HDP Kadın Meclisi, “Engelsiz yeni yaşamı kadınlar inşa ediyor” çalıştayı düzenledi. HDP Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, "Bizim için de yeni bir alan. Dönem dönem farkında olmadan bu ayrımcılığın bir parçası olduğumuzun da farkındayız, belki bu özeleştiri ile başlamalıyız. Daha eşit ve daha özgür, daha ayrımsız bir yaşamı nasıl kurabiliriz hep beraber tartışmak istiyoruz" dedi.
HDP Kadın Meclisi, Ankara’da “Engelsiz yeni yaşamı kadınlar inşa ediyor” çalıştayı düzenledi. HDP'den yapılan açıklamaya göre açılış konuşmasını yapan Kadın Meclisi Sözcüsü Batman Milletvekili Başaran şunları söyledi:
“ENGELLİLERİN SAYILARIYLA İLGİLİ VERİLER NEREDEYSE YOK:Ülkemizde maalesef engellilerin sayılarıyla ilgili istatistiki veriler neredeyse yok denilebilecek kadar az. 2002 yılında TÜİK'in yaptığı bir araştırmasına göre Türkiye nüfusunun yüzde 12.29’u engelli. Kadınların sayılarının ne kadar olduğuna dair elimizde bir veri yok. Ancak, biliyoruz ki bu engel durumu birçok kişinin eğitime, iş gücüne katılımına, sosyal güvenceden faydalanmasına onurlu ve özgür bir yaşam olanaklarına erişim sağlamamıştır.
ENGELLİLER PANDEMİDE İZOLASYONU DAHA FAZLA YAŞADI:Özellikle engellilere karşı toplumsal olarak oluşturulan ayrımcı bakış açısı nedeniyle neredeyse izole edilmiş durumdalar. Biz pandemi dönemindeki bu izolasyonu kısmen bütün toplum yaşadık ama engelliler, bizden daha fazla yaşadı, yaşamları daha da zorlaştı ve bunun karşısında da AKP iktidarıçözüm yöntemlerinden daha çok yine görmezden gelen, yok sayan neredeyse bu yaşamı kendilerine reva gören bir yerden yaklaştı.
ENGELLİ KADINLAR DAHA FAZLA AYRIMCILIĞA MARUZ KALIYOR: Tabii ki engellilerin yaşadığı sorunlar var ama engelli kadınlar hem engelli hem kadın oldukları için toplumda daha fazla ayrımcılığa maruz kalıyor. Sadece engelli kadınlar değil, kadınların tümü bir şekilde engelli bireylerle ilgili olarak ayrımcılığa maruz kalıyor. Engelli çocuk doğurmak kadınlara yükleniyor ve böylece kadınların yaşamının daha da zorlaştığını görüyoruz.
BU AYRIMCILIĞIN BİR PARÇASI OLDUĞUMUZUN FARKINDAYIZ: Hepimiz açısından görünmez kılınan bu meselenin bir şekilde bize de etkisi ve yansıması olduğunun çok farkındayız. Bizim için de yeni bir alan. Dönem dönem farkında olmadan bu ayrımcılığın bir parçası olduğumuzun da farkındayız, belki bu özeleştiri ile başlamalıyız. En nihayetinde tıpkı diğer çalışmalarımız gibi bunu Meclis kürsüsünde de partimizin kurullarında da Kadın Meclisi olarak tartışmaya ve planlamalar çıkarmaya devam edeceğiz. Bugün burada bunları tartışıp aslında iktidarın yürüttüğü bu politika karşısında biz kadınlar ne yapabiliriz? Yeni yaşamı nasıl kurabiliriz? Daha eşit ve daha özgür, daha ayrımsız bir yaşamı nasıl kurabiliriz hep beraber tartışmak istiyoruz.”