GİRESUN'DA ÇED TOPLANTISINDA MADEN OCAĞINA TEPKİ

Giresun Tirebolu'da maden ruhsatı alan bir şirketin düzenlediği ÇED toplantısında, köylüler, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile ocağa destek...

UFUK KEKÜL

Giresun Tirebolu'da maden ruhsatı alan bir şirketin düzenlediği ÇED toplantısında, köylüler, sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri ile ocağa destek veren köylüler ve şirket yetkilileri arasında tartışma yaşandı. Çevre örgütleri, projenin Harşıt deresini besleyen dereler ve su kaynaklarının, yöreye özgü fındık ve çaylıkların tehdit altında olduğu gerekçesiyle şirket yetkililerine tepki gösterdi.

6 GALERİLİ MADEN OCAĞI 

Ankara merkezli bir şirket Giresun’un Tirebolu ilçesindeki köylerde maden ocakları için şantiye kurma hazırlığında. Tirebolu Kuskunlu mevkinde 6 köyün çevrelediği alana açılacak 6 galeriden 250 bin ton rezervle bakır, kurşun, çinko, altın ve gümüş madeni çıkarılması hedefleniyor. 225,37 hektar alana prolejendirilen maden ocakları; çevreye, doğal yaşama, su kaynakları, tarım ve hayvancılığa, fındık ve çaya zarar vereceği gerekçesiyle tepkilere neden oluyor. Muhtarların çoğunluğu projeyi desteklerken köylüler ise ikiye bölünmüş durumda.

Maden projesinin ilk aşaması olan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) halk toplantısı, açılacak ocaklara 240 metredeki Harkköyü’nde yoğun güvenik önlemleri altında gerçekleştirildi. Toplantıda yörede yaşayanlara Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü gözetiminde şirket yetkilileri tarafından bilgiler verildi. Toplantı ÇED raporunu hazırlayan şirketin Çevre Mühendisi Gizem Ceylan’ın sunumuyla başladı. Ceylan, projeyle uzun zaman önce kapatılan Harkköyü madeninin yeniden faaliyete geçeceğini belirterek, “Burada bakır, kurşun, çinko, altın ve gümüş maden ocağında zenginleştirme kurulmayacak. Bu sadece maden çıkarma projesidir. Proje kapsamında maden işlemek için tesis kurulmayacak sadece maden çıkartılarak taşınacaktır” dedi.

TARTIŞMALAR YAŞANDI

Projeye karşı çıkan CHP’li Tirebolu İl Genel Meclisi üyesi Ömer Cebeci yaptığı konuşmada, yörede Harşıt çayını besleyen dereler ve su kaynakları olduğuna dikkat çekti. Sert tartışmalarla ve maden ocağı yanlıların engellemeleriyle konuşmasını sürdürmeye çalışan Cebeci, bölgedeki diğer maden ocaklarının yarattığı çevre tahribatlarından örnekler vererek, benzer durumun burada da yaşanacağını ifade etti.

Risklerin halka anlatılmasını isteyen CHP’li Cebeci, “ Bu ruhsat alanında 7 su kaynağı var. Dereler var. Bunlara maden depolanması zarar verecek mi, sızma olacak mı” diye sordu.

Giresun Ziraat Mühendisleri Odası yöneticisi Kutsi Yaşar ise, ormanlar, ağaçlar, Tirebolu çayı ve fındığın yörenin karakteristik ürünleri olduğunu ifade etti. Şirket yetkililerine sorular yönelten Yaşar, “15 yıl sonra bu ürünler ve soluduğumuz hava böyle kalacak mı? Siyanürle ayrıştırma yapılacak mı” dedi.

Daha sonra yöre halkı ve STK temsilcileri maden ocağına tepkilerini ve hassasiyetlerini dile getiren konuşmalar yaptılar.

 GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ

*Toplantı başlangıcı

*Toplantı alanındaki halk

*Çevre Müdürlüğü yetkilisi

*Şirket yetkilisi Çevre Mühendisi Gizem Ceylan

*Bir başka şirket yetkilisi

*Gizem Ceylan

*CHP Tirebolu İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci ve tartışmalar

*Kutsi Yaşar Ziraat Mühendisi Odası temsilcisi

*Halk ve STK temsilcilerinin konuşmaları

*Detay

FOTOĞRAFLAR

* Ömer Cebeci(İl Genel Meclisi Üyesi),

*Sunum yapan şirket yetkilisi

*Toplantıya katılanlar

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

SÜPER LİG’DE 13. HAFTA GÖRÜNÜMÜ
12 DEV ADAM, 2025 EUROBASKET BİLETİNİ ALDI
BOSNA HERSEK’TE ŞAMPİYON OLAN TEKVANDO MİLLİ TAKIMI YURDA DÖNDÜ
GALATASARAY, AZ ALKMAAR MAÇI HAZIRLIKLARINA BAŞLADI
SLAVİA PRAG, ÇEKYA’DA DURDURULAMIYOR