SERDAR ÜNSAL
Iğdır’da geçen yıl kurulan S.S. Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi üretime geçti. Üyelerinin tamamı kadınlardan oluşan kooperatifte, kayısı, dut, vişne, kiraz gibi meyvelerden reçel ve marmelat; yerli domateslerden de salça üretiliyor.
Kooperatif üyeleri, faaliyetlerini merkeze bağlı Kasımcan köyündeki bir bahçede sürdürüyor. Kooperatifin yönetim kurulu başkanı Elif Turan, şu anda 10 kadın için istihdam yarattıklarını belirterek şunları söyledi:
“Biz, yedi kadın bu kooperatifi kurduk. Kurulmaktaki amacımız, yöremizde bulunan ürünleri değerlendirerek ekonomiye katkıda bulunmak. Mevsimsel olarak çıkan bütün ürünleri değerlendiriyoruz. 25 çeşit ürünümüz oldu. Yörede yetişen bütün meyve sebzeyi değerlendiriyoruz; kurusunu, yaşını, reçelini… Tümünden faydalanmaya çalışıyoruz. Ayrıca kadın istihdamı konusunda da kooperatifimiz birçok şeyi yapmayı düşünüyor. Birçok projelerimiz var. Çalışan kadınlarımız var. Gül reçelinden başladık ilk önce, daha sonra kayısı, kiraz, vişne, dut, tümünden reçeller yaptık. Daha da yapmaya devam edeceğiz. Burada herkeste olduğu için biz daha çok memleketimizin her köşesine ulaşmak istiyoruz. İnternetten olsun, dışarıda olan gurbetçilerimizden olsun çok fazla istek var bize karşı. Takipçilerimiz çok fazla, destekçilerimiz fazla. Kadın kooperatifi olduğumuz için ayrıca destekleniyoruz.”
YARDIM FONU İLE İHTİYAÇ SAHİBİ AİLELER VE ÖĞRENCİLERE BURS
“Amacımız, mevsiminde yetişmiş olan sebze ve meyveyi, mevsiminde işleyerek daha doğal bir şekilde insanlarımıza aktarabilmek” diyen Azer Güraras da şunları anlatı:
“İç piyasayı hedefliyoruz fakat ileride çok daha farklı planlarımız söz konusu. Yurtdışına açılmak gibi bir planımız söz konusu. Aynı zamanda kooperatifimizin sosyal yönü daha fazla ağır basıyor. Kooperatifimizde sosyal yardım fonu oluşturmayı düşünüyoruz. Bu yardım fonu ile ihtiyaç sahibi aileler ve öğrencilere burs olarak faydalı olmaya çalışacağız. Kadınlar hep beraber, birlikte bir şeyler yapmaya çalıştık. Bu konuda KOPDES’ten gerçekten çok büyük destek aldık. Iğdır için, Iğdır’ı marka yapmak adına, Iğdır’ı geliştirmek adına üzerimize düşeni yapmak istiyoruz.”
Kooperatif üyesi ve çalışanı Esmer Karabulut da “Ayyıldız Kooperatifi’nde çalışanlarından biriyim. Kooperatifim adına onur ve gururla burada iş yapıyoruz. Biz kadınlar eskiden köyde iki ay çalışıyorduk, 10 ay da evde oturuyorduk. Ama şu an kooperatif açıldığından beri kendi ayaklarımız üzerinde duruyoruz. Ev ekonomisine de katkımız oluyor. Çoluk çocuğumuzu okutuyoruz” dedi.
Iğdır Ticaret ve Sanayi Müdürü Ender Önal da şu değerlendirmeyi yaptı:
“Iğdır’ımızın ilk kadın kooperatiflerinden biri olan Ayyıldız Kadın Kooperatifi üretim sahasındayız. Iğdır’da kadın kooperatifi bulunmazken 2020’nin sonuna doğru üç kadın kooperatifi kuruldu. Ticaret Bakanlığı izni dahilinde. Daha sonra iki kadın kooperatifimiz, bakanlığımızın KOPDES Projesi kapsamında 250 bin liraya yakın makine, ekipman desteği aldı. Şu anda o makine ve ekipmanla üretimlerini sürdürmekte. İnşallah daha da büyüyerek ihracata doğru yol alacağız.”
Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) Tarım ve Kırsal Kalkınma Birim Başkanı Sevil Gündüz ise “Doğu Anadolu bölgesi gibi dezavantajlı kadınlarımızın yoğun şekilde bulunduğu bir bölgede kooperatiflerimizin hayata geçmesi ve aynı zamanda kadınlarımızın toplumsal statüsünün güçlendirilmesi, gelir elde etmesi bizim için çok önemli. Bunu görünce çok mutlu olduk ve Serhat Kalkınma Ajansı olarak diğer kadın kooperatiflerimize verdiğimiz desteğin yanında, Ayyıldız Kadın Kooperatifi’mize de her zaman destek vermeyi, elimizden geldiği imkan ölçüsünde de destek sunmayı, onların maddi ve manevi her anlamda yanlarında olmayıçok büyük bir görev olarak bilir ve her zaman da yanlarında olmak isteriz” diye konuştu.
GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:
* Ayyıldız Kadın Kooperatifi Üyelerinin Salça Yapması
* Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Elif Turan
* Yönetim Kurulu Üyesi Azer Güraras
* Kooperatif Üyesi ve Çalışanı Esmer Karabulut
* Iğdır Ticaret ve Sanayi Müdürü Ender Önal
* SERKA Görevlisi Sevil Gündüz