GEBZE TİCARET ODASI BAŞKANI NAİL ÇİLER: DİJİTAL OKULLARA AĞIRLIK VERMEMİZ LAZIM. 5 DEĞİL 6 DUYU ORGANIMIZ VAR ARTIK

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, CHP'nin düzenlediği "Sanayide İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"nda, "Eğitim modeli Türkiye’de iflas etmiştir. Ezbere dayalı...

Haber: EDDA SÖNMEZ- Kamera: ADEM KARABAYIR 

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, CHP'nin düzenlediği "Sanayide İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"nda, "Eğitim modeli Türkiye’de iflas etmiştir. Ezbere dayalı eğitim sistemi bitmiştir. Gençleri mesleki eğitim modeliyle eğitmemiz lazım. Dijital okullara ağırlık vermemiz lazım. 5 duyu organı değil 6 duyu organımız var artık” dedi.

"Sanayide İstihdam Sorunları ve Çözüm Önerileri Çalıştayı"nda konuşan Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, iyi işler yapmanın yolunun, bir araya gelip çalışmaktan geçtiğini söyledi. Türkiye'nin çok önemli uluslararası ticaret yollarının kesiştiği bir nokta olduğuna işaret eden Nail Çiler, sanayinin olmazsa olmaz kalifiye eleman açığına dikkat çekti. Türkiye'de uygulanan eğitim modelinin iflas ettiğini dile getiren Çiler, "Ezbere dayalı eğitim sistemi bitmiştir. Yapay zekaya uygun olan, alın terinin yanına akıl terini koyan bir modele ihtiyaç vardır" dedi.

“BİR OSB TEK BAŞINA 11 MİLYON DOLAR TİCARET YAPIYOR”

Sanayinin nabzını ilk elden tuttuklarını belirten Nail Çiler, "Bu bölgede yetki alanımız içerisinde Gebze, Çayırova, Darıca var. Bir OSB’de 17 banka şubesi var. Türkiye’nin çoğu ilinde yok. Bir OSB tek başına 11 milyon dolar ticaret yapıyor. Bizim sadece OSB’lerde 180 çalışanımız var. Küçük sanayi sitelerinde bile 10 bin çalışan var. E 5’te 168 firma var. TÜBİTAK bu bölgede, bilişim merkezi bu bölgede, az gelişmişülkelere teknoloji satılan yerler burada. Yerli otomobilin ARGE’si burada" dedi.

"STAJYER ÖĞRENCİ YETİŞTİRMEKTE ZORLUK ÇEKİYORUZ"

Oda Başkanı olarak bir sıkıntısını daha söylemek istediğini belirten Çiler, şunları söyledi:

"Stajyer öğrenci yetiştirmekte zorluk çekiyoruz sanayinin başkentinde. Ben hep şunu söylüyorum: Politika Ankara’dan yönetiliyor ama sanayi Kocaeli’nde Marmara’dan yönetiliyor. Bunu kabul etmek lazım. Şimdi devlet destekleri olsa 26 günlük. 4 aylık uzun süreli stajları hiçbir işveren kabul etmiyor. Devletin bu konuda işverene destek vermesi lazım. Engelliler için nasıl yüzde 50, yüzde iki, yüzde üç kontenjan varsa iş gücünde bence yeni mezun ya da stajyer öğrenciler için böyle bir birimin gelmesi lazım. İş kolunda.

“YENİ MEZUNU TECRÜBESİ YOK DİYE, 35 YAŞINDAKİNİ DE YAŞLI DİYE İŞE ALMIYORSUNUZ"

Şimdi arıyoruz bir sanayiciyi yeni mezun bir kimyager kardeşimiz var. "Ya başkanım tecrübesi yok." Kendinizi yetiştirmeniz de yetmiyor, bir aracı kurum bulmak zorundasınız. Ya da 35, 37 yaşında kardeşimiz var. Türkiye’nin herhangi bir tarafından geliyor. "Ya başkanım yaşı geçmiş." Londra’da, ABD’de tahsil görmüş genç kardeşlerimiz var. Kendi memleketlerini tercih etmişler. "Ya başkanım onun CV’si çok yüksek." Şimdi arkadaşlar yeni mezunu almıyorsunuz işe, 35 yaşındakine yaşlı diyorsunuz almıyorsunuz işe. Peki bu gençler nerede tecrübe edinecek? Onun için bu işsizlik rakamlarını düşüremezsiniz. Biz de iş arayanla işi buluşturan bir sitemiz var. İnanın iş bulma kurumunu geçtik. Üzülüyorum bu ülkenin vatandaşı olarak üzülüyorum."

"BİR DE HAKKARİ'DEKİÇOCUKLARI DÜŞÜNÜN"

Konuşmasında nitelikli iş gücüne ihtiyacı vurgulayan Nail Çiler, pandemi sürecinde Kocaeli'nde bile altyapı sıkıntısı yaşandığını, öğrencilerin internet bağlantısı sağlayamadığını, Telekom’la sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Çiler, "Bu kadar kendisini aşmış bir kentte bunu yaşıyorsunuz. Bir de Hakkari’deki çocukları düşünün" dedi.

"MESLEKİ EĞİTİME DAHA ÇOK DESTEK VERMEMİZ LAZIM

Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Her gelen bakan kendine göre eğitim sistemini değiştiriyor. Her gelen, kendine göre düzen yapıyor. Yaz boz tahtasına döndü. Ortada sorun var, çözüm bulmak lazım. Ezbere dayalı eğitim sistemi iflas etmiştir. Biz bunu nasıl faydalı hale getirebiliriz? Onun çabasını sarf etmemiz lazım. Mesela Gebze tek başına 33 ilden büyük. Ama Çayırova'sıyla, Darıca’sıyla 53 ilden büyük. Aynı zamanda 81 ilden 30’u bildiğim kadarıyla büyükşehir statüsünde değil. İki tane Büyükşehir statüsünden ilden de büyük. Vazgeçtik, büyükşehir statüsünde olmayalım ama bu genç nesilleri yetiştirmek için bu kurumları daha ileriye götürmemiz lazım. Mesleki eğitime yeteneği yoksa eğitim modelleri üzerinde düşünüp yapay zeka üzerine uygun dijital dönüşümlü okullara ağırlık vermemiz lazım. Ben salonda bir soru sorsam hepimiz öğrendik kaç tane duyu organımız var 5 tane. Bana göre yanlış 6. duyu organı budur (cep telefonunu göstererek) arkadaşlar. Sabah cüzdanınızı unutursanız eve geri dönmezsiniz ama telefonunuzu unutursanız hemen dönerseniz ya da birini gönderirsiniz. 6'ncı duyu organımız. İşte dijital dönüşüm bu. Biz bu değerli gençleri iş dünyasına verimli hale getirmeliyiz. Yani aktif iş gücüne katılımı sağlamak için verim almak zorundayız bunlardan. Ancak bu verim de iyi eğitimin yolundan geçer. Mesleki eğitime daha çok destek vermesi lazım Türkiye’nin.”   

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

THY EUROLEAGUE: FENERBAHÇE: 85 - EA7 EMPORİO ARMANİ MİLAN: 91
GALATASARAY, EYÜPSPOR MAÇI HAZIRLIKLARINA BAŞLADI
Atyarışı.com Koşuları Antalya'da düzenlendi
HASAN ARAT, BEŞİKTAŞ KULÜBÜ’NE VEDA ETTİ
30 Kasım Cumartesi günü yapılacak yurt dışı yarış programı ve erken bahis oranları