AYHAN ÇİMENDAĞ
Denizli’de Pamukkale ilçesine bağlı Güzelpınar Mahallesi’nde, mahkeme kararı ile durdurulan taş ocağı projesinde bilirkişi heyeti inceleme yaptı. Avukat Hasan Ozan Orpak, “Haklı çıktığımızda ayrıca şirkete tazminat davası açacağız” dedi.
Köylülerin konuyu yargıya taşıması üzerine bugün Güzelpınar’a gelen bilirkişi heyeti, köylüler ile birlikte taş ocağı alanında, kekik ve zeytin tarlalarında keşif yaptı. Köylüler ve avukat Hasan Ozan Orpak sorunları bilirkişiye anlattı. Köylülerle konuştuktan sonra keşif yapan bilirkişi önce maden ocağını ve çevresinde izinsiz kesilen ağaçları daha sonra da kekik tarlaları ve zeytin ağaçlarının yer aldığı alanı inceledi.
“AĞAÇLAR KESİLDİ, İKİ ÖNEMLİ SU KAYNAĞI KURUDU”
Maden ocağı projesinin başlaması ile birlikte çok sayıda ağacın kesildiğini ve iki önemli su kaynağının kuruduğunu belirten avukat Orpak, şunları söyledi:
“Bugün keşfimizi gerçekleştirdik. Bugün hukuksuz olarak başlatılan maden ocağının keşfi vardı. Denizli İdare Mahkemesi'nden hakim ve değerli bilirkişi heyeti buraya geldi. Burası özellikle kekik alanı. Türkiye'deki ihracatın yüzde 80'i buradan yapılıyor. Endemik bir bitki türüdür kekik. Tüm Türkiye'ye ve dünyaya buradan yayılıyor. Bunun için mücadele veriyoruz. Burada bir de zeytin ağaçlarımız var. Zeytin koruma yasası malum. İlgili maden ocağına yakın zeytin ağaçlarını da bilirkişiye gösterdik. 2 tane kuruyan su kaynağımız var onları da gösterdik. Bilirkişilerden hukuka uygun şekilde bir karar çıkacağına inanıyoruz. Bilirkişi raporunun bu şekilde olacağını düşünüyoruz. Adaletin de yerini bulacağına inanıyoruz. Biz burada kekiksiz yaşayamayız. Susuz zaten ölürüz. Zeytin bizim hayat damarlarımızdan bir tanesi. Ama dediğimiz gibi kekik bizim her şeyimiz. Hayatımızı bizden almasınlar. Devletimize adaletimize inanıyoruz. Bu konuda karar çıkacağını düşünüyoruz."
“KESİLEN AĞAÇLARI YERİNDE GÖRDÜLER”
Güzelpınar Muhtarı Ergün Gürsoy ise yapılan keşif sonrasında, “Güzelpınar’ımızın taş ocağı ile ilgili keşfini şu an da bitirdik. Allah’ın izniyle inşallah sonucu da iyi olur. Heyetlerimiz geldi, hakime hanım geldi. Zeytin ağaçlarının, kekik tarlalarının, taş ocağının olduğu yerlerde kesilen ağaçları yerinde gördüler. Devletimizden de bu konuda Güzelpınar Mahallesi adına destek bekliyoruz” dedi.
“HAKLI ÇIKTIĞIMIZDA ŞİRKETE TAZMİNAT DAVASI AÇACAĞIZ”
Yargı süreci ile ilgili açıklamalarda bulunan avukat Orpak açıklamasını şöyle sürdürdü:
"Bilirkişi raporu İdare Mahkemesi’ne sunacak. İdare Mahkemesi ise taraflara Bilirkişi raporunu tebliğ edecek. Köylüler bundan sonraki süreçte ise İdare Mahkeme’sinin açacağı duruşma sürecini bekleyecekler. Duruşmada biz sadece sözlü beyanda bulunuruz. Gelen bilirkişi raporuna göre bizler de beyanda bulunacağız. Lehimize gelmesi durumunda ki biz lehimize geleceğini düşünüyoruz. Çünkü aktif bir ocak çalışması yok. Denizli Valisi Ali Fuat Atik’in de yaptığı müdahale sonucu herhangi bir çalışma olmadığı için bunun olacağını düşünüyoruz. Fernas şirketinin haksız hukuksuz olarak yaptığı maden çalışması sonucunda haklı çıkmamız sonucunda da ayrıca şirkete tazminat davası açacağız.
Güzelpınar’da taş ocağının ÇED raporu dahi sonuçlanmamışken şirket hukuksuz şekilde ağaç katliamına başladı. Karayollarından geldiklerini iddia eden kişilerin yetki belgeleri olmadığı için keşfe müdahil olamadılar.”
NE OLMUŞTU?
Geçtiğimiz aylarda Pamukkale'nin Güzelpınar Mahallesi’nde ve çevresinde kurulmak istenen taş ocağında faaliyetlerin yeniden başlaması üzerine köylüler Denizli Valiliği önünde çalışmaların durdurulması için eylem yapmaya başlamışlardı. Köylüler, Denizli Valiliği tarafından verilen “ÇED gerekli değildir” raporuna itiraz edip Vali Ali Fuat Atik ile görüşmeden ayrılmayacaklarını belirtmişti. Bir toplantı nedeniyle şehir dışında olan Atik köylülerin ısrarı üzerine Denizli’ye gelerek Jandarma’ya sahadan çekilme ve çalışmaları durdurma emri vermişti. Taşeron firma ise çalışmalarına ara vermek zorunda kalmıştı.