarak halkımız balığı tüketmesidir taze olarak soflara sunuyoruz ve en temiz et olarak bir balık var gönül rahatlığıyla yiyebiliyoruz çiftliklerde yetişmiyor. Sazan ve Turna en kıymetli balıktır. Çevre illere de gönderiliyor yaklaşık 40 ile gönderiliyor. Yasak döneminde korsan avcılar var ve bu da zarar veriyor. Defalarda tarıma ve jandarmaya söyledik ama tam olarak önlenmesi. Balıkçılar için tekne barınağı olması lazım bunu büyükşehir yapmalı talebimiz var ve balıkçılara ağ desteği verilmesi lazım."

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

* Balığa Çıkan Balıkçılar

* Balıkçıların AğlarıÇekmesi,

* Ağlara Takılan Balıklar

* Balıkçı Ramazan Akgün

* Balıkların Tezgahlara Konulması

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ASAYİŞ Haberleri

BÜYÜKÇEKMECE’DE VİLLA ÖNÜNDE LÜKS ARACA KALAŞNİKOFLU SALDIRI: 1 YARALI
MAGANDANIN BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ: MOTOSİKLETTE HEM KENDİNİ HEM ARKADAŞINI VURDU
GÜNGÖREN’DE ŞANTİYE ÇALIŞANI GİBİ GİYİNEN HIRSIZLAR, İNŞAATTAN 500 KİLO KABLO ÇALDI
AVCILAR’DA BİNA BOŞLUĞUNDA ÇIKAN YANGIN DAİRELERE SIÇRADI
DENİZ POLİSİNİN ÇIKARDIĞI DALGA NEDENİYLE DENİZE DÜŞEN BALIKÇI: “ÖLÜMDEN DÖNDÜM”