Gastroenteroloji Nedir?
Birçok kişinin aklında gastroenteroloji nedir sorusu bulunuyor. Mide, yemek borusu, ince bağırsak, kalın bağırsak ve makat bölgesi hastalıkları, karaciğer pankreas hastalıkları, safra kesesi ve yolu hastalıkları, karın duvarı hastalıkları ile ilgilenen tıp dalına gastroenteroloji adı verilir. Bir başka deyişle, böbrek dışındaki tüm karın içi organların hastalıklarının teşhis ve tedavisiyle ilgilenir.
Gastroenteroloji nedir sorusunun yanı sıra bu hastalıkların nasıl teşhis edildiği de önem taşır. Biyokimyasal ve radyolojik tetkikler sayesinde söz konusu hastalıklar teşhis edilir. Bilhassa ultrasonografi, birtakım filmler, tomografi ve MR gibi radyolojik tetkikler ile karın içi organlardaki hastalıkların varlığı ortaya çıkar.
Doktor; mide ve yemek borusunu tehdit eden hastalıklar söz konusu olduğunda ilk olarak hastayla konuşarak durumunu öğrenir. Ardından, muayene sürecine geçilir. Bir sonraki aşamada, gastroskopi yapılarak hastaya teşhis konulur. Ancak, safra yollarındaki taş ve kanserlerde farklı bir yöntem izlenir. Bu gibi vakalarda duodenoskopi adı verilen özel bir endoskopi cihazından yardım alınır. Söz konusu cihaz ile hastalığa dair teşhis konulur.
Birçok insan; kolon ve makat bölgesi hastalıklarından şikayet eder. Ayrıca, polip ve divertikül tanısı başta olmak üzere polip tanısı ve çıkarılması, kanser teşhisi konması ve kanamaların ortadan kaldırılması sürecinde kolonoskopi adı verilen bağırsaklar içerisinde bükülebilen endoskoptan yardım alınır.
Yukarıdaki hastalıkların teşhis ve tedavisinde lokal olarak boğaz uyuşturulabilir. Bu sayede, mide, yemek borusu ve duodenum muayenesi gerçekleştirilir. Bunun yanı sıra, sürecin verimini artırmak ve hastanın herhangi bir acı veya rahatsızlık hissi duymamasını sağlamak adına hastanın tam olarak uyutulmasına rastlanabilir. Bir başka deyişle, gastroskopi, ERCP ve kolonoskopi işlemleri gerçekleştirilir. Buna ek olarak, endoskopik ultrasonografi adı verilen cihaz ile de tanı koyulmasına ve tedavi yapılmasına rastlanır.
Gastroenteroloji Hangi Hastalıklara Bakar?
Gastroenteroloji hangi hastalıklara bakar; gastroenteroloji nedir kadar önem taşıyan hususlardan birisidir.
- Mide Hastalıkları: Gastroenterolojinin başlıca ilgi alanları arasında mide hastalıkları bulunur. Gastrit, iyi huylu ülser ve tıpta kötü huylu olarak bilinen mide kanserleri, mide polipleri gibi hastalıkların teşhis ve tedavisi; gastroenterolojinin ilgi alanına girer. Bunun yanı sıra, mideden kaynaklı her türlü kanamaların sebepleri ve tedavisi de gerçekleştirilir. Herhangi bir sebepten dolayı mideye kaçmış delici ve batıcı cisimlerin dışarı çıkartılması da yine gastroenterolojinin sorumluluğu altındadır.
- İnce Barsak Hastalıkları: Birçok kişinin sağlığını tehdit eden ince barsak hastalıkları ile de gastroenteroloji ilgilenir. Duodenum ülserleri ve söz konusu ülserlerden dolayı meydana gelen kanamalar başta olmak üzere kötü ülser iyileşmelerinden meydana gelen darlıklar, çölyak hastalığı teşhis ve tedavisi de gastroenterolojinin ilgi alanı içerisinde bulunur. Bunun yanı sıra, papillavateri darlığı, safra yolu taşları ve kanseri, pankreas kanseri başta olmak üzere pankreas hastalıkları ve ameliyat şansı bulunmayan hastaların tedavileri de yine gastroenteroloji uzmanları tarafından gerçekleştirilir.
- Kolon Hastalıkları: İnsan sağlığını tehdit eden çok sayıda kolon hastalığı mevcuttur. Spastik kolon, crohn hastalığı, polipler ve poliplerin çıkarılması, kolon kaynaklı kanamalara müdahale edilmesi ve kolon kanserinin teşhis edilmesi; gastroenteroloji uzmanlarının ilgi alanına girer.
- Karaciğer ve Safra Yolu Hastalıkları: Karaciğer hastalıkları farklı sebeplerden dolayı meydana gelir. Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C, Hepatit D, kullanılan ilaçlar ve alkol yüzünden ortaya çok ciddi sağlık sorunları çıkabilir. Bilhassa karaciğer sirozu ve bu hastalığın sebep olduğu kanamalar ile gastroenteroloji uzmanları ilgilenir. Ayrıca, sirozdan dolayı meydana gelen kanser ve böbrek yetmezliği vakaları da gastroenterolojinin ilgi alanına girer. Karaciğer içi ve dışı safra yolu hastalıkları, safra yolları taşları ve kanserleri gibi hastalıklar da gastroenteroloji uzmanları tarafından teşhis edilerek kısa süre içerisinde tedavilerine başlanır.
- Pankreas Hastalıkları: Gastroenteroloji hangi hastalıklara bakar diye düşünenlere bu dalın pankreas hastalıkları ile de ilgilendiğini hatırlatmak gerekir. Pankreas kistleri ve kanserleri ivedilikle teşhis edilir. Ardından, mümkün olduğu hallerde ameliyat seçeneğine başvurulur. Fakat, bazı vakalarda ameliyat şansı bulunmaz. Bu gibi hallerde, stent yerleştirme ve kistlerin boşaltılması işlemlerine ihtiyaç duyulur.
- Anal Bölge Hastalıkları: Birçok insanın muzdarip olduğu hemoroid, hemoroide bağlı kanama, anal fistül, anal fissür, rektum kanserleri gibi hastalıkların teşhis ve tedavisiyle ilgilenir.
- Gastrointestinal Kanal Hastalıkları: Bu kategoride bilhassa yemek borusu hastalıkları bulunur. Yemek borusunda yutma zorluğuna neden olan ösefagus kanserleri başta olmak üzere divertikül, polip, yemek borusuna kaçan cisimlerin herhangi bir zarara yol açmadan dışarıya çıkarılması, yağ çözücü veya çamaşır suyu içilmesi durumunda ortaya çıkan vakalara müdahale edilmesi gibi hususlar gastroenterolojinin ilgi alanına girer. Bunun yanı sıra, yemek borusu kaynaklı kanama vakaları ve yabancı cisimlerin zararsız bir şekilde dışarı çıkarılması da gastroenteroloji uzmanının ilgilendiği vakalar arasında yer alır.
Gastroenteroloji Muayene Fiyatları
Yukarıdaki hastalıklardan muzdarip olan kişiler; gastroenterolojimuayene fiyatları hakkında bilgi almak isterler. Hizmet alınan sağlık kuruluşuna göre bu fiyatların artması söz konusu olabilir.