DOĞANCAN İLEK
Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan, ÇAYKUR işçilerinin yüzde 95’nin mevsimlik olarak çalıştığına olduğuna dikkat çekti. İşçilerin altı ay çalıştığını belirten Aslan, “ÇAYKUR işçisinin yüzde 90’ı açlık sınırının altında yaşamak zorunda bırakılıyor” dedi.
Gıda-İş, Rize’de İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimi düzenledi. Fındıklı Belediyesi Tuncay Ergüven Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan ve Gıda-İş Rize Bölge Temsilcisi Ramazan Küçüksarı da katıldı.
“RAFLARDAKİ FAHİŞ FİYATLARIN SORUMLUSU İŞÇİLER VE EMEKÇİLER DEĞİL”
Aslan toplantıöncesi güncel gelişmeler ve ÇAYKUR işçilerinin sorunlarıyla ilgili değerlendirme yaptı.
İçinden geçilen dönemin zorluklarına değinerek, işçilerin yaşamının giderek zorlaştığını, zamları ve raflardaki fahiş fiyatların sorumlusunun işçiler ve emekçiler olmadığını ifade eden Aslan, bunlardan iktidarın sorumlu olduğunu söyledi. Aslan, açıklamasınışöyle sürdürdü:
“Okullar açıldı, masraflar ikiye katlandı. ÇAYKUR işçisi giderek yoksullaşıyor. 10 binin üzerinde olan ÇAYKUR işçisinin yüzde 95’i mevsimlik işçi. Altı ay çalışıp altı ayları boşta geçiyor. Altı aylık ücret ise açlık sınırının çok altında kalıyor. Yani Çaykur işçisinin yüzde 90’ı açlık sınırının altında yaşamak zorunda bırakılıyor. 2021-2022 için imzalanan kamu çerçeve protokolü yine Çaykur işçisini iki yıl daha açlık sınırın çok altında yaşamaya itti. Gerçek enflasyonun 40’lara dayandığı koşullarda, artan oranlı vergileri düşündüğümüzde alınan zam, işçinin cebine girmeden uçup gidiyor.”
ASLAN'DAN ÖZ GIDA İŞ’E: "ÇERÇEVE PROTOKOLÜN ÜZERİNE NE KOYDUNUZ?"
Yetkili olduğunu iddia eden Öz Gıda İş Sendikası işçi için ne almıştır, diye sorduğumuzda karşımıza kocaman bir sıfır çıkıyor. Kamu Çerçeve Protokolünün üzerine ne koydunuz, dokuz ay geçmesine rağmen sözleşmeyi neden bağıtlamadınız, çıkıp işçilere neden anlatmıyorsunuz? Sözleşme sürecinde işçiye bilgi vermiyorsunuz, şimdi çıkıp işçilere gerçeği ifade edin ‘Biz bu süreci yönetemedik’ diyerek işçilerden özür dileyin.
"ÇAYKUR GENEL MÜDÜRLÜĞÜ FABRİKALARA GİRMEMİZİ YASAKLAMIŞ"
İki gündür sendika yöneticileri ve ÇAYKUR Genel Müdürlüğü teyakkuza geçmiş fabrikalara girmemizi yasaklamışlar. Sendika adına şunu açıklıkla söylüyorum, geçmişte Öz Gıda İş sendikasının yöneticilerini, müdürler fabrikalara çağırıp işçileri zorla toplantılara kattılar, zorla üye yaptılar. Bizi ise işçiler çağırıyor, işçilerin çağırdığı her yere gideriz ve toplantılarımızı yaparız buna kimse engel olamaz. Biz gücümüzü ÇAYKUR işçilerinden alıyoruz, onlar işverenlerden alır. Aramızdaki fark bu kadar açık ve nettir Sendikamızın daha önce başlattığı kadro talebini bastırmak için geçici işçilerin çalışma sürelerini dört aydan altı aya çıkarmak sorunu çözmez. Tam güvenceli kadro hakkı verilmeden her platformda bu sorunu dile getirmeye, gündemde tutmaya ve mücadele etmeye devam edeceğiz. Mevsimlik işçilerin işsizlik sigortasına yaptıklarıödemeler kadar işsiz kaldıklarına yararlanmalarını istiyoruz.”
Aslan, hazırladıkları yasa tasarısının CHP tarafından kanun teklifi haline getirilip Meclis’e sunulduğunu belirterek, “Meclis açıldığında bu kanun başta ÇAYKUR olmak üzere tüm mevsimlik çalışan geçici işçilerin talebi hızla görüşülerek yasallaştırılmalıdır” dedi.