GÖKHAN TUZLADAN
Yılbaşı safralarının olmazsa olmazı hindiler bu yıl 250 ila 500 liradan piyasaya çıktı. Hindi de ekonomik nedenlerle vatandaşın ulaşmakta zorlandığı yiyecekler arasında yerini aldı.
Her yıl kalabalık ailelerin sofralarını süsleyen geleneksel yılbaşı hindisi, Edirne’de bazı üreticiler tarafından bu yıl da satışa sunuldu ancak rağbet görmedi. Fiyatları 200 ila 500 TL arasında değişen hindiler, bu sene üreticinin elinde kaldı.
Edirne’nin Havsa ilçesi bağlı Taptık köyünde yaşayan ve Kırklarelili Üniversitesi Ebelik Bölümü 3. sınıf öğrencisi olan Gizem Özer isimli genç kız da ailesi ve kendisinin baktığı hindileri alarak pazar yerinin yolunu tuttu.
"SORAN ÇOK ALAN YOK"
Hindileri alıcı bulması durumunda satmaya getirdiğini söyleyen Gizem Özer, elde edeceği gelirle öğrenimine destek olmayı düşündüğünü belirtti. Hindilerinin tamamen doğal olduğunu ve kardeşi ile beraber pazara gediğini belirten Gizem Özer, “Köyde ürettiğimiz hindileri satmak için ulus pazarına getirdik. Yılbaşı olduğu için rağbet görüyor; soran çok ama alan yok. Malum, gelir düzeyleri belli. Emekliler veya köyden gelenler, tadını bilenler soruyor. Anne hindi 6-7 kilogram, baba olan hindiler 11-12 kilo civarı geliyor. Küçük olanlar 250 lira, yıllanmış olanlar ise 500 lira. Hindileri köyde babaannemlerle birlikte büyütüyoruz. Ben öğrenci olduğum için kış döneminde okuldayım, hafta sonu olduğu için satış yapabilmek için geldik. Eğitimime katkı olsun diye satıyorum. Durumlar malum, öğrenci okutmak zor. Döviz arttıkça daha da kötü oluyor durumumuz. Bir çay içmeye kalkıyoruz, 3 liradan aşağıya çay yok. Köylü öğrenciyiz, sütün litresi zaten o kadar. Bir çay içmek için bir litre süt satmak sorunda kalıyorsunuz. Yani çiftçiye biraz destek olunması gerekiyor. Gerek tarım gerekse hayvancılık alanında çiftçiye destek olunmazsa ilerleyebileceğimizi düşünmüyor” diye konuştu.
Küçük Pazardan Adem Özer ise hindi, kaz, horoz sattıklarını belirterek, “İşler oluyor biraz. En çok hindi ve horoza rağbet var. 7 ila 8 kiloluk hindileri 250-300 lira arasında satıyoruz. 2-3 kilo arası horozlar 100 lira. İnsanların alım gücü eskisi gibi değil. Alım, hayat şartları pahalı. Gücüne göre alan oluyor” dedi.
"UMDUĞUMUZ GİBİ DEĞİL"
Üretici Aycan Çakır da hindi fiyatlarının geçen sene ile aynı olduğunu belirterek, “Piyasa canlı değil. Bu yıl umduğumuz gibi değil. Canlı olarak sattığımız için insanlara temizlemesi zor geliyor. Sanırım marketlerden almak kolayına geliyor diye tahmin ediyorum. Bir de milletin alım gücü düşük olduğu için pahalı geliyor” sözleriyle pazardaki durumu anlattı.
"KAZA VERECEK YEMİ BULAMIYORUZ"
Çaldere köyünden kaz satmak için pazara gelen Alim Aydın ise “Satışlar çok durgun. Fiyatlar çok düşük. Ama insanların alım gücü az herhalde, satamadık, satamıyoruz. Bekliyoruz, inşallah satarız, umudumuz var. Kaz fiyatları 150-250 lira arası değişiyor. Bakması çok zor. Yem fiyatları çok pahalı. Satmaya gelince satamadık, elimizde biraz malımız var. Bu gidişle elimizde kalacak gibi. Yem fiyatlarına yapılan zam küçük üreticiyi de vurdu, kaza verecek yemi alamıyoruz” dedi.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
Üretici Aycan Çakır
Üretici Adem Özer
Üretici Gizem Özer
Müşteriler
Üretici Alim Aydın