HAKVERDİ: "FAİZ ORANLARINDAKİ ADALETSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR"

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, SGK primi ve vergi borçları için gecikme faizinin bu yıl yüzde 19,2 ve yeniden değerleme oranının yüzde 36,20 olarak...

CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, SGK primi ve vergi borçları için gecikme faizinin bu yıl yüzde 19,2 ve yeniden değerleme oranının yüzde 36,20 olarak açıklandığı, ancak vatandaşın kamudan olan alacaklarına halen yüzde 9 faiz işletildiğini belirterek, “Faiz oranlarındaki bu adaletsizliğin önüne geçilmelidir" dedi.

Ali Haydar Hakverdi, kamuya olan borç ve alacaklara uygulanan faiz oranları ile ilgili, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’nin yanıtlaması istemiyle TBMM’ye soru önergesi verdi. Hakverdi, önergesinde şunları kaydetti:

"FAİZ ORANLARINDAKİ ADALETSİZLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR"

“TÜİK verilerine göre; 2021 yılı sonu itibari ile Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) yıllık yüzde 36,08, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) yıllık yüzde 79,89 olarak açıklanmıştır. Öte yandan 30 Aralık 2019 tarihinde Resmi Gazete'de yayınlanmış olan 1592 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi gereğince; SGK primi ve vergi borcu gecikme faiz oranı yıllık yüzde 19,2 olarak belirlenmiş, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanarak 27 Kasım 2021 tarihli ve 31672 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği uyarınca 2022 yılı için yeniden değerleme oranı yüzde 36,20 olarak açıklanmıştır.

Bu yüksek faiz ve gecikme zammı uygulamalarına rağmen, vatandaşın kamudan olan alacağına uygulanan faiz oranı çok uzun süredir ve halen yüzde 9 olarak uygulanmakta olup, özellikle dava konusu edilen uyuşmazlıkların çok uzun yıllar sürdüğü ve alacağın doğduğu tarih ile ödendiği tarih arasında geçen bu zamanda alım gücünün çok yüksek miktarda eridiği görülmektedir. Faiz oranlarındaki bu adaletsizliğin önüne geçilmelidir."

"YASAL FAİZ ORANI HANGİ KURUM TARAFINDAN, HANGİ USUL VE YÖNTEMLE BELİRLENMEKTEDİR?"

Hakverdi, Bakan Nebati’ye şu soruları yöneltti:

“Yasal faiz oranı, hangi kurum tarafından, hangi usul ve yöntemle belirlenmektedir? TÜİK verilerine göre yıllık enflasyon oranının yüzde 36,20, kamu alacağı gecikme zam oranının yüzde 19,20, yeniden değerleme oranının yüzde 36,20 olduğu nazara alındığında, kamunun vatandaşa olan borcunun yüzde 9 üzerinden nemalandırılması normal midir?

 Vatandaşın kamuya olan borcu ile kamudan olan alacağının aynı miktarda nemalandırılması ve gecikme zammının eşitlenmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?"

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
yorumlar onaylanmamaktadır.

ÖZEL HABER Haberleri

MPL lisansı nasıl atpl'e dönüşür
Fırıldak Kubi Kime Denir?
Türkiye'de ilk metroyu kim yaptı?
Toplumun merak ettiği konular nelerdir?
Beyaz Leblebinin Faydaları Nelerdir?