Gazetecilikte Kadın Koalisyonu (CFWIJ), dünya genelinde son bir yılda 87 kadın gazetecinin çevrimiçi karalama kampanyasına uğradığını belirterek, yasal düzenleme yapılması çağrısında bulundu.
CFWIJ, “Dünya Gazetecilere Karşı İşlenen Suçlarda Cezasızlıkla Mücadele Günü” kapsamında çevrimiçi karalama kampanyalarına karşı yasal düzenleme yapılması için imza kampanyası başlattı. CFWIJ, dünya genelinde, son bir yılda 87 kadın gazetecinin çevrimiçi karalama kampanyasına maruz kaldığını açıkladı.
CFWIJ’nin verilerine göre; bu yıl 9 kadın gazeteci öldürüldü. Öldürülen kadın gazeteci sayısı 2020’ye göre üç kat arttı.
Kadın gazetecilerin 157'si yasal yolla uygulanan tacize maruz bırakıldı. 124 gazeteci fiziksel saldırıya uğradı. Haber takibi yapan 71 kadın sahada engellenirken, 96'sı gözaltına alındı.
87 kadın gazeteci sosyal medyada karalama kampanyalarında hedef gösterildi. 49'u tehdit edildi.
40 gazeteci çalıştığı kurumdan atıldı. 26’sı işyerinde tacize uğrarken, 22 kadın cinsel tacize uğradı. 13 kadın gazeteci ise işini yaparken sözlü tacize maruz kaldı.
"SALDIRGANLARIN TAŞIDIKLARI GÜVENİN DERHAL SONLANDIRILMASI GEREKİYOR"
CFWIJ’nin ihlallere ilişkin açıklaması şöyle:
“Kadın gazetecilerin öldürülmesinden hapis cezalarına, fiziksel saldırılardan çevrimiçi karalama kampanyalarına kadar, CFWIJ birçok tehdit, şiddet ve taciz vakasını belgelemeye devam etti. Geçtiğimiz son iki yıla kıyasla vaka sayısı en yüksek seviyeye ulaştı. Seslerini yükseltmeye devam eden kadın gazetecilere uygulanan baskı ve şiddete son verilmesini talep ediyoruz. Şimdiye kadar görmezden gelinen vakalara yönelik yeni yasal yaptırımların uygulanmasını ve faillerin gereken cezaları almasını istiyoruz. Söz konusu saldırıların ve saldırganların çevrimiçi veya çevrimdışı bir gazeteciyi hedef alırken taşıdıkları güvenin derhal sonlandırılması gerekiyor. Cezasızlık kültürüne bir son verilmelidir.”