UFUK KEKÜL
Kulakkaya İklim Zirvesi'nde konuşan BM Genel Sekreter Yardımcısı Nikhil Seth, "Tüm Türkiye’nin de iklim değişikliği ile ilgili farkındalığa sahip olması gerekmektedir. Eğitim bu noktada çok önemlidir hem vatandaşların hem de öğrencilerin davranışlarını şekillendirir ve değiştirir. Karşılaştığımız problem son derece ciddi" dedi.
"Kulakkaya İklim Zirvesi" Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreter Yardımcısı ve UNITAR Başkanı Nikhil Seth’in katılımıyla düzenlendi. Zirvede, iklimin geleceği ve Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesi gibi konular ele alındı. Zirveyle ilgili değerlendirmelerde bulunan BM Genel Sekreter Yardımcısı Nikhil Seth, şunları söyledi:
"Her ülke iklim değişikliğini engellemek üzerine önemli bir çaba içerisindedir. Türkiye’nin de her ülke gibi bu konuda da liderlik özelliği vardır ve örnek ülke konumundadır. Türkiye Paris Anlaşmasını imzalayacak önemli bir duruş sergilemiştir. Tüm Türkiye’nin de iklim değişikliği ile ilgili farkındalığa sahip olması gerekmektedir. Eğitim bu noktada çok önemlidir hem vatandaşların hem de öğrencilerin davranışlarını şekillendirir ve değiştirir. O yüzden de BAU Global Başkanı Enver Yücel’in yaptıkları son derece değerli ve önemlidir. İklim değişikliğini ancak kolektif olarak hareket edebilirsek çözebiliriz. İklim değişikliği farklı siyaset liderleri veya liderlere ait bir şey değildir bu konuda yapmamız gereken en önemli şey eğitim konusunda farkındalık oluşturmaktır. Bizim Bahçeşehir Üniversitesi ile bir ortaklığımız var ve umudumuz şudur ki, her okulda iklim konusuyla ilgili bir müfredat olsun. Ne zamanki öğretmenler iklim değişikliğinin korkunç sonuçlarına dikkat çekecek o zamanda öğrenciler bunun farkına varacak ve bunu özümseyecektir. Karşılaştığımız problem son derece ciddi. Topluma da vazifeler düşmektedir. Medyaya vermek istediğim açık bir mesaj var iklim değişikliğinin neticelerini ve etkisini daha iyi halka ve vatandaşlara duyurma konusunda medyanın çok önemli bir vazifesi var. Vatandaşların atığı ve enerjiyi azaltması konusunda teşvik edilmesi gerekmektedir. Yenilenebilir enerji konusunda vatandaşların teşvik edilmesi gerekmektedir özellikle güneş enerjisi. İklim değişikliğiyle mücadele konusunda ileriye gidebilmemiz için çok güzel potansiyeller var ve ileri gidilmesi gerekir."
YÜCEL: "ÜNİVERSİTELERE GÖREVLER DÜŞÜYOR"
BAU Global Başkanı Enver Yücel ise, iklim zirvesini düzenlemekteki amaçlarının sürdürülebilir kalkınmaya katkı olduğunu ve üniversitelere görevler düştüğünü söyledi. Yücel, “İklim konusundaki farkındalığı anlatmak istiyoruz. Okullarımızda daha küçük yaşlardan itibaren öğretiyoruz. Sürdürülebilir kalkınma amaçları nedir, nasıl olmalıdır daha anaokulundan itibaren üniversiteye kadar çocuklar kültürlerini öğrenerek Türkiye’ye de destek olmuş olacaklar. Üniversitemizin hocalarıyla, öğrencileriyle, sivil toplum örgütleriyle hep birlikte iklimle ve iklim değişikliğiyle ilgili zaman zaman toplantılarımız olacaktır" dedi.
Giresun’da tarımla ilgili yürütülen çalışmaları hakkında da bilgi veren Yücel, şöyle devam etti:
“Pandemi belki de 15 -20 yıl sonra olacakları dünyadaki değişimleri bir an önce bugüne getirdi. Dolayısıyla dünyadaki insanlar tarımla ilgili sürdürülebilir kalkınmayla ve iklimle ilgili önlemler alınması gerektiğini bizlere gösterdi. Biz üniversite olarak Giresun’da tarımla ilgili bir uygulama alanı yapıyoruz. Bu alanda hem halkımıza hem de gençlere tarıma olan ilgi ve alakalarını arttırmak istiyoruz. Türkiye’nin tarımsal faaliyetleri çok daha iyi olması lazım. Üniversitelere düşen görevde bunlardır eğitimin yanında toplumun sorunlarını da yön verip alan açması lazım."