GÖK, ÇİFTÇİNİN YAŞADIĞI SORUNLARI MECLİS'E TAŞIDI

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, çiftçilerin artan girdi maliyetleri nedeniyle üretimden çekildiğini ya da sertifikalı tohumlar yerine kendi üretimi tohumları...

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, çiftçilerin artan girdi maliyetleri nedeniyle üretimden çekildiğini ya da sertifikalı tohumlar yerine kendi üretimi tohumları kullandıklarını belirterek tarımda yaşanan sorunları TBMM gündemine taşıdı. Gök, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye, “Üreticilerimizin yalnız bırakılmasının ve tarımsal desteklerin zamanında ödenmemesinin sebeplerini açıklar mısınız” diye sordu.

Levent Gök, Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde, çiftçilerin artan girdi maliyetleri karşısında üretimi bıraktığı ya da maliyetlere karşı farklı çözümler ürettiği belirtti. Gök, önergesinde şunları kaydetti:

“Buğday üretiminde sertifikalı tohum kullanımı geçmiş dönemlere göre yüzde 30 azalmıştır. Sektör temsilcileri, girdi maliyetleri ve piyasalardaki belirsizlik sebebiyle çiftçilerimizin üretimden çekildiğini, üretime devam eden yurttaşlarımızın ise maliyet kaygılarıyla kendi ürettikleri buğdayı tohum olarak kullandığını ifade etmektedirler. Maliyetlerdeki yüksek oranlı artışların üzerine döviz kuru baskısının da eklenmesiyle tarımsal ürün fiyatları hızla değişmekte, çiftçilerimiz ekim ve hasat zamanlarında gerçekleşecek fiyatlamaları önceden bilememektedir. Ekonomik belirsizlik içerisinde kalan tahıl üreticilerimiz, birim alandan daha yüksek gelir edilen mısır ve ayçiçeği üretimine yönelmekte, sözü geçen ürünlerin daha fazla su tüketmesi sebebiyle su kaynaklarımızı korumak zorlaşmaktadır. Çiftçilerimiz, girdi maliyetlerinin ve ürünlerin hasat dönemindeki fiyatlarının üretim süreci başlamadan netleştirilmesini talep etmekte, tarımsal desteklerin zamanında ödenmesini beklemektedir.”

Gök, Bakan Pakdemirli’ye şu soruları yöneltti:

- “Çiftçilerimizin en önemli girdi maliyetlerinden birini oluşturan tohum giderlerinde üreticilerimizin yalnız bırakılmasının ve tarımsal desteklerin zamanında ödenmemesinin sebeplerini açıklar mısınız?

- Ekim ve hasat döneminde fiyat belirsizlikleri sebebiyle adeta kumar oynamak zorunda bırakılan çiftçilerimizin önümüzdeki yıllarda mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla herhangi bir planlama yapılarak sözü geçen belirsizliklerin sona erdirilmesi düşünülmekte midir?

- Yerli tohum üretimi ve tohum Ar-Ge çalışmalarının desteklenmesi için yürütülen çalışmaları ve bu çalışmalar için 2021 ve 2022 yıllarında ayrılan bütçeyi açıklar mısınız?

- 2002-2021 döneminde sertifikalı tohum kullanan çiftçilerimizin sayısını ve kullanılan sertifikalı tohum miktarını yıllık temelde açıklar mısınız?

- 2002-2021 döneminde kendi ürettiği buğdayı tohum olarak kullanan çiftçilerimizin sayısını ve bu yöntemle ekim yapılan tarım arazilerinin miktarını yıllık temelde açıklar mısınız?

- 2002-2021 döneminde çiftçilerimizin tohum almak için ödediği ücretleri yıllık temelde açıklar mısınız?

- 2002-2021 döneminde çiftçilerimize sağlanan tohum desteklerinin miktarlarını yıllık temelde açıklar mısınız?

- 2002-2021 döneminde ülkemizde üretilen tahıl ürünlerinin miktarını ürün cinslerine göre yıllık temelde açıklar mısınız?

- 2002-2021 döneminde ülkemizde tahıl üreten çiftçilerimizin sayısını yıllık temelde açıklar mısınız?

- 2002-2021 döneminde tarımda kullanılan su miktarını yıllık temelde açıklar mısınız?

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

SPOR Haberleri

FORMULA 1’DE MAX VERSTAPPEN ÜST ÜSTE 4. KEZ ŞAMPİYON
Bathrat Leon yakında Türkiye’de!
Öğretmenler Günü kutlu olsun
TÜRKİYE, AVRUPA ÜMİTLER TAEKWONDO ŞAMPİYONU
GALATASARAY’DAN LİG TARİHİNİN EN İYİ BAŞLANGIÇ REKORU