CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Türkiye'de kış saati uygulamasına geçilmemesinin evlerdeki elektrik giderlerini artırdığını söyledi. Sokak lambalarının sabah 30 dakika erken söndürülüp, akşam 15 dakika geç yakılması için şirketlere talimat verildiğini belirten Gürer, bu şekilde sokakların karanlığa terk edildiğini ve çocukların karanlıkta okula gidip geldiğini belirtti. Gürer, "Bu yolla tasarruf sağlanıyor gibi görüntü yaratılıp hane giderlerindeki artış gözden kaçırılmak istenmektedir” dedi.
Ömer Fethi Gürer, yaptığı yazılı açıklamada, yaz saati uygulaması nedeniyle gün ağarmadan okula ya da işe gidenler için elektrik kullanımının zorunlu olduğunu belirtti. Gürer, "Vatandaşın içinde bulunduğu zor koşullar dikkate alınıp hane için daha çok enerji giderine neden olan sabit saat uygulamasından vazgeçilerek, yaz/kış saati uygulamasına bir an önce geçilmesi gereklidir” diyen Gürer, açıklamasında şunları kaydetti:
"SON 10 YILDA KAMUNUN KASASINDAN SADECE 10 ELEKTRİK ŞİRKETİNE 14,4 MİLYAR TL ÖDENDİ"
“Son 10 yılda, kamunun kasasından sadece 10 elektrik şirketine 14,4 milyar TL ödendi. Üniversiteler, belediyeler, bakanlıklar, havalimanları, cezaevleri, hastaneler, kışlalar ve birçok kamu kurumu, her yıl elektrik enerjisi alımı ihaleleri düzenleyerek kullanacağı elektriği ihaleyle satın alıyor. Bu ihalelerle de kamunun kasasından elektrik şirketlerine milyarlarca lira ödeniyor. Önemli olan vatandaşın durumu. Okula öğrenci gönderen her ev ve çalışanı erken işe giden her hanenin, uygulanan saat dilimi politikası nedeniyle gün ışımadan yola çıktıkları için elektrik kullanımı artıyor.
"BU SÜREÇ KIŞ SAATİ UYGULAMASINI ZORUNLU KILMAKTADIR"
Elektrik tüketiminin artışının yanında, sürekli zamlanan elektrik faturaları da hane elektrik giderini artırıyor. Vatandaş daha yüksek fatura bedeli ödemek zorunda kalıyor. Bakan, uygulamanın tasarruf sağladığını anlatıyor ama olay, hane elektrik kullanımı ile ilgili. Haneler gibi okul ve benzeri kuruluşlar da gün ağarıncaya kadar elektrik kullanıyor. Akşam da benzer bir durum oluşuyor. Sorun, başta çocukların karanlıkta okula gitmesi ve hanelerde hazırlık sürecinde yaşanan erken elektrik kullanımının başlaması sorunudur. Ekonomik kriz, şirketler para kazansın, vatandaş mağdur olsun yaklaşımı ile ele alınamaz. Bu süreç, kış saati uygulamasını zorunlu kılmaktadır. Ayrıca Bakanlığın, ‘Sokak lambalarını 30 dakika erken söndürüp 15 dakika geç yakın’ demesi, sokakları bu sürede karanlığa terk etmektir."